A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

6 травня набув чинності Закон України від 11 квітня 2023 року № 3048-IX  «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих особливостей організації примусового виконання судових рішень і рішень інших органів під час дії воєнного стану»

Дата: 29.05.2023 11:36
Кількість переглядів: 68

З березня минулого  року, відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів Про забезпечення здійснення розрахунків населення в умовах воєнного стану № 198-р, яке і скасував ухвалений закон,  фізичні особи, на час дії воєнного стану, могли здійснювати видаткові операції з рахунків, на кошти яких накладено арешт державними або приватними виконавцями за умови, якщо сума стягнення за виконавчим документом щодо такої особи не перевищувала 100 тисяч гривень.

Згідно  змін, що  стосуються особливостей організації примусового виконання судових рішень, передбачених вищезгаданим законом,  блокування рахунків у банках, як і раніше, відбуватиметься незалежно від суми боргу за  встановленою процедурою. Це можуть бути як боржники по житлово-комунальним послугам, кредитам чи мікрокредитам, так і боржники по аліментам або особи, що мають штраф за порушення правил дорожнього руху тощо.

Слід зазначити,  що, станом на сьогодні,  залишається чинною заборона про відкриття проваджень і виконання рішень для фізичних осіб та  підприємств, які зареєстровані на тимчасово окупованих територіях або в зоні бойових дій.  Користуватися власними коштами із заблокованих рахунків зможуть юридичні особи  та самозайняті фізичні особи, які мають найманих працівників виключно для виплати заробітної плати та сплати податків у розмірі п'яти мінімальних зарплат.

Також , на час дії правового режиму воєнного стану в Україні не застосовується звернення стягнення на пенсію, стипендію,  крім рішень про стягнення аліментів.

Для інших категорій, з ухваленням цього закону,  суму видаткових операцій обмежили.  Відтак,  з  арештованого рахунку боржник може витратити не більше 2 мінімальних зарплат протягом одного календарного місяця. Ця сума наразі складає 13 400 гривень і не є накопичуваною.  Слід зазначити, що розмір мінімальної зарплати  встановлюється Законом про Державний бюджет України на 1 січня поточного календарного року.

Також боржники  можуть сплачувати податки або збори, без урахування арешту,  за наявності  поточного рахунку,  визначеного для здійснення платіжних операцій.

Арешт банківських  рахунків виключає можливості особи  користуватися своїми коштами.  Він може бути накладений на картковий, депозитний чи  поточний рахунок після чого вони підлягають блокуванню.

Окрім того, Закон не уповноважує банки на арешт рахунків фізичних та юридичних осіб. Таке право мають державні  та приватні виконавці під час здійснення виконавчого провадження.  При цьому, арешт рахунку  ще не означає, що кошти з нього будуть автоматично  списані  у рахунок погашення боргу. Для цього виконавець має надіслати до банку додаткову вимогу про списання суми, яка значиться у виконавчому провадженні. Варто зауважити, що до надавачів платіжних послуг, до яких звертаються виконавці стосовно арешту рахунків, належать не тільки банки, а й інші небанківські установи.

У випадку, якщо арештовані кошти містяться на різних рахунках   в  одному чи кількох банках, або стягнення відбувається за різними виконавчими провадженнями - має бути визначений лише один поточний рахунок фізичної особи - боржника в одному банку, коштами з якого можна буде користуватись.

Аби мати можливість користуватися арештованими коштами,  боржнику варто звернутися до виконавця, який наклав арешт на рахунки й здійснює виконавче провадження, із відповідною заявою.

В даній заяві слід зазначити номер поточного рахунку та найменування банку, в якому відкрито цей рахунок. Вона може бути подана в паперовій або в електронній формі  з дотриманням вимог, встановлених Законом України "Про електронні документи та електронний документообіг".

В свою чергу, протягом 2 робочих днів з дня отримання заяви,  державний чи  приватний виконавець виносить постанову про визначення поточного рахунку боржника для здійснення видаткових операцій та надсилає  постанову банку не пізніше наступного робочого дня після її винесення.

Аби отримати  консультацію з питань, пов'язаних з арештом коштів на рахунку, допомогу у складанні заяви  чи  вирішенні  інших проблемних питань,   звертайтесь до  Коропського бюро правової допомоги      з 09-00 год. до 18-00 год. з понеділка по п’ятницю   за адресою: смт. Короп, вул. Успенська, 2,   тел.:(04656) 2-12-62.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.

Інформацію надано Менським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь