A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Проведені рейди з моніторингу цін на соціально значущі товари

Дата: 31.03.2022 14:34
Кількість переглядів: 659

У ці складні часи для населення громади та всього населення нашої країни з метою забезпечення безперебійної роботи підприємств в умовах воєнного стану постановою КМУ №303 від 13.03.2022 року призупинено заходи прямого державного контролю та державного ринкового нагляду в умовах правового режиму воєнного стану, а саме припинено проведення планових та позапланових перевірок.  Державний нагляд (контроль) під час воєнного стану в Україні має здійснюватись лише задля стримання зростання цін на соціально значущу продукцію. 

Відповідно постанови Кабінету Міністрів України  № 311 від 18.03.2022 року внесено зміни до відповідних постанов  з  державного регулювання цін, їх стабілізації та недопущення зловживань у сфері цінової політики у період воєнного стану.

Даними постановами визначено граничний розмір надбавки у розмірі 10% до оптово-відпускної ціни на такі соціально значущі товари як борошно пшеничне, молоко пастеризоване, хліб житньо-пшеничний, батони, яйця курячі, птиця (тушки, четвертинки ) та олія соняшникова рафінована.

На ряд інших товарів (наприклад, крупа гречана, цукор-пісок, макаронні вироби, інше) запроваджено такий вид державного регулювання як декларування цін. Уповноваженим органом для контролю за цінами та ціноутворенням  визначено Держпродспоживслужбу  України.

З метою стримування цін та у зв’язку із здорожчанням  на території  громади продуктів  харчування  Коропський селищний голова дав розпорядження щодо проведення рейдів з моніторингу цін на соціально значущі товари.

 Двома мобільними групами з числа представників  Коропського управління Головного управління Держпродспоживслужби, поліцейської дільниці та представників селищної ради 30.03.2022 року здійснено відвідування торгових точок, що здійснюють реалізацію продуктів харчування в  смт Короп та селах Оболоння, Городище, Вишеньки, Вільне.

Роз’яснено вимоги  законодавства щодо цін та формування націнки на соціально значущу групу товарів. Зафіксовані ціни на основні групи продовольчих товарів, рівень націнки на соціально значущі товари та її відповідність законодавчо встановленому рівню.

Висновки буде зроблено після скасування мораторію на перевірки та  застосування штрафних санкцій.

Наголошуємо, що суб’єкти господарювання повинні  дотримуватись норм чинного законодавства України у  сфері торгівлі, ціноутворення  та розрахунків із споживачами. Наявний у роздрібній мережі товар має бути підтверджений накладними.

Зазначаємо, що при повторному перевищенні цін суб’єктом господарювання на товари першої необхідності або продукти харчування, що мають істотну соціальну значущість, встановленні факту відсутності накладних робоча група вилучає товар, про що складає акт вилучення відповідних товарів та продуктів харчування відповідно до чинного законодавства. Вилучені товари першої необхідності та продукти, що мають істотну соціальну значущість, будуть передані на потреби Збройних Сил України.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь