Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Сьогодні відзначає 85-річний ювілей шанована на Коропщині людина,  науковець, педагог, літератор, один із засновників  творчого клубу «Первоцвіти Коропщини» Мирон Дмитрович Білоус

Дата: 07.05.2024 16:25
Кількість переглядів: 112

На честь ювіляра у приміщенні територіального центру соціального обслуговування відбулась тепла творча зустріч.

Привітати Мирона Дмитровича прийшли його друзі, колеги по перу, учні, студенти Університету третього віку.

Із вітаннями до Мирона Дмитровича завітав голова громади Володимир Куніцин. Він побажав ювіляру активного довголіття, наснаги й міцного здоров’я, а також вручив вітальну адресу від селищної ради та виконавчого комітету.  Ювіляр отримав також грамоту відділу культури і туризму Коропської селищної ради.

Безліч теплих слів і щирих побажань пролунали з вуст його колег і учнів.

Із величезним задоволенням присутні послухали прозові та поетичні твори, написані ювіляром.

А також – історію життя Мирона Дмитровича, шлях становлення його як вчителя й літератора.

Мирон Білоус народився 7 травня 1939 року в селі Добротів на  Івано-Франківщині у звичайній  селянській родині. Без великих грошей, зв’язків і навіть паспорта (були часи, коли його просто не видавали сільським жителям), доля юнаку, здавалось, була вже визначена: колгоспна праця до самої старості… Чого не бракувало – це завзяття, наполегливості чи навіть здорової впертості змінити це.

Після ряду невдалих спроб вступити до інституту він не здався. Щоб прожити, вантажив ліс на залізничні вагони, і в цей час готувався до чергового вступу, купував німецькі газети й самостійно вчив іноземну мову, яка була для цього необхідною. 

Перед черговою вступною кампанією Мирон Білоус потрапив у ДТП і дуже травмувався. Щоб написати екзаменаційний твір, навчився писати лівою рукою, таки склав іспити й нарешті став студентом.

Мирон Дмитрович здобув вищу освіту на географічному факультеті Чернівецького державного університету. Після закінчення вишу довелося їхати на роботу аж у Казахстан, працювати інженером-гідрологом на гідрологічній станції. Завдяки своїй завзятості він зміг повернутися до рідної України, працював у сільській школі, закінчив аспірантуру при Львівському університеті імені І.Франка.

1974 року переїхав на Чернігівщину, влаштувався на роботу в  Чернігівський інститут удосконалення вчителів.

Згодом оселився в Сосниці. Край, оспіваний Довженком, надихнув Мирона Дмитровича на власну творчість, він почав писати поезію та прозу, друкуватися в різних виданнях.

Від 1980 року Мирон Дмитрович проживає в Коропі. Працював у районному методичному кабінеті, викладав географії в Коропській школі.

Тут, на Коропщині, разом з Валентиною Михайленко заснував творчий клуб «Первоцвіти Коропщини» – одне з найпотужніших літературно-мистецьких об’єднань області.

Ювіляр має численні публікації в професійн періодиці. Він є автором шкільних посібників і підручників з географії, зокрема – «Географія Чернігівської області», «Мої уроки географії».

Вийшла в світ низка його поетичних і прозових творів, в тому чисті і дитячих  книг, а також книга із шахової композиції «Таємнича скриня Каїсси».

Мирон Дмитрович – Відмінник народної освіти, лавреат премій імені Бориса Грінченка (1997), Марії Фішер-Слиж (Канада, 1998), Василя Нікітіна в номінації «Проза» (2009) та «Краєзнавство» (2015).

На завершення заходу Мирон Дмитрович подарував усім гостям по примірнику його літературного-художнього видання «Горобцева наука».

Вітаємо ювіляра! Міцного здоров’я, сили духу, добра, рідних і близьких людей поруч, Перемоги Україні!

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь