A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Обережно: ботулізм!

Дата: 30.05.2021 16:49
Кількість переглядів: 369

Фото без описуГоловне управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області вкотре нагадує! Ботулізм – це гостра токсикоінфекція. Збудники ботулізму досить поширені у природі та виявляються в кишечнику домашніх і диких тварин, водоплавних птахів, риб. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб, можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не можна виявити візуально.

Найпоширеніші шляхи зараження:

  • в’ялена річкова риба домашнього приготування;
  • консерви домашнього приготування, копчена, в’ялена м’ясна і рибна продукція – особливо небезпечні;
  • запечена на природі картопля у фользі (спори збудника потрапляють через контакт з ґрунтом);
  • необроблені рани на природі (спори збудника потрапляють через воду та контакт з ґрунтом);
  • ковбаси і копченості у вакуумній упаковці.

Перші ознаки захворювання на ботулізм після вживання заражених цим збудником продуктів проявляються від кількох годин до 2-3 днів такими

Симптоми:

  • біль у животі, нудота, блювання;
  • сильна слабкість у всьому тілі, головний біль, запаморочення, безсоння;
  • порушення гостроти зору (двоїння предметів, туман);
  • сухість у роті, зміна тембру голосу, біль під час ковтання;
  • порушення дихання, відчуття нестачі повітря.

У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря і в жодному разі не займатися самолікуванням.

З метою профілактики виникнення хвороби фахівці радять дотримуватись таких рекомендацій:

  • щойно впійману рибу негайно охолоджують або заморожують, перед засолюванням її необхідно обережно випатрати, щоб не порушити цілісність кишкового тракту і не забруднити м’язи його вмістом;
  • засолювання риби проводити тільки в охолодженому стані, за температури не вище +4°C. Необхідно дотримуватися технології приготування, оскільки при концентрації повареної солі більше 10% припиняється виділення ботулотоксину;
  • ретельно промивати та просушувати овочі, особливо гриби, перед консервуванням, дотримуватися температурного режиму при виготовленні консервів;
  • не їсти консерви з бомбажом або при підозрі на недоброякісність;
  • продукти, які швидко псуються, зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації;
  • ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти безпосередньо перед вживанням;
  • при приготуванні їжі користуватись окремим інвентарем (ножі, дошки) для обробки сирих і варених продуктів; не купувати продукти харчування на стихійних ринках.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати.
Тож ретельно слідкуйте за якістю продуктів, які споживаєте ви та ваші родини!

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь