A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Судові суперечки щодо дотримання законодавства при здійсненні контрольованих операцій завершились на користь контролюючого органу

Дата: 21.01.2022 09:27
Кількість переглядів: 217

За результатами повторного розгляду апеляційної скарги платника податків щодо скасування результатів перевірки з питань трансфертного ціноутворення, Постановою Шостого адміністративного апеляційного суду,  в грудні 2021 року скаргу платника залишено без задоволення, а Рішення Чернігівського окружного адміністративного суду від 30 вересня 2021 року (на користь Головного управління ДПС у Чернігівській області) залишено без змін.

Фахівцями управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Чернігівській області було проведено перевірку суб’єкта господарювання, який здійснював контрольовані операції протягом 2013-2014 років з пов’язаними особами резидентами та компанією-нерезидентом зареєстрованою у державі, включеній до переліку держав, затвердженого Кабінетом Міністрів  України  відповідно до підпункту 39.2.1.2 пункту 39.2 ст. 39 Податкового кодексу України, а саме у Швейцарії.

Предметом контрольованих операцій були: експорт нафти, надання та придбання послуг, реалізація ТМЦ. Перевіркою встановлено, що здійснювались такі операції з порушенням законодавства, а саме: встановлено завищення валової рентабельності собівартості та заниження ціни в контрольованих операціях, що призвело, в свою чергу до завищення податкового кредиту з податку на додану вартість, заниження доходу, що враховувався при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств тощо.

За результатами перевірки суб’єкту господарювання всього донараховано до сплати в бюджет 15,5 млн грн (в т.ч. пеня), а саме: податку на прибуток - 11,2 млн.грн. (в т.ч. 5,5 млн  грн пені),  ПДВ -  4,3 млн грн (в т.ч. 2,2 млн грн. пені).

Платник податків оскаржив результати перевірки в адміністративному та судовому порядах. Рішенням Першої (ЧОАС) та другої (ШААС) судових інстанцій від 2019 року позов платника задоволено повністю та скасовано податкові повідомлення рішення контролюючого органу в повному обсязі. Проте, ухвалою Верховного суду від 05.07.2021 року справу направлено на повторний розгляд до Першої (ЧОАС) інстанції. І вже за результатами повторного розгляду, судами прийнято рішення на користь контролюючого органу.

В січні 2022 року за результатами даної перевірки платник податків сплатив до Державного бюджету грошові зобов’язання  в повному обсязі (15,5 млн грн).

          Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

         Пресслужба Головного управління  ДПС у Чернігівській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь