A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Чи потрібні права на мотоблок?

Дата: 22.11.2021 12:13
Кількість переглядів: 12366

Фото без описуОбробивши свій город, Микола виїхав на мотоблоці зі свого двору, щоб помогти сусіду з культивацією. І майже одразу його зупинила поліція за порушення правил дорожнього руху – керування транспортним засобом (мотоблоком), який не був зареєстрований належним чином, та за водіння без водійського посвідчення. Розгублений чоловік звернувся за допомогою до Захарівського бюро правової допомоги (Роздільнянський місцевий центр з надання БВПД)

Мотоблок – важливий помічник у господарстві, що допомагає культивувати землю, доглядати за грядками, збирати врожай. Але невже на нього потрібні реєстрація та права?

Принциповим було питання, чи є мотоблок, яким керував Микола, транспортним засобом, що підлягає державній реєстрації, та чи потребує він посвідчення на керування транспортним засобом, від чого і залежить обґрунтованість притягнення до адміністративної відповідальності.

Адже відповідно до вимог пп. «а» та пп. «б» п. 2.1 Правил Дорожнього руху, водій механічного транспортного засобу повинен мати при собі посвідчення водія на право керування транспортним засобом відповідної категорії, реєстраційний документ на транспортний засіб.

Визначення поняття можна знайти у п. 1.10 Правил Дорожнього руху – механічний транспортний засіб – транспортний засіб, що приводиться в рух з допомогою двигуна. Цей термін поширюється на трактори, самохідні машини і механізми, а також тролейбуси та транспортні засоби з електродвигуном потужністю понад 3 кВт

Власники механічних транспортних засобів і причепів до них повинні зареєструвати (перереєструвати) їх в уповноваженому органі МВС або провести відомчу реєстрацію в разі, якщо законом установлена обов`язковість проведення такої реєстрації, незалежно від їхнього технічного стану протягом 10 діб з моменту придбання (отримання), митного оформлення або переобладнання чи ремонту, якщо необхідно внести зміни до реєстраційних документів.

Відповідно до вимог Кодексу України про адміністративні правопорушення під транспортними засобами слід розуміти всі види автомобілів, трактори та інші самохідні машини, трамваї і тролейбуси, а також мотоцикли та інші транспортні засоби.

При цьому чинне законодавство не містить інших визначень «мотоблоку», як транспортного засобу і віднесення його до того чи іншого їх виду.

Таким чином, в даних спірних правовідносинах має місце «правова невизначеність» щодо визначення правового статусу «мотоблоку», як транспортного засобу, яка не дає змоги особі відокремлювати правомірну поведінку від протиправної, передбачати юридичні наслідки своєї поведінки.

Виклавши дані доводи у адміністративному позові про скасування постанови про накладення адміністративного стягнення, Наталія Заболотна також звернула увагу суду на те, що законодавством також не передбачена вимога щодо обов’язкової наявності водійського посвідчення на право керувати мотоблоком.

Вивчивши всі обставини справи, суд погодився з думкою юристки та задовольнив вимогу щодо скасування постанови про накладення адміністративного стягнення.

Ця справа в Єдиному державному реєстрі судових рішень: https://bit.ly/32fazcx

Більше кейсів системи БПД тут https://bit.ly/35YQ57A

 

Нагадуємо, що правову допомогу можна отримати звернувшись до Коропського бюро правової допомоги з 09-00 год. до 18-00 год. з понеділка по п’ятницю за адресою: смт. Короп, вул. Успенська, 2, тел.:(04656) 2-12-62.

Також за правовою допомогою звертайтесь до Менського місцевого центру з надання БВПД з 8-00 год. до 17-00 год. за адресою: м. Мена, вул. Титаренка С., 6-А , тел.: (04644) 3-30-01.

 

Інформація Коропского бюро правової допомоги


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь