A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Підлітковий вік – це час змін 

Дата: 03.02.2022 16:45
Кількість переглядів: 687

Фото без описуНа комісії з питань захисту прав дитини працівники відділу-служби у справах дітей та  сектору по наданню соціальних послуг сім’ям з дітьми розглянули питання з прийомними батьками про вразливість  підлітків  які нерідко потрапляють у тенета шкідливих звичок, а це – крок до серйозних проблем у дорослому віці. А батьки, виховуючи прийомну дитину, іноді не в змозі дати раду проблемній поведінці. Підлітковий вік непросто пережити і дітям, і їхнім батькам. Єдиний спосіб здолати проблеми цього віку – знати про них усе й бути до них готовими.

Тому члени комісії запропонували батькам розглянути, які проблеми найпоширеніші в дітей підліткового віку і як вони можуть із цим упоратися.

   

1. Фізичні зміни – Зміни в зовнішньому вигляді

Кращий спосіб допомогти дитині пройти через цей період – це розповісти їй про зміни, що з нею відбуваються.
Поясніть підлітку, що зміни тіла – це нормально. Їх переживає кожен. Надайте допомогу при адаптації до змін: визнайте зміни самі й допоможіть дитині визнати їх. Привчіть дитину до здорового раціону і фізичних вправ. Це стане запорукою її здоров’я й гарної фізичної форми.

 

2. Емоційні зміни – Зміни настрою

Допоможіть дитині подбати про себе. Скажіть йому, що цілком нормально відчувати те, що він відчуває.

Заохочуйте підлітка говорити. Слухайте його без осуду. Не давайте йому порад, якщо він до них не готовий. Мотивуйте дитину займатися тим, що їй подобається, оскільки це допоможе їй скерувати емоції у творче русло.

 

3. Зміни в поведінці – Постійні суперечки й опір

Проблеми з поведінкою підлітків завдають багато незручностей батькам. Але пам’ятайте, що це – тимчасовий етап, і він цілком природний.

Мотивуйте дитину завжди залишатися собою, а не підлаштовуватися під інших. Пам’ятайте, що дитина тією чи іншою мірою залежить від своїх емоцій, а тому потребує вашої підтримки. Допоможіть їй: розкажіть, як ви дієте, відчуваючи смуток, злість, ревнощі тощо. Ваші підказки стануть дитині  в нагоді, коли вона даватиме раду власним емоційним проблемам

 

4. Соціальне життя

Знайомства та стосунки – це делікатні питання, про які підліток може говорити досить неохоче. Не ставте його в незручне становище. Якщо спілкуєтеся на такі теми, робіть це розважливо. Діліться з дитиною своїм життєвим досвідом. Розповідайте історії, що траплялися з вами в підлітковому віці. Це може бути корисним.

 

5. Інтернет-залежність

Не забороняйте дитині користуватися інтернетом. Це лише зробить дитину упертішою у своєму бажанні відвідувати всесвітню мережу. Натомість мотивуйте сина або дочку зайнятися іншими справами. Організовуйте заходи, що змусять спілкуватися наживо з іншими людьми, наприклад, сімейні вечері. Установіть у домі обмеження щодо використання електронних пристроїв. Наприклад, визначте час, коли дитині не можна користуватися мобільним телефоном. Але в свою чергу теж дотримуйтесь встановлених вами правил.

 

По закінченню обговорення теми склали та затвердили Плани соціального супроводження прийомних сімей, а також провели анкетування «Які ви батьки?»

 

Інформація відділу–служби у справах дітей


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь