Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Що таке ботулізм

Дата: 28.11.2023 08:11
Кількість переглядів: 199

Фото без описуБотулізм – це смертельно небезпечне харчове отруєння, яке виникає після вживання продуктів, що містять ботулінічний токсин.  

Токсин виробляє бактерія Clostridium botulinum (клостридія ботулізму). У звичайних умовах вона знаходиться в ґрунті, річному, озерному мулі у вигляді неактивної спори. При потрапляння в сприятливе середовище (наявність поживних речовин, вологи, а найголовніше – відсутність кисню) спора активізується і починає продукувати токсин. Це відбувається, коли спора клостридії потрапляє з часточками землі чи мулу в консервну банку, товщу  шматків м’яса, риби, овочів куди немає доступу повітря.  

Ботулотоксин зберігається стільки ж, скільки і сам продукт. При цьому відрізнити продукт із вмістом токсину від звичайного доброякісного зазвичай неможливо. Іноді токсиноутворення в консервній банці може проявитися «бомбажем» (здуттям), завдяки газоутворенню при життєдіяльності мікроорганізмів. Але в більшості випадків розпізнати ботулотоксин у продукті ніяк не можна – ні за смаком, ні за запахом, ні за зовнішнім виглядом.

Цей токсин є одним із найсильніших серед усіх відомих біологічних отрут: він у 10 млн. разів сильніший за ціаністий калій та в 375 тисяч разів – за отруту гримучої змії. Смертельна доза для людини становить усього 0,3 мікрограма. 

Ботулотоксин спричиняє серйозні ушкодження нервової системи, блокуючи передачу нервових сигналів до м'язів, що спричиняє, серед іншого, дихальну недостатність і як наслідок – смерть. 

Статистика захворювань

За інформацією  ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» в поточному році  в Україні  захворіло ботулізмом  67 осіб,  з них 5 дітей. Помер 1 хворий.

Чернігівська область знаходиться на 2 місці по кількості випадків захворюваності на ботулізм серед населення України (Житомирська область 11 випадків, Чернігівська область-8 випадків).  На території Коропської громади трапився один смертельний випадок у 2021 році, за останні 2 роки захворювань не було.

 

Чому це захворювання потребує особливої уваги.

  • Висока летальність 

Відсоток померлих людей від  загальної кількості тих, що захворіли становить

По області –10,5%

В середньому по Україні –  4,7 %

  • Складність діагностування

Відсутні експрес-методи дослідження цього захворювання. Метод  біологічного дослідження крові хворих ботулізмом,  при якому результат видається на 5 день на сьогоднішній день також не використовується, так як реагенти для цього методу  не виготовляються в Україні.  Таким чином,  своєчасне діагностування захворювання і відповідно успішне лікування залежить в основному від кваліфікації лікаря. І якщо  лікарі м.  Чернігів  мають більший досвід  у встановленні діагнозу, то  інших населених пунктах – досвід недостатній (  як приклад, дитина з Ніжинського району, якій діагностували спочатку менінгіт).

  • Специфіка  лікування

Запорукою успішного лікування ботулізму є вчасне звернення за медичною допомогою та термінове введення протиботулінічної сироватки.  На даний час в Україні відсутнє виробництво сироватки. У лікувальні мережі  доставляється сироватка  виробництва Канади, отримана в якості гуманітарної допомоги.

МОЗ України  повідомило, що в  2024 рік для Чернігівської області виділено  10 доз протиботулінічної сироватки. Враховуючи, що при важкому перебігу хвороби необхідно введення 2 доз сироватки,  такої кількості може бути  недостатньо.  І хоча в екстрених випадках лікувальні заклади  областей взаємодіють  в частині перерозподілу сироватки, але при  високих рівнях захворюваності є ризик  відсутності препарату. Крім того, необхідно враховувати і  можливі проблеми з логістикою, зважаючи на війну в Україні.

 

  • Великі матеріальні затрати  на лікування хворого

орієнтовна вартість сироватки  100 -110 тисяч гривень.  Сума  1 дня лікування   в умовах стаціонару   2100 грн; при захворюванні  ботулізмом залежно від  ступеню важкості  хворий знаходиться на лікуванні  від 5 днів  до  2 тижнів, тобто вартість лікування  становить  від 110 тисяч 500  до 139 тисяч 400грн.

І це не враховуючи  періоду реабілітації!

  • І найголовніше   – ускладнення  захворювання

 

  • набряк  мозку  спричинений тривалою гіпоксією та введенням великої кількості рідини;
  •  приєднання вторинної інфекції;
  •  пневмонія спричинена  паралічем дихальних м’язів;
  •  гінгівіти, стоматити спричинені порушенням слиновиділення ;
  •  розвитку висхідних пієлітів та циститів  в зв’язку з атонією   сечового міхура,

 

Чому саме зараз звертаємо увагу на це захворювання

Ботулізм  має  виражену сезонність.   Підйом захворюваності спостерігається у квітні- липні місяцях.

Але перші випадки  реєструються  в період новорічно-різдв’яних свят – сім’я збирається разом,  батьки частують домашніми смаколиками,   на стіл виставляється домашня консервація.

Продукти що спричинили ботулізм в 2019-2023 роках

 

 Риба в'ялена непатрана

92,2 %

 

Консерви домашні

2,6 %

 

 Риба копчена

5,2 %

 

Для Чернігівської області основним продуктом, що призводить до захворювань ботулізмом є в’ялена непатрана риба  виготовлена в  домашніх умовах або придбана в місцях стихійної торгівлі.

 Наша область знаходиться в зоні  ризику, так як має  велику кількість річок, озер, водойм.

 Виникнення захворювань  пов’язано зі недотриманням  технології приготування  в’яленої риби  в домашніх умовах ( в т.ч. риби  придбаної  в місцях  стихійної торгівлі).

Класична технологія приготування в’яленої риби  передбачає: 

  • посол риби протягом 10-14 днів ( вміст солі  у продукті повинен бути не менше 12%);
  • відмочування;
  • в’ялення на відкритому повітрі ,  в суху погоду за температури 10 — 20°С (тривалість в’ялення дрібної рибки становить 2 тижні, великої – 4-5 тижнів);
  •  дозрівання ( від 3 тижнів до 1 місяця).

В домашніх умовах практичн 85 відсотків населення не дотримується такого технологічного процесу.

Не слід забувати і про консерви – м’ясні, рибні, грибні, рослинні, виготовлені в домашніх умовах. В консервах  створюються ідеальні умови (відсутність кисню), за яких бактерія може виробляти токсин. Знищити спори збудника ботулізму при нагріванні, кип’ятинні, стерилізації в домашніх умовах практично неможливо,  адже вони  гинуть за температури вище 120 градусів, яка здебільшого досягається тільки в промислових умовах за допомогою автоклавування.

Ботулізм має ще одну небезпечну особливість:

якщо інфікований продукт твердофазний ( риба,  консерва м’ясна, копчене м’ясо), то в ньому можлива так звана гніздова інфікованість збудниками ботулізму і утворення токсинів.

Клінічні особливості захворювання

Захворювання ботулізмом може  бути з важким, середнім та легким перебігом, але у будь якому випадку  введення сироватки  є найнадійнішим способом лікування. 

По віковій структурі  - найбільша кількість  чоловіки  від  40 до 60 років

При опитувані у м. Чернігів  жінки  більш охоче відповідали на запитання і погоджувалися  брати участь  в анкетуванні  (58%) чоловіки  мають  менше уявлення про ботулізм (обізнані з симптомами – 33% від опитаних), менше  знають, які продукти можуть викликати захворювання  (46 % від опитаних),  мало обізнані  з наслідками захворювання (28 % від опитаних).  Але при цьому часто продовжують купувати рибу в’ялену   в місцях  стихійної торгівлі (75% від опитаних)  або ж  навіть знаючи,  які продукти викликають   захворювання все одно продовжують їх вживати (75% від опитаних).

       Щоб уберегтися від ботулізму необхідно:

  • дотримуватись гігієнічних вимог при обробці риби, птиці, тварин (у максимально короткий термін після забою або вилову звільняти від кишківника; не допускати травмування кишківника та забруднення його вмістом м’язової тканини;
  • ретельно очищати продукти від забруднення ґрунтом;
  • для консервування використовувати свіжі, без ознак псування овочі та фрукти; дотримуватись рекомендованих вимог обробок банок, кришок, режимів теплової обробки консервів;
  • в домашніх умовах продукти рослинного походження краще заготовляти про запас шляхом маринування або соління з додаванням достатньої кількості кислоти цукру і солі в негерметично закритому посуді;
  • відмовитися від купівлі домашньої консервації, копченої, солоної риби та м’яса та інших продуктів на стихійних ринках;
  • придбавши рибні продукти  в торгівельній мережі , не соромитися  переконатися в їх безпеці (попросити супровідні документи або поцікавитися маркуванням тари, де є інформація про терміни та умови зберігання)

Необхідно пам’ятати:

  • хворобу легше попередити, ніж лікувати
  • будь-яке отруєння не минає безслідно.

Бережіть своє здоров’я та здоров’я близьких, а особливо дітей!

Підготовлено за матеріалами ДУ Чернігівський обласний центр
контролю та профілактики хвороб МОЗ України»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь