Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Пам’ятка з профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь

Дата: 12.07.2021 14:40
Кількість переглядів: 486

Фото без описуДо гострих кишкових інфекцій, що спричиняють харчові отруєння відносяться: черевні тифи, сальмонельози, дизентерія, ботулізм, вірусні гепатити А і Б, стафілококові отруєння, гастроентероколіти, холера.

 Коропське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області звертає увагу: з настанням тепла легко отримати харчове отруєння чи кишкові інфекції, пов'язані із уживанням продуктів харчування та питної води, забруднених збудниками зазначених захворювань, оскільки створюються сприятливі умови для розмноження і розповсюдження шкідливих бактерій у довкіллі.

Актуальними чинниками передачі кишкових інфекцій є неякісно помиті овочі, зелень, фрукти, ягоди й молочна продукція яка купується населенням на ринках, у т.ч. стихійних, у приватних осіб, зберігається без належних температурних умов та вживається без необхідної термічної обробки. При сальмонельозі провідними факторами передачі є сирі або недостатньо термічно оброблені яйця, м'ясо птиці, приготоване з порушенням гігієнічних вимог.

Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, порушення технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання тощо. До організму такі збудники потрапляють, головним чином, з інфікованою водою, зіпсованими та неякісними харчовими продуктами або контактно-побутовим шляхом через брудні руки.

Часто розповсюджувачами кишкових інфекцій є особи з легким перебігом захворювання і особливо ті, хто по роду своєї діяльності зайняті у сфері обслуговування населення, торгівлі, громадського харчування, підприємств харчової промисловості, дитячих закладів. Залишаючись на робочому місці, такі особи, будучи хворими, здатні забруднювати збудниками все, до чого торкаються їх руки: посуд, харчові продукти, предмети навколишнього середовища.

При проникненні збудника в організм людини відбувається ураження травної системи. Характерними є нудота, блювота, діарея, різкий біль в ділянці живота, загальна слабкість, підвищення температури тіла.

З метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь Коропське управління Головного  управління Держпродспоживслужби в Чернігівській  області рекомендує:

  • не купувати продукти в місцях, не призначених для торгівлі (на автотрасах, у дворах житлових кварталів і т.п.), на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

  • при купівлі харчових продуктів та напоїв обов’язково звертати увагу на терміни придатності та умови зберігання продуктів. Зберігати продукти харчування тільки в умовах, зазначених на упаковці та у встановлені терміни. Не допускати споживання продуктів та напоїв з простроченими термінами зберігання. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції;

  • не купувати підгнилі ягоди і фрукти в цілях економії, так як життєздатні бактерії знаходяться не тільки на поверхні, але і всередині продукту;не вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини;

  • при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою та обдати окропом;

  • продукти для дітей молодшого віку купувати щодня свіжі і готувати їжу тільки на один прийом;

  • не вживати сиру воду з водопроводу і випадкових джерел (наприклад, з джерел, колодязів і т.п.);

  • для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;

  • під час подорожі не рекомендуємо брати продукти, які швидко псуються (ковбасні, молочні, кондитерські вироби або інші продукти, що вимагають охолодження при зберіганні);

  • приготовлені страви рекомендуємо вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають бути піддані повторній термічній обробці, не готуйте страви із запасом; зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 години;

  • дотримуватися правил особистої гігієни (обов’язково мити руки з милом перед приготуванням і перед вживанням їжі, після відвідування громадських місць, туалетів, автотранспорту).

Під час відпочинку батькам необхідно ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти. Для купання та відпочинку користуйтеся лише офіційно дозволеними пляжами.

У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров'я! Пам’ятайте! Хворобу легше попередити, ніж лікувати. Бережіть себе!

 

Коропське управління Головного  управління Держпродспоживслужби в Чернігівській  області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь