Що таке ботулізм
Ботулізм – це смертельно небезпечне харчове отруєння, яке виникає після вживання продуктів, що містять ботулінічний токсин.
Токсин виробляє бактерія Clostridium botulinum (клостридія ботулізму). У звичайних умовах вона знаходиться в ґрунті, річному, озерному мулі у вигляді неактивної спори. При потрапляння в сприятливе середовище (наявність поживних речовин, вологи, а найголовніше – відсутність кисню) спора активізується і починає продукувати токсин. Це відбувається, коли спора клостридії потрапляє з часточками землі чи мулу в консервну банку, товщу шматків м’яса, риби, овочів куди немає доступу повітря.
Ботулотоксин зберігається стільки ж, скільки і сам продукт. При цьому відрізнити продукт із вмістом токсину від звичайного доброякісного зазвичай неможливо. Іноді токсиноутворення в консервній банці може проявитися «бомбажем» (здуттям), завдяки газоутворенню при життєдіяльності мікроорганізмів. Але в більшості випадків розпізнати ботулотоксин у продукті ніяк не можна – ні за смаком, ні за запахом, ні за зовнішнім виглядом.
Цей токсин є одним із найсильніших серед усіх відомих біологічних отрут: він у 10 млн. разів сильніший за ціаністий калій та в 375 тисяч разів – за отруту гримучої змії. Смертельна доза для людини становить усього 0,3 мікрограма.
Ботулотоксин спричиняє серйозні ушкодження нервової системи, блокуючи передачу нервових сигналів до м'язів, що спричиняє, серед іншого, дихальну недостатність і як наслідок – смерть.
Статистика захворювань
За інформацією ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» в поточному році в Україні захворіло ботулізмом 67 осіб, з них 5 дітей. Помер 1 хворий.
Чернігівська область знаходиться на 2 місці по кількості випадків захворюваності на ботулізм серед населення України (Житомирська область 11 випадків, Чернігівська область-8 випадків). На території Коропської громади трапився один смертельний випадок у 2021 році, за останні 2 роки захворювань не було.
Чому це захворювання потребує особливої уваги.
- Висока летальність
Відсоток померлих людей від загальної кількості тих, що захворіли становить
По області –10,5%
В середньому по Україні – 4,7 %
- Складність діагностування
Відсутні експрес-методи дослідження цього захворювання. Метод біологічного дослідження крові хворих ботулізмом, при якому результат видається на 5 день на сьогоднішній день також не використовується, так як реагенти для цього методу не виготовляються в Україні. Таким чином, своєчасне діагностування захворювання і відповідно успішне лікування залежить в основному від кваліфікації лікаря. І якщо лікарі м. Чернігів мають більший досвід у встановленні діагнозу, то інших населених пунктах – досвід недостатній ( як приклад, дитина з Ніжинського району, якій діагностували спочатку менінгіт).
- Специфіка лікування
Запорукою успішного лікування ботулізму є вчасне звернення за медичною допомогою та термінове введення протиботулінічної сироватки. На даний час в Україні відсутнє виробництво сироватки. У лікувальні мережі доставляється сироватка виробництва Канади, отримана в якості гуманітарної допомоги.
МОЗ України повідомило, що в 2024 рік для Чернігівської області виділено 10 доз протиботулінічної сироватки. Враховуючи, що при важкому перебігу хвороби необхідно введення 2 доз сироватки, такої кількості може бути недостатньо. І хоча в екстрених випадках лікувальні заклади областей взаємодіють в частині перерозподілу сироватки, але при високих рівнях захворюваності є ризик відсутності препарату. Крім того, необхідно враховувати і можливі проблеми з логістикою, зважаючи на війну в Україні.
- Великі матеріальні затрати на лікування хворого
орієнтовна вартість сироватки 100 -110 тисяч гривень. Сума 1 дня лікування в умовах стаціонару 2100 грн; при захворюванні ботулізмом залежно від ступеню важкості хворий знаходиться на лікуванні від 5 днів до 2 тижнів, тобто вартість лікування становить від 110 тисяч 500 до 139 тисяч 400грн.
І це не враховуючи періоду реабілітації!
- І найголовніше – ускладнення захворювання
- набряк мозку спричинений тривалою гіпоксією та введенням великої кількості рідини;
- приєднання вторинної інфекції;
- пневмонія спричинена паралічем дихальних м’язів;
- гінгівіти, стоматити спричинені порушенням слиновиділення ;
- розвитку висхідних пієлітів та циститів в зв’язку з атонією сечового міхура,
Чому саме зараз звертаємо увагу на це захворювання
Ботулізм має виражену сезонність. Підйом захворюваності спостерігається у квітні- липні місяцях.
Але перші випадки реєструються в період новорічно-різдв’яних свят – сім’я збирається разом, батьки частують домашніми смаколиками, на стіл виставляється домашня консервація.
Продукти що спричинили ботулізм в 2019-2023 роках
Риба в'ялена непатрана |
92,2 %
|
Консерви домашні |
2,6 %
|
Риба копчена |
5,2 %
|
Для Чернігівської області основним продуктом, що призводить до захворювань ботулізмом є в’ялена непатрана риба виготовлена в домашніх умовах або придбана в місцях стихійної торгівлі.
Наша область знаходиться в зоні ризику, так як має велику кількість річок, озер, водойм.
Виникнення захворювань пов’язано зі недотриманням технології приготування в’яленої риби в домашніх умовах ( в т.ч. риби придбаної в місцях стихійної торгівлі).
Класична технологія приготування в’яленої риби передбачає:
- посол риби протягом 10-14 днів ( вміст солі у продукті повинен бути не менше 12%);
- відмочування;
- в’ялення на відкритому повітрі , в суху погоду за температури 10 — 20°С (тривалість в’ялення дрібної рибки становить 2 тижні, великої – 4-5 тижнів);
- дозрівання ( від 3 тижнів до 1 місяця).
В домашніх умовах практичн 85 відсотків населення не дотримується такого технологічного процесу.
Не слід забувати і про консерви – м’ясні, рибні, грибні, рослинні, виготовлені в домашніх умовах. В консервах створюються ідеальні умови (відсутність кисню), за яких бактерія може виробляти токсин. Знищити спори збудника ботулізму при нагріванні, кип’ятинні, стерилізації в домашніх умовах практично неможливо, адже вони гинуть за температури вище 120 градусів, яка здебільшого досягається тільки в промислових умовах за допомогою автоклавування.
Ботулізм має ще одну небезпечну особливість:
якщо інфікований продукт твердофазний ( риба, консерва м’ясна, копчене м’ясо), то в ньому можлива так звана гніздова інфікованість збудниками ботулізму і утворення токсинів.
Клінічні особливості захворювання
Захворювання ботулізмом може бути з важким, середнім та легким перебігом, але у будь якому випадку введення сироватки є найнадійнішим способом лікування.
По віковій структурі - найбільша кількість чоловіки від 40 до 60 років
При опитувані у м. Чернігів жінки більш охоче відповідали на запитання і погоджувалися брати участь в анкетуванні (58%) чоловіки мають менше уявлення про ботулізм (обізнані з симптомами – 33% від опитаних), менше знають, які продукти можуть викликати захворювання (46 % від опитаних), мало обізнані з наслідками захворювання (28 % від опитаних). Але при цьому часто продовжують купувати рибу в’ялену в місцях стихійної торгівлі (75% від опитаних) або ж навіть знаючи, які продукти викликають захворювання все одно продовжують їх вживати (75% від опитаних).
Щоб уберегтися від ботулізму необхідно:
- дотримуватись гігієнічних вимог при обробці риби, птиці, тварин (у максимально короткий термін після забою або вилову звільняти від кишківника; не допускати травмування кишківника та забруднення його вмістом м’язової тканини;
- ретельно очищати продукти від забруднення ґрунтом;
- для консервування використовувати свіжі, без ознак псування овочі та фрукти; дотримуватись рекомендованих вимог обробок банок, кришок, режимів теплової обробки консервів;
- в домашніх умовах продукти рослинного походження краще заготовляти про запас шляхом маринування або соління з додаванням достатньої кількості кислоти цукру і солі в негерметично закритому посуді;
- відмовитися від купівлі домашньої консервації, копченої, солоної риби та м’яса та інших продуктів на стихійних ринках;
- придбавши рибні продукти в торгівельній мережі , не соромитися переконатися в їх безпеці (попросити супровідні документи або поцікавитися маркуванням тари, де є інформація про терміни та умови зберігання)
Необхідно пам’ятати:
- хворобу легше попередити, ніж лікувати
- будь-яке отруєння не минає безслідно.
Бережіть своє здоров’я та здоров’я близьких, а особливо дітей!
Підготовлено за матеріалами ДУ Чернігівський обласний центр
контролю та профілактики хвороб МОЗ України»