Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

До уваги жителів Коропської громади!

Дата: 18.08.2023 16:08
Кількість переглядів: 129

Фото без описуЗ настанням жаркого періоду року, як правило, Держпродспоживслужбою відмічається зростання захворюваності на гострі кишкові інфекції. Трапляються випадки групових захворювань. В переважній більшості хворіють діти, захворюваність яких в 3 рази більше, ніж дорослого населення.

Відповідно до оперативних повідомлень, із початком повномасштабної війни ризики виникнення таких хвороб значно зросли. Цьому сприяють обмежений доступ до чистої питної води та засобів гігієни, перебування в місцях скупчення людей, висока температура довкілля, зниження терміну придатності продуктів, тощо.

За результатами аналізу оперативних повідомлень Головних управлінь Держпродспоживслужби в областях та м. Києві та вжитих заходів реагування на сьогодні санітарно-епідемічна ситуація в країні залишається нестійкою.

Так, працівники територіальних органів Держпродспоживслужби за 7 місяців 2023 року взяли участь у розслідуванні 34 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 350 осіб, з них 198 дітей (57 %). За аналогічний період 2022 року працівники Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 41 спалаху гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 403 особи, з них 165 дітей (41%).

За звітний період інформації щодо погіршення епідситуації внаслідок руйнування Каховської ГЕС від територіальних органів Держпродспоживслужби не надходило.

Спалахи зареєстровано на території 11 областей та у м. Києві: у Львівській області - 8, м. Києві - 7, Київській та Одеській областях по 4, Івано-Франківській - 3, Дніпропетровській - 2, Вінницькій, Житомирській, Закарпатській, Рівненській, Тернопільській та Чернівецькій областях по 1 спалаху.

За оперативними даними у поточному році 12 спалахів викликано сальмонелами, 10 - вірусами (рота-, норовірусами), 5 - іншими бактеріальними збудниками, при 4 спалахах - збудника не встановлено, при 3 - дослідження тривають.

Передача збудників інфекції в 2023 році відбувалася: харчовим шляхом - 20 спалахів, контактно - побутовим - 8, забруднена вода стала фактором передачі при 1 спалаху, триває санітарно-епідеміологічне розслідування 5 спалахів.

Спеціалісти територіальних органів Держпродспоживслужби з початку поточного року взяли участь у розслідування 35 випадів ботулізму з 41 постраждалим, серед яких летальних випадків не було.

За 7 місяців 2022 року було взято участь у розслідуванні 49 випадів ботулізму з 54 постраждалими, серед яких 2 хворих померло.

За оперативними результатами розслідування випадків ботулізму у 2023 році встановлено, що 17 випадків з 21 постраждалим пов’язані з вживанням консервації домашнього приготування (м’ясні консерви - 12 випадків з 16 постраждалими, рибна - 1 випадок з 1 постраждалим, овочеві - 2 випадки з 2 постраждалими та гриби - 2 випадки з 2 постраждалими), 16 випадків з 18 постраждалими пов’язані з вживанням рибної продукції (у тому числі 12 випадків з 14 постраждалими - риба домашнього приготування, 3 - невідомого походження та 1 - придбана у місці стихійної торгівлі). Два хворих пов’язують своє захворювання з рибною продукцією промислового виробництва, яку було придбано у магазинах.

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) - це група інфекцій, які характеризуються фекально - оральним механізмом передачі, локалізацією збудника в кишечнику людини, багаторазовою діареєю, нудотою, блювотою, підвищенням температури тіла.

Існують три шляхи передачі гострих кишкових інфекцій: харчовий, водний і контактно-побутовий.

Основний шлях передачі збудників інфекцій - харчовий, коли зараження відбувається через споживані продукти харчування і приготовлені з них страви, а також овочі та фрукти, забруднені мікроорганізмами і вжиті в їжу без достатньої гігієнічної і термічної обробки.

Водний шлях передачі збудників інфекцій реалізується значно рідше, в основному через забруднення питної води внаслідок аварій на водопровідних та каналізаційних мережах.

При контактно-побутовому шляху передачі збудник інфекції може передаватися через забруднені руки, предмети домашнього вжитку (білизна, рушники, посуд, іграшки).

Отже, основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання.

Додаток: пам’ятка з профілактики ГКІ, ботулізму, холери.

За інформацією Новгород-Сіверського районного управління Головного управління
Держпродспоживслужби в Чернігівській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь