Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

У Коропі проводять гідродинамічну очистку каналізації

Дата: 24.10.2023 15:34
Кількість переглядів: 160

Фото без описуУсе колись збудоване має схильність до старіння і зношування. Система водопостачання і водовідведення – не виняток…  Тому останні 2 роки в Коропі активно велась заміна водопроводу.

Директор комунального підприємства «Вода» Іван Бориско каже, що за цей час вдалось замінити 1 кілометр 620 метрів труб. Цьому комунальному питанню багато уваги приділяє голова громади Володимир Куніцин. Очільник громади та директор КП «Вода» спільно ухвалюють рішення та шукають можливі варіанти вирішення проблем.

Однією з таких проблем буквально до позавчора був стан каналізаційної системи Коропа.

Принаймні останні 30 років жодні профілактичні заходи не проводилися, – каже  Іван Федорович. – У кого вигрібні ями, той знає: кілька років – і утворюється чималий осад. Ще складніше було у нашій каналізаційно-насосній станції та по трубах. Тому що система забивалась різними сторонніми предметами, що до неї потрапляли.

 

Фото без опису

Працівники КП «Вода» постійно проводили обстеження мережі. Самі, де могли, робили механічну очистку. Але проблема з часом набрала глобальних обертів. Вирішити її могла тільки спеціалізована техніка, фахівці… І простої очистки для нашої каналізації було вже замало. Тож і застосували потужну  гідродинамічну – під  тиском води.

Сьогодні – третій день як у Коропі тривають ці роботи. Виконує їх підрядна організація. Вартість робіт складе 196  тисяч гривень. До речі, раніше одні із підрядників пропонували виконати цю роботу за 500 тисяч. Однак це досить дорого.

Договір був укладений на очищення 500 метрів каналізації і каналізаційно-насосну станцію, проте підприємець  пішов назустріч та очистив 720, а також 18 каналізаційних колодязів.

Іван Бориско каже, що промивку зробили дуже вчасно. Деякі самотічні колектори були настільки забруднені, що вже взагалі «стояли». І взимку, цілком імовірно, каналізація б повністю забилася.

Фото без опису

За прогнозами директора КП «Вода», ефекту від очистки повинно вистачити орієнтовно на 5 років. Хоча, профілактику рекомендують робити значно частіше. І це – за умови, якщо каналізацією правильно користуватися.

Хочу попросити людей не робити з каналізації смітник. Каналізацію можна використовувати тільки для рідких стоків, - каже Іван Федорович.

Підприємець Вадим Швець, який займався очисткою нашої каналізаційної системи, каже, що вона була забруднена майже на 100%. Крім мулу, у ній виявили чимало того, що в каналізації бути не повинно:

Вологі серветки, ганчірки, пляшки, стакани…, –  підприємець перелічує каналізаційні «знахідки».  Каналізація – не сміттєвий бачок. Система була дуже забруднена. І насосні станції також.

Фото без опису

Отже, висновок: стежимо за тим, щоб до каналізації не потрапляло нічого зайвого – і тоді вона прослужить нам довше.

Ми повинні розуміти, що безкоштовних робіт не буває. За все ми платимо з наших податків.

До речі, сьогодні в Коропі налічується близько 200 абонентів по системі водовідведення. А загальна протяжність каналізації – близько 5 кілометрів.

 

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь