A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

18 жовтня - Європейський день боротьби з торгівлею людьми

Дата: 18.10.2021 10:38
Кількість переглядів: 290

День заснований Європарламентом у 2007 році. Цей день покликаний привернути увагу до осіб, які стали жертвами сучасних форм рабства, зокрема постраждали від примусової праці, сексуальної експлуатації, примусового втягнення у злочинну діяльність та участь у збройному конфлікті, торгівлі людськими органами, боргового рабства тощо, повідомляється на сайті Уповноваженого ВРУ з прав людини.

Торгівля людьми вважається особливо тяжким злочином в Україні та багатьох інших країнах.

Україна була однією з перших країн в Європі, яка у 1998 році встановила кримінальну відповідальність за торгівлю людьми.

  • У Кримінальному кодексі України покарання за торгівлю людьми передбачено статтею 149, яка визначає ці злочинні дії як вербування, переміщення, переховування, передачу або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, з використанням обману, шантажу чи уразливого стану особи.
  • Крім цього, у вересні 2010 року Україна ратифікувала Конвенцію Ради Європи про заходи щодо протидії торгівлі людьми, а у вересні 2011 року Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про протидію торгівлі людьми».
  • У 2012 році Парламент України ратифікував ще один документ – Конвенцію Ради Європи № 201 про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насилля.

Наразі в Україні прийнято міжнародне та національне законодавство, яке визначає організаційно-правові засади протидії торгівлі людьми, основні напрями державної політики та засади міжнародного співробітництва у цій сфері, а також порядок встановлення статусу осіб, які постраждали від торгівлі людьми, та порядок надання допомоги таким особам.

 

Відповідно до Закону України «Про протидію торгівлі людьми» торгівля людьми – здійснення незаконної угоди, об’єктом якої є людина, а так само вербування, переміщення, переховування, передача або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, у тому числі сексуальної, з використанням обману, шахрайства, шантажу, уразливого стану людини або із застосуванням чи погрозою застосування насильства, з використанням службового становища або матеріальної чи іншої залежності від іншої особи, що відповідно до Кримінального кодексу України визнаються злочином.

Одним з найпоширеніших видів торгівлі людьми є трудова експлуатація. 

Щоб не стати рабом, варто дотримуватися таких правил:

1. Не вірте рекламі фірми, яка не відповідає вимогам законодавства України (не вказує повної назви фірми, її адреси, номеру ліцензії та органу ліцензування, що її видав). Торгівці людьми можуть ввести вас в оману, використовуючи:

  • різноманітні фірми-посередники з працевлаштування за кордоном
  • туристичні, шлюбні та модельні агенції, служби знайомства, агенції шоу –бізнесу
  • оголошення, рекламу в ЗМІ та Інтернеті
  • незнайомих людей, а часом навіть, як зазначалось вище, Ваших родичів, друзів, сусідів, знайомих.

2. Не ведіть переговори про навчання, працевлаштування чи шлюб наодинці з агентом.
Запросіть взяти участь у переговорах довірену особу – це може бути Ваш юрист або хтось із Ваших близьких.

3. Перевірте, чи має фірма ліцензію на надання відповідних послуг (навчання, працевлаштування за кордоном).

4. Зв’яжіться з Посольством країни, куди Ви плануєте подорож та дізнайтесь про правила щодо працевлаштування або навчання іноземців.

5. Особисто оформлюйте пакет документів та самі сплачуйте за послуги. Це не дасть можливості торгівцям людьми втягнути Вас у боргову залежність або вчинити злочин стосовно інших осіб за Вашими документами. Не користуйтеся послугами незнайомих осіб, які пропонують Вам допомогу в оформленні виїзних документів, продовженні терміну перебування на території іноземної держави.

 Пам’ятайте, що потрапити в трудове рабство можна й не виїжджаючи за межі України! 

_____________________________________________________________________________________

терміново телефонуйте  102, якщо ви стали жертвою торгівлі людьми 

527 та 0 800 505 501 – номери телефону Національної безкоштовної гарячої лінії з питань протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів

(044) 374 37 85 (пн – сб. з 09:00  до 18:00) -  Департамент боротьби зі злочинами, що пов’язані з торгівлею людьми  Національної поліції України

В екстрених випадках та стосовно розшуку осіб, зниклих за кордоном, можна звертатися на гарячу лінію Укрбюро Інтерполу:  (044) 256 12 53 (цілодобово)

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь