A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Коропська селищна рада, як правило, не реагує на анонімні дописи

Дата: 11.03.2024 20:34
Кількість переглядів: 146

Фото без описуТа бувають винятки. Бувають кричущі питання На вихідних в одній місцевій групі у Фейсбуці поширили  анонімний допис щодо долі нашої лікарні. Є в дописі відверті дурниці, які принижують людську гідність. Та є і біль людей, переживання: що далі?

… Коропська лікарня зустрічає змучених хворобами людей затишком,

чистотою, увагою. Таких доглянутих закладів – у невеликих селищах області – одиниці. Хочеться, щоб вона була – і не денним стаціонаром.

Застати на місці Володимира Матусяка непросто – він практикуючий хірург. І керівник – справ безліч.

Зустрілися.

Лікарня з липня 2020 року перейшла на нову систему фінансування за принципом «гроші йдуть за пацієнтом». Розкажіть про механізм фінансування закладу. І чому у минулому році не було проблем із зарплатою медпрацівників, а в цьому є? – запитуємо.

Колись щомісячно на зарплату виділялись стабільні суми згідно штатного розкладу. Тепер кошти треба заробити. У 2023 році НСЗУ виділило на лікарню 37 мільйонів 662 тисячі гривень. Планова сума на 2024 рік – 30 мільйонів 613 тисяч. Як бачите, коштів стало значно менше. Чому? – не важко здогадатись, ми воююча країна. Розрахунок допомоги НСЗУ проводила  жорстко, по поліклінічному пакету брала до уваги 6,7,8,9 місяці 2023 року. І, звісно, в літній час набагато менше людей зверталось до лікарів. Ми просили – порахуйте за рік, цифра буде  набагато більша. Ми були б у плюсі. Відмовили. Більш того, застосували ще й знижуючий коефіцієнт 0,9. Схожа формула розрахунку і поінших пакетах – брали в розрахунок не 12 місяців, а літні… Чи квітень, вересень… А найбільше людей у лікарні в зимові місяці.

І, виходить, що хворих у стаціонарі в 2023 році пролікували на 500 чоловік більше ніж в попередньому році, операцій зроблено на 50 більше – а коштів виділили менше.

- Чому ви погодились з цим?

Нашої згоди ніхто не питає. Ставлять перед фактом. Крім того, піднялась мінімальна зарплата. З першого січня цього року 7100 грн (була 6700), з першого квітня буде 8000 грн. Це плюс 50 тисяч гривень щомісячно на бюджет лікарні.

Ще одне – обмежили виплати за консультації лікарів. У приватній клініці викладете 500-600 гривень за консультацію. У нас в поліклініці за пацієнта НСЗУ платить 56 гривень. У 2022-му році можна було направляти хворого до кількох спеціалістів, були більші виплати від держави, тепер все складніше… Наприклад, колись платили окремо за аналіз крові і за забір крові, тепер об’єднали ці послуги.

Платять нам стільки, скільки заробили. А заробити все важче – умови від НСЗУ стають більш жорсткими.

До речі, згідно договору, на зарплату може йти 85% коштів. 15% на інші витрати (господарчі, препарати, оплату навчань для спеціалістів, інше).

- Скільки було і є тепер пакетів надання медичної допомоги, порівняйте 2020-й та 2024-й  роки.

У 20му було 4 пакети. В 2023 році підписали з НСЗУ 14 пакетів. В процесі роботи зрозуміли, що окремі з них не додають нам фінансування, а, навпаки, є завадою для бюджету. Тож від трьох відмовились (наприклад, надання медичної допомоги із залученням лікарів-інтернів). 11 пакетів – це оптимально для нас. І, зрозумійте, кількість пакетів не впливає на рівень фінансування закладу.

- Автор анонімного допису жаліється на плинність кадрів у лікарні.

Це неправда. Я нікого не скорочував в останні роки, якщо люди йшли – то добровільно, за життєвими обставинами. Хтось на пенсію, окремі мужні люди вступили у ряди ЗСУ,  хтось вимушено, по догляду за дитиною.

- Які перспективи лікарні на майбутнє, зокрема хірургії, стоматології,  неврології, гінекології, дитячого, інфекційного відділення?

Хірургія працює інтенсивно. До наших спеціалістів їдуть люди звідусіль. В минулому році відділення заробило 7,5 мільйонів гривень.

Стоматологія для лікарні не вигідна, тому що за послугу НСЗУ платить тільки 130 гривень. Це мало. Та не закриваємо, тому що огляд у стоматолога є в переліку всіх медоглядів – для військових, при влаштуванні на роботу, інших. Утримуємо там трьох лікарів на 0,25 ставки. Медсестру – 0, 5 ставки. Санітарку – 0,5 ставки. А виживає стоматологія тому, що дві лікарки – Кеда та Матусяк – мають ліцензію на приватну діяльність, з касовим апаратом і всіма дозволами.

Неврологія об’єднана з терапією, окремий підрозділ нема сенсу утримувати, тому що не лікуємо інсульти – для отримання пакету дуже великі вимоги.

Гінекологія в складі хірургії. Роддому нема з 2012 року і не буде, за рік народилось тільки 20 дітей.

В дитячому відділенні працює двоє лікарів і питання про його закриття ніколи не стояло.

Інфекційне діє до тих пір, поки буде здоровиться Любі Михайлівні Васильковій. На її місце нема спеціалістів.

На жаль, не хочуть їхати до нас лікарі цього профілю. Ви знаєте, в даний час з Коропа 8 чоловік навчається у медичних вузах. Та жоден з них не виявляє бажання приїхати додому – працювати. Якщо надумає – чекаємо всіх.

Знаєте, мені прикро, що наші працівники не отримують більшу зарплату, та вимоги НСЗУ жорсткі – коштів бракує. Разом з керівництвом громади працюємо в цьому напрямку, надіємось, що НСЗУ перегляне фінансування по окремих пакетах вже в цьому році.

- І ще одне запитання. В дописі анонімний  автор пише, що з купівлею кожної квартири для лікарів товщає гаманець у голови громади.

Це повна маячня. Як ви собі це уявляєте? Це треба домовитись з власником хати, щоб вона тобі віддала частину суми… Це можливо, хто на це піде? Володимир Куніцин доручив Олександру Верескуну, лікарю, самому вибирати для себе будинок. Вибрав те, що сподобалось. Селищна рада перечислила кошти. Все.

Дякую Володимиру Івановичу за роз’яснення. І розумію, що він, практикуючий хірург, без проблем зміг би знайти собі місце роботи в багатьох лікарнях України – тому що лікарів бракує всюди. Та, на щастя, працює в нас, для людей.

- Ще одне питання, яке піднімалось у критичній публікації – підтримка селищною радою лікарні. Чи є вона?

Вибрали цифри. Вони говорять краще слів.

В 2021 році на підтримку лікарні виділено 5 мільйонів 300 тисяч гривень – це місцева допомога і залучена селищною радою від благодійників.

В 2022 році – 2 мільйони 600 тисяч гривень.

В 2023 році – 3 мільйони 600 тисяч гривень.

Нагадаю, що за цей час придбано житло для 4 лікарів.

І, крім лікарні, значна допомога надавалась первинній ланці. Для Володимира Куніцина лікарня завжди була пріоритетом.

Отак, постарались вам, шановні читачі, все пояснити.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь