A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Вето на законопроєкт 5655: Асоціація міст України звернулася до Президента

Дата: 23.12.2022 12:13
Кількість переглядів: 110

Фото без описуВ АМУ наголошують, що Проєкт закону №5655 вимагає доопрацювання.

Асоціація міст України (АМУ) звернулася до президента України Володимира Зеленського про застосування права вето щодо прийнятого Верховною Радою України проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності» №5655 від 11.06.2021. Про це повідомляється на сайті АМУ.

«Вважаємо, що прийнята редакція суперечить задекларованій меті законопроєкту та потребує суттєвого доопрацювання. Звертаємось до Вас з проханням застосувати надане Вам п. 30 ст. 106 Конституції право вето щодо проєкту закону №5655 та повернути його на повторний розгляд Верховної Ради України», - йдеться в заяві.

В АМУ зазначають, що чинною редакцією закону знищується ідея електронної системи регулювання містобудування, оскільки відсутня відповідальність реєстраторів за невиконання чи порушення закону. Також цей закон легалізує та стимулює самовільне будівництво, оскільки в разі визнання судом незаконності будівництва його вартість має бути відшкодована з місцевого бюджету. А незаконне будівництво, здійснене до набрання чинності законом, легалізується. Монополізується допуск на ринок. А виключно державна функція контролю та нагляду за забудовниками передається бізнесу. Натомість можливості контролю з боку місцевого самоврядування та громадськості обмежуються.

«Громадськість позбавляється прав ініціювати обов’язкові перевірки будівництва у разі виявлення ними порушень, а отже збільшується кількість конфліктів між громадськістю і забудовниками. Порушуються мінімум 5 положень Конституції та створюється ряд суперечностей з Цивільним кодексом», - підкреслюють в АМУ.

Петиція на ветування проєкту закону №5655 за декілька годин після його голосування у Верховній Раді набрала 25 тисяч голосів. Це сталося вперше в історії України. А на момент оприлюднення заяви петиція зібрала більш ніж 42 тисячі підписів.

 

Посилання на сайт АМУ: https://www.auc.org.ua/novyna/ochikuyemo-na-veto-prezydenta

 

Чернігівське РВ АМУ
Офіс реформ у Чернігівській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь