A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Безпека праці в ході весняно-польових робіт

Дата: 21.04.2022 11:57
Кількість переглядів: 197

Весняно – польові роботи – напружений етап річного циклу агропромислового виробництва. Зокрема, навесні сільськогосподарськими підприємствами виконується біля 35 % річного обсягу польових тракторних і, майже, така ж частка транспортних робіт. Пожвавлюються також інші роботи в агропромисловому виробництві. Зростає, в порівнянні із зимовими місяцями, кількість зайнятих на ручних роботах працівників, у першу чергу, на технологічному обслуговуванні та забезпеченні роботи посівних та інших машинно – тракторних агрегатів.

Все це об’єктивно збільшує вірогідність травматизму, особливо при недотриманні правил техніки безпеки та охорони праці і внаслідок неналежної організації робіт.

Аналіз виробничого травматизму показує, що сільське господарство та галузі переробки сільськогосподарської продукції залишаються найбільш травмонебезпечними.

В 2021 році на території громад колишніх Бахмацького, Борзнянського та Коропського районів в сільськогосподарському виробництві трапилось 10 нещасних випадків, в тому числі 3 випадки зі смертельним наслідком. Травмування та загибель  працівників трапились в результаті порушення  ними інструкцій з охорони праці, ДТП, падінь та різкого погіршення стану здоров'я.

Військові дії також вплинули на безпеку працівників агропромислового комплексу та переробних галузей.

В березні 2022 року в наслідок обстрілу російськими загарбниками  службового автомобіля з працівниками сільгосппідприємства, які повертались з місця роботи , 1 людина загинула, а 5 чол. отримали  поранення.                                                                               

 В області вже зареєстровані не поодинокі випадки поранень та загибелі людей внаслідок контактів з вибухонебезпечними предметами, тому за рекомендацією ДСНС якщо ви знайшли вибухонебезпечний предмет: 

  • оглядайте підозрілий предмет тільки поверхово;
  • у жодному разі не торкайтеся до нього та не підходьте близько;
  • позначте палицями, одягом чи камінням місце, де знаходить вибухонебезпечний предмет;
  • відійдіть від знахідки не менше, ніж на 100 метрів;
  • попередьте оточуючих;
  • не користуйтеся телефоном поруч з вибухівкою;
  • подзвоніть в екстрену службу — «101», «102»;
  • пам’ятайте, що активувати вибух може будь-який вплив — нагрівання, удар, тиск тощо.

Головними причинами аварій і нещасних випадків при  проведені весняно – польових робіт є:

  • технічна несправність тракторів і сільськогосподарських машин;
  •   порушення технологічного процесу;
  • не проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці працівникам господарств;
  • порушення виробничої та технологічної дисципліни;
  •  невиконання працівниками інструкцій з охорони праці ;
  • відсутність медичних оглядів;

Проведення ремонту техніки та весняно – польових робіт, як і  виконання обсягу інших робіт вимагає від роботодавців певних матеріальних затрат та зусиль по запобіганню виробничого травматизму, збереженню життя і здоров’я працюючих.

Це зумовлює максимальне напруження, що в свою чергу призводить до помилкових дій та нехтування працівниками особистою безпекою. Оскільки відомо, що понад 30 % усіх нещасних випадків виникають під час ремонту техніки, тому з боку інженерно-технічного персоналу повинен бути належний контроль за безпечним виконанням робіт . 

          Нагадуємо, що «Правила охорони праці під час технічного обслуговування та ремонту машин і обладнання сільськогосподарського виробництва» поширюються на підприємства, установи й організації незалежно від їх підпорядкування та форми власності, на підприємців та інших юридичних і фізичних осіб, які займаються технічним обслуговуванням і ремонтом машин та обладнання сільськогосподарського виробництва.

Ремонтні роботи у стаціонарних умовах повинні проводитись у пристосованих для цього приміщеннях та виконуватись працівниками, що мають відповідну кваліфікацію. Робочі місця з ремонту та технічного обслуговування техніки повинні бути обладнані підйомними механізмами. Захаращування проходів і робочих місць вузлами та деталями машин, що ремонтуються, матеріалами і відходами забороняється.

До роботи на свердлильних, шліфувальних та заточувальних верстатах допускаються працівники, які пройшли навчання і інструктаж з охорони праці при роботі на такому обладнанні.

Технічне обслуговування і ремонт машин слід проводити тільки при непрацюючому двигуні, за винятком операцій, які потребують його роботи. Оглядові канави й естакади повинні мати направляючі для коліс машин, а також бути обладнані драбинами з двох боків для спуску до ями.

Перед зняттям двигуна та інших агрегатів і деталей, зв’язаних із системами охолодження, змащування та живлення двигуна, необхідно попередньо злити масло, охолоджувальну рідину і паливо в спеціальні резервуари, не допускаючи їх проливання.

Забороняється: виконувати будь-які роботи з машиною, вивішеною тільки на одних підйомних механізмах (домкратах, талях тощо); встановлювати машину на випадкові предмети замість спеціальних підставок; знімати і ставити ресори на машинах (причепах) усіх конструкцій і типів без надійних підставок.

Весняно-польові роботи мають свої особливості, оскільки в основному вони виконуються на значній відстані від центральної садиби і тракторної бригади. Через це понижується контроль за безпекою працюючих зі сторони адміністрації господарства. У цих умовах підвищується особиста відповідальність механізаторів за безпеку проведення робіт.

Тому звертаємо увагу роботодавців, керівників сільськогосподарських підприємств, фермерських господарств, інженерів з охорони праці щодо посилення  профілактичої роботи по запобіганню виробничого травматизму та дотриманню нормативних актів з охорони праці, для чого:

-    організувати навчання працюючих безпечним методам роботи;

- провести інструктаж з охорони праці з усіма працівниками, зайнятими на виробничих процесах;

- забезпечити працюючих спецодягом, засобами індивідуального захисту, аптечкою, питною водою та засобами пожежогасіння;

--  ознайомити під розпис всіх водіїв та механізаторів із безпечними маршрутами руху транспортних засобів;

- відвести місце для відпочинку, споживання їжі та паління;

- не допускати до роботи осіб, які не пройшли медичний огляд;

- не допускати до роботи осіб хворих, перевтомлених, тих, які знаходяться в нетверезому стані, або тих, що не пройшли інструктаж з охорони праці;

- провести заходи щодо зміцнення трудової та виробничої дисципліни;

- не допускати для виконання технологічних процесів машини і обладнання, які мають технічні несправності;

- заміняти, регулювати та очищати робочі органи машин дозволяється тільки при непрацюючому двигуні трактора, після того, як будуть опущені, або встановлені на підставки, робочі органи;

- не допускати експлуатацію машин без передбачених конструкцією огорож рухомих елементів;

- під час агрегатування трактора з причіпними машинами необхідно зашплінтувати з’єднувальний пристрій. Агрегати, до складу яких входять причіпні машини, з робочим місцем, обладнати двосторонньою сигналізацією;

- причепи до трактора і навіска сільськогосподарських машин повинні виконуватись особами, які обслуговують дану машину, із застосуванням інструменту підйомних пристосувань, які гарантують безпечне виконання операцій.

При підготовці поля до посіву:

- вибрати і вивезти каміння, засипати ями та інші перешкоди;

- встановити вішки в небезпечних місцях;

- проробити контрольні борозни;

- відбити поворотні смуги;

- відзначити місця для відпочинку.

Причіп та навіску машин і обладнання на трактор необхідно виконувати удвох. Робітник, який здійснює зчіпку (навіску), не повинен стояти на шляху руху трактора до машин, а зчіпку починати тільки після сигналу тракториста. Тракторист повинен вести трактор на пониженій передачі, на малих обертах двигуна, без ривків, слідкувати за діями зчеплення і весь час тримати ногу на педалі головної муфти зчеплення. З’єднувати причіпну сергу з причіпним пристроєм машин потрібно тільки при зупиненому тракторі і виключеній передачі.

Сівалки і посадкові машини повинні мати справні сидіння, майданчик або підніжку з дошки і поручні, ширина підніжної дошки повинна бути не менше 350 мм, поручні повинні бути гладкими зашліфованими, перила за спиною сівальника - на висоті 1 метра, якщо причіплені борони котки, шлейфи і т.д.

- захисні огородження зубчатих і ланцюгових передач;

- пристосування для очищення робочих органів;

- двосторонню сигналізацію;

- надійне кріплення маркерів в транспортному положенні.

Завантаження сівалок посівним матеріалом та добривами повинне виконуватись тільки при допомозі механічної заправки.

При застосуванні гербіцидів та пестицидів для обробітку безпосередньо в полі необхідно обов’язково пересвідчитись, що в зоні роботи агрегату та на прилеглих полях не працюють люди, а в разі виконання на цих полях агротехнічних операцій, в подальшому витримати карантинні строки, які встановлені на певний вид пестицидів.

На навісних сівалках робота сівальника забороняється.

Також забороняється обслуговування одним працюючим більше однієї сівалки.

Сівальник повинен бути одягнений в спецодяг, спецвзуття, мати захисні окуляри і респіратор.

Забороняється сівальнику під час руху агрегату переходити з сівалки на сівалку, сидіти на насіннєвих ящиках, працювати при знятих огорожах, очищати руками робочі органи.

Пам’ятайте, що лише повне виконання чинного законодавства з охорони праці збереже кожного від травмування.

 Разом з тим, звертаємо особливу увагу роботодавців на заборону застосування праці осіб молодше вісімнадцяти років на важких роботах і на роботах з шкідливими або небезпечними умовами праці. Також забороняється залучати неповнолітніх до нічних надурочних робіт і робіт у вихідні дні та до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми.

    Адже дешевше запобігти нещасним випадкам на виробництві , ніж ліквідувати їх наслідки .

           

 Володимир Луценко, страховий експерт з охорони праці Бахмацького відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь