A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Допомога від держави перетворила хобі на власну справу

Дата: 04.11.2021 16:47
Кількість переглядів: 460

42-річний Сергій Юрченко, багатодітний батько із селища міського типу Шевченкове Куп’янського району Харківської області, довгий час займався професійною фото- і відеозйомкою. А бджільництво було його хобі. Але три роки тому в житті чоловіка все змінилося. Основне заняття перестало приносити Сергієві дохід, бо люди все менше замовляли його послуги, а домашня пасіка не могла прогодувати родину, бо була невеликою. Сергій Юрченко змушений був звернутися до районної філії Харківського міського центру зайнятості, щоб отримати статус безробітного.

– На щастя, у цьому статусі я перебував недовго, – посміхається Сергій. – Від свого інспектора дізнався, що на Харківщині діє пілотний проект «Рука допомоги», що реалізувався Міністерством соціальної політики України за підтримки Світового банку в рамках проекту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України». Це був мій шанс! Бо тоді вже виношував ідею створювати ФОП і серйозно займатися бджільництвом. Стримували лише драконівські банківські кредити. А ставши учасником проекту, можна було отримати до 70 тисяч гривень безвідсоткової поворотної допомоги на розвиток підприємництва.

До речі, Сергій Юрченко раніше отримував уже допомогу від Центру зайнятості населення на відкриття власної справи, пов’язаної з фото- і відеозйомкою. Ще тоді зрозумів, що написати і захистити бізнес-план не так страшно, як видається на перший погляд. Тим паче, у таких державних програмах є фахівці, які навчать і підкажуть.

У Сергія все вийшло: і бізнес-план захистив, і замовлене обладнання, необхідне для розширення власної пасіки, швидко отримав. Тепер родина не бідує.

– Завдяки проекту «Рука допомоги» купив рамки, кілька десятків вуликів і велику медогонку, про що найбільше мріяв, – розповідає Сергій Юрченко. – Звісно, без такої потужної медогонки я навряд чи міг би вчасно і якісно відкачувати мед з пасіки, яка весь час збільшується. На сьогодні маю сотню бджолосімей.

Багато з них, щоправда, молоді – цьогоріч я самостійно розселив чимало бджолиних сімей, тому відкачка меду з їхніх вуликів ще була неповноцінною.

Чого не має Сергій, так це кредитних боргів. За три роки він як фінансова особа підприємець сплатив близько 70 тисяч гривень податків і зборів – стільки ж, як отримав безготівкової допомоги від держави на розвиток підприємництва. Ці гроші ввійшли йому в рахунок погашення позики. І це, за його словами, найпривабливіша умова проекту. Ти просто прозоро працюєш, і щомісяця твоя сума заборгованості зменшується на суму обов’язкових платежів, а держава отримує назад вкладені у тебе кошти. Це потужний старт для розвитку бізнесу.

А мед у Сергія Юрченка дуже смачний і цілющий, бо нектар для нього його бджоли збирають з екологічно чистого цвіту акацій, лип та лісових квітів – господар завжди вивозить свою пасіку подалі від загазованої і забрудненої міської атмосфери. Урожай меду цьогоріч видався дуже хорошим. Сергій накачав близько тони акацієвого та липового меду та понад три тони соняшникового. Півтори тонни солодкої продукції Сергій уже продав оптовим покупцям. Півтонни реалізував самостійно на ринках Харкова за вищою ціною. А тонну залишив до того часу, коли на ринку буде дефіцит меду, і його вартість знову підніметься. Додатково торгує продуктами бджільництва – пергою, маточним молочком, настоянкою воскової молі, прополісом…

– Мед продавати вигідно, – посміхається Сергій. – Він завжди у ціні, особливо травневий. Я сам собі господар, наді мною немає начальників, сам собі планую роботу і зарплату. Доходи від бізнесу дозоляють оплачувати навчання і проживання старшої доньки в Харкові, щоліта усім сімейством відпочивати на морі. Частину доходів, звісно, вкладаю, у розширення пасіки.

Ще Сергій поділився секретом здоров’я своєї родини. У них біля кухонного столу стоїть десятилітрове відро з акацієвим медом, і кожен член сім’ї щодня черпає звідти по кілька ложок цілющої смакоти. А замість чаю й кави вони п’ють воду з розведеним у ній медом. Гостей частують медовухою.

https://www.msp.gov.ua/news/20890.html

Довідка.

«Модернізація системи соціальної підтримки населення України» – проєкт, який реалізує Міністерство соціальної політики України за підтримки Світового банку. Мета проєкту – сприяння успішному здійсненню соціальних реформ, спрямованих на зменшення бідності та підвищення соціального захисту найуразливіших груп населення.

У рамках проєкту удосконалюються процеси надання соціальної допомоги, покращується адміністрування соціальних виплат і послуг, стимулюється розвиток сімейних форм виховання та соціальна підтримка дітей-сиріт і сімей з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь