A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Шановні пасічники та аграрії!

Дата: 16.02.2023 11:56
Кількість переглядів: 150

Фото без описуВ даний час бджільництво, як галузь сільського господарства, динамічно розвивається та інтенсифікується, потребує спільних зусиль щодо вирішення наявних проблем як з боку пасічників, так і з боку аграріїв, зокрема під час використання пестицидів та агрохімікатів, упорядкування добросусідства тощо.

Одним із взаємовигідних підходів кооперації пасічника і аграрія є налагоджена робота по запиленню ентомофільних культур медоносними бджолами і відповідно збільшення вирощеної продукції.

До Вашої уваги пропонуються покрокові дії, які рекомендовано використовувати пасічнику з метою упередження фактів отруєння бджіл, шляхом налагодження комунікації з аграріями.

1. ОТРИМАННЯ ВЕТЕРИНАРНО-САНІТАРНОГО ПАСПОРТУ ПАСІКИ ТА ЇЇ ОБСТЕЖЕННЯ

(ПОРЯДОК видачі ветеринарно-санітарного паспорта пасіки, затверджений Наказом Міністерства розвитку, економіки, торгівлі та сільського господарства України №338 від 19.02.2021 «Про деякі питання у сфері бджільництва»)

З метою ідентифікації та обліку пасік, обліку кількості бджолиних сімей та декларування ветеринарно-санітарного стану власники пасік або уповноважені ними особи отримують паспорт пасіки та додаток до нього. На цьому етапі пасічнику слід звернутися до Новгород-Сіверського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області (смт Короп, пров. Кибальчича, 2. Телефон: 2-15-35, +380674616725). Видача ветеринарно-санітарного паспорта здійснюється в день звернення з заявою про видачу паспорта фахівцями управління згідно Наказу №338 від 19.02.2021 року. Цим же наказом передбачена форма ветеринарно-санітарного паспорта, в якому зазначаються дані власника пасіки, характеристика пасіки, її ветеринарно-санітарний стан, результати обстеження, лабораторні дослідження, кількість бджолосімей та інше.

Після здійснення ветеринарно-санітарних заходів фахівцями управління Держпродспоживслужби в паспорті пасіки засвідчується її ветеринарно-санітарний стан. Результати ветеринарно-санітарних заходів, у тому числі щорічного весняного обліку пасік, які здійснюються до 15 травня поточного року, вносяться в додаток до паспорта пасіки.

2. РЕЄСТРАЦІЯ ПАСІКИ ЗА МІСЦЕМ ПРОЖИВАННЯ ФІЗИЧНОЇ ОСОБИ АБО ЗА МІСЦЕМ РЕЄСТРАЦІЇ ЮРИДИЧНОЇ ОСОБИ 

(ПОРЯДОК реєстрації пасіки, затверджений Наказом Міністерства розвитку, економіки, торгівлі та сільського господарства України №338 від 19.02.2021 «Про деякі питання у сфері бджільництва»)

Пасіка підлягає реєстрації за місцем проживання фізичної особи або за місцезнаходженням юридичної особи, яка займається бджільництвом в органах місцевого самоврядування. Реєстрація пасіки здійснюється після видачі ветеринарно-санітарного паспорта пасіки за заявою про реєстрацію пасіки (Додаток 1) власника пасіки або уповноваженої ним особи в день звернення. На даному етапі пасічнику рекомендовано звернутись до органу місцевого самоврядування – Коропської селищної  ради (смт Короп, вул. Кибальчича, 1. Телефон: 2-17-98) із заявою про реєстрацію пасіки згідно зі зразком.

3. РОЗМІЩЕННЯ ПАСІКИ ФІЗИЧНИМИ ТА ЮРИДИЧНИМИ ОСОБАМИ НА ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНКАХ, ЯКІ ЇМ НАЛЕЖАТЬ, ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ ВІДПОВІДНО ДО САНІТАРНО-ВЕТЕРИНАРНИХ ПРАВИЛ; РОЗМІЩЕННЯ ПАСІК НА ЗЕМЕЛЬНИХ ДІЛЯНКАХ ІНШИХ ВЛАСНИКІВ АБО КОРИСТУВАЧІВ ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ ЗА ЇХ ЗГОДОЮ

(Інструкція з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин, затверджена Наказом Міністерства розвитку, економіки, торгівлі та сільського господарства України №338 від 19.02.2021 «Про деякі питання у сфері бджільництва»)

З метою недопущення конфліктних ситуацій та налагодження плідної роботи з аграріями, у випадку розміщення пасіки на земельних ділянках сільгоспвиробника, рекомендовано звернутись до нього із заявою згідно зразка (Додаток 2).

Потім рекомендовано проінформувати агровиробника, орган місцевого самоврядування та Держпродспоживслужбу про місце та період розташування пасіки (Додаток 3).

4. ІНФОРМУВАННЯ ОРГАНУ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ, ЗЕМЛЕВЛАСНИКА ТА УПРАВЛІННЯ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ТА ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ ПРО ЗАПЛАНОВАНЕ МІСЦЕ РОЗТАШУВАННЯ (КОЧІВЛІ) ПАСІКИ

Якщо пасічник здійснює кочівлю бджіл, рекомендовано проінформувати орган місцевого самоврядування – Коропську селищну раду або відповідний старостинський округ і агровиробника про заплановане місце та період кочівлі пасіки (Додаток 4).

5. РОЗТАШУВАННЯ ПАСІКИ НА МІСЦЕВОСТІ

(Інструкція з профілактики та встановлення факту отруєння бджіл засобами захисту рослин, затверджена Наказом Міністерства розвитку, економіки, торгівлі та сільського господарства України №338 від 19.02.2021 «Про деякі питання у сфері бджільництва»)

З метою недопущення конфліктних ситуацій між пасічниками (добросусідство, виставлення пасіки на перельоті тощо), рекомендовано через орган місцевого самоврядування або безпосередньо пасічнику  особисто спілкуватися з пасічниками, розташованими по сусідству.

Ефективна комунікація пасічників проводиться у форматі громадських об’єднань пасічників.

6. ДО УВАГИ АГРАРІЇЇВ: ІНФОРМУВАННЯ ПРО ОБРОБІТОК

Фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, повинні не пізніше ніж за три доби до початку обробки попередити про це пасічників (населення), пасіки яких знаходяться на відстані до десяти кілометрів від оброблюваних площ та орган місцевого самоврядування ( Коропська селищна рада або старостинський округ ради). При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату.

При отриманні повідомлення про проведення обробітку сільськогосподарських культур пасічнику необхідно вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженням при застосуванні пестицидів.

7. ДІЇ ПАСІЧНИКА У ВИПАДКУ ОТРУЄННЯ БДЖІЛ ПЕСТИЦИДАМИ

У разі, якщо пасіка постраждала, і сталося отруєння бджіл, пасічнику необхідно терміново звернутися до органу місцевого самоврядування – Коропської селищної ради або старостинського округу із заявою про скликання засідання комісії з питань бджільництва, а також встановлення факту отруєння бджіл (Додаток 5).

Фото ілюстративне

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь