A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Громадська вбиральня в Коропі: коментує голова громади

Дата: 24.01.2024 14:41
Кількість переглядів: 261

Позаминулого тижня працівники селищної ради провели на ринку опитування населення, з допомогою електронних засобів.  В опитувальнику було декілька питань стосовно громадської вбиральні: чи потрібна вона, якщо так ­– то яке місце її  розташування.

- Із числа опитаних 93% висловились, що громадська вбиральня в Коропі потрібна. І це не дивно, бо фізіологічна потреба людини вимагає цього закладу. Та і люди постійно скаржаться, – каже голова громади Володимир Куніцин. – Стосовно місця розташування, то 73% погодили ту будівлю, де була «дитяча консультація». Дехто запитував, чому вбиральню не зробити на старому місці. Мається на увазі поблизу автостанції. 

То чому ж вбиральня облаштовується на новому місці?

- Тут легко пояснити, чому саме так. Одна із обов’язкових умов сьогоднішнього проєкту – інклюзивність. Обов’язково мають бути враховані потреби всіх наших людей. Тобто, люди з особливими потребами повинні мати доступ до громадської вбиральні. Зрозуміло, що в підвальному приміщенні біля автостанції цю вимогу виконати нереально. А ставити якийсь ліфт – це шалені кошти.

Більше того, під громадською вбиральнею, яка була колись, деякі організації зуміли приватизувати земельну ділянку, і компромісу знайти не вдалося. Тому я прийняв рішення, що вбиральню буде зручно облаштувати у будівлі колишньої дитячої консультації. Вона була доволі занедбаною, але знаходиться практично в ідеальному місці для громадської вбиральні – поряд і базар, і автостанція, і дитячий парк. Зараз там багато кафе і магазинів, в яких, на жаль, немає внутрішніх громадських вбиралень, але потреба в людей є.

Тому була така пропозиція. Коли ми починали, у  нас була єдність і з депутатським корпусом, і населення підтримувало. На 2023 рік заклали кошти і почали роботу.

Вбиральню робимо дуже якісно. Вона передбачає кімнату для матері і дитини, щоб із дитятком можна прийти, погодувати, запеленати; є окремі кімнати і для жінок, і для чоловіків  з особливими потребами; і просто окремо для жінок і чоловіків. Буде опалення, холодна і гаряча вода

Що вже зроблено на сьогодні?

- На сьогодні ці роботи близькі до завершення. Є багато матеріалів, щоб завершити цей проєкт.

За моїми розрахунками, вбиральня повинна була запрацювати уже у березні цього року. Але ми не порозумілися на останньому бюджетному пленарному засіданні. Коли у нас із депутатами була сесія, то замість дофінансувати роботи по вбиральні було прийнято інше рішення – направити кошти, які планувались на вбиральню, на Збройні Сили України.

Із цим сперечатися, звичайно, неможливо. Я  розумію, що це пріоритет  – направляти кошти  на ЗСУ.

Держава у нас забрала на цей рік, і навіть із жовтня 2023 року близько 30 мільйонів гривень, аргументуючи це як на ЗСУ. Тобто, 2024 рік для нас буде досить складний. Взагалі ми нічого і не плануємо будувати, але доробити вбиральню вкрай необхідно.

Ще така цікава річ. Коли з боку держави були такі дії по відношенню до нашої громади (буду говорити тільки за нашу, адже всі різні: деякі громади мали «військові» гроші — десятки і сотні мільйони гривень, а ми таких грошей не мали) у  нас по суті справи забрали той мінімум, який був, навіть на виконання делегованих повноважень. І тепер на цей рік будуть певні проблеми із захищеними статями – а це заробітні плати і енергоносії.

Разом з тим державні службовці, посадові особи місцевого самоврядування, депутати зараз подають декларації. Цікава річ, яку легко перевірити: сьогодні по п’ятитисячному Коропу голова громади зі своєю заробітною платою не потрапляє в топ-100 найбільш оплачуваних людей, які отримують заробітну плату з бюджету. Я отримую «чистими» 21 тисячу гривень. Я не кажу, що це мало, та і мова не про мене, тому що в селищній раді є люди, які на місяць отримують 8, 9, 10 тисяч гривень. У нас є вакансії, але дуже важко знайти на таку зарплату фахівця.  

І разом з тим держава зі своє «кишені» платить по 40, 50, 80 тисяч гривень тим людям, які працюють у Коропі. Логіки нема, якщо на війну все з громади забрали, то чому під час війни такі подвійні стандарти?

Перевірки недоліків не виявили

- Під час цих робіт на нас було багато «писанини». Один громадянин із прізвищем Махновець звернувся в усі правоохоронні органи. Навіть не знаю, чи це справжня людина. Нас перевіряли. Проте порушень ніяких не виявили.

На сьогодні по проєкту ми витратили на вбиральню 1 мільйон 56 тисяч гривень. Це за роботи, і за авторський та технічний нагляд.

Про позови до суду

- Щоправда, деякі наші «недруги» в соціальних мережах почали розповсюджувати інформацію, що ми витратили 2 мільйони 448 тисяч, що більше ніж  удвічі перевищує справжню вартість.

Тому ми змушені були звернутися до суду, це нормальна практика. Як ще довести свою правоту? Одна сторона заявляє, що витрачено 2 мільйони 448 тисяч, а ми кажемо, що  1 мільйон 56 тисяч. «Розправи» ні над  ким ми не прагнемо. Тільки встановлення факту, що витрачена саме така сума. Я розповів членам виконкому на попередньому засіданні про цю ситуацію, і вони підтримали щодо суду.

Думаю, суд встановить істину, адже це справа нескладна і всі фінансові витрати легко перевірити.

Мені не дуже хочеться про це і говорити, але  прикро, що навіть деякі депутати селищної ради кинулись розповсюджувати цю неправдиву інформацію. Хоча вони точно знають, що вона неправдива, тому що на кожне пленарне засідання всім депутатам ми розсилаємо наші документи, зокрема і фінансові, де говориться про витрачання коштів. Через те і тут ми змушені були звернутися до суду для того, щоб все це спростувати.

От така наче б проста необхідна річ як громадська вбиральня – з досить непростими обставинами і з доволі різними, часом упередженими і часом надуманими думками є на нашій території.

Вбиральня буде безкоштовною

- Коли ми відкриємо вбиральню, планую, щоб вона була безкоштовною. Там постійно буде чергова людина. Буде гаряча вода, все необхідне. Вважаю, що буде зручно і комфортно. Хочеться швидше доробити, адже потреба така є. Проте є перепони, вони надумані, і  ми їх, думаю, здолаємо.

Вважаю, що по даному проєкту ми працюємо максимально економно. Коли вдома робимо ремонт – найдорожчі кухня і ванна кімната, бо це кахель, сантехніка, крани...

Багато займає інклюзія. Зробити пандус, щоб могли люди з  особливими потребами заїхати – понад 200 тисяч гривень. Але це вимога часу, та і просто  по-людськи треба.

Зараз уже готова «жіноча» частина. На чоловічу є плитка на підлогу, сантехніка, сушки, освітлення. Залишилось купити кахель на стіни і кабінки. Найдорожче покласти плитку. Якщо хтось знає, як заощадити, приходьте, залюбки обговоримо можливість зробити дешевше.

На черговому пленарному засіданні я знову звернусь до депутатів, щоб нам віднайти єдність у цьому питані. Сподіваюсь переконати депутатів, щоб уже навесні люди могли користуватися вбиральнею.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь