A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Що таке простій та як він оплачується

Дата: 23.06.2022 14:44
Кількість переглядів: 404

Трудові відносини в Україні регулюються низкою законодавчих та підзаконних нормативно-правових актів, основним з яких є Кодекс  законів про працю України.

Проте, особливості трудових відносин працівників усіх підприємств, установ, організацій в Україні незалежно від форми власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами, у період дії воєнного стану введеного відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану», визначає Закон України  «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану». У період дії воєнного стану не застосовуються норми законодавства про працю у частині відносин, врегульованих цим Законом.

Поняття простою  визначено у статті  34 Кодексу  законів про працю України, згідно з якою простій - це зупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи,  невідворотною силою або іншими обставинами.

У разі простою працівники можуть бути переведені за їх згодою з урахуванням спеціальності і кваліфікації на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації на весь час простою або на інше підприємство, в установу, організацію, але в тій самій місцевості на строк до одного місяця.

Залежно  від того, наскільки  загалом може функціонувати підприємство, установа, організація  або працювати  їх підрозділи чи працівники,  простій може запроваджуватися щодо всього підприємства,  установи, організації, їх   окремих  структурних  підрозділів  чи  конкретних працівників.

Простій може тривати  доки існують обставини, на підставі яких його запроваджено.

Рішення про оголошення простою приймається  роботодавецем.

Порядок оплати часу простою врегульований статтею 113 Кодексу законів про працю України, згідно з якою час простою не з вини працівника оплачується з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу).

За час простою, коли виникла виробнича ситуація, небезпечна для життя чи здоров’я працівника або для людей, які його оточують, і навколишнього природного середовища не з його вини, за ним зберігається середній заробіток.

Час простою з вини працівника не оплачується.

Період дії  простою зараховується до страхового стажу працівника, у разі оплати підприємством  часу простою.

Також простій слід відрізняти від призупинення дії трудового договору. Згідно зі статтею 13 Закону України  «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» призупинення дії трудового договору є тимчасовим припиненням роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасовим припиненням працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором.            

Дія трудового договору може бути призупинена у зв’язку з військовою агресією проти України, що виключає можливість надання та виконання роботи.

Призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин.

За можливості роботодавець та працівник мають повідомити один одного у будь-який доступний спосіб про призупинення дії трудового договору. 

Відшкодування заробітної плати, гарантійних та компенсаційних виплат працівникам на час призупинення дії трудового договору у повному обсязі покладається на державу, що здійснює військову агресію проти України.

Звертаємо увагу, що правова допомога надається Коропським бюро правової допомоги  з 09-00 год. до 18-00 год.  за адресою: смт. Короп, вул. Успенська, 2, тел.:(04656) 2-12-62. 

Також за правовою допомогою звертайтесь до Менського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги з 8-00 год. до 17-00 год. за адресою:  м. Мена, вул. Титаренка С., буд. 6а, тел.: (0244) 3-30-01.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги:  0-800-213-103.

 

Менський місцевий центр з надання
безплатної вторинної правової допомоги

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь