Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Нові можливості для активних жителів  громад Чернігівщини  від програми DOBRE

Дата: 23.04.2021 15:31
Кількість переглядів: 389

Фото без описуШкола громадського активіста, різноманітні тренінги, навчання, молодіжні обміни, грантовий конкурс проєктів для громадських організацій та ініціатив чекають  на активних жителів десяти громад Чернігівської області, які стали партнерами міжнародної програми  «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE)

З квітня 2021 програма  DOBRE розпочинає  діяльність за ще одним новим компонентом під назвою  «Голос громади в місцевому самоврядуванні». В Чернігівській області його виконавцем є громадська організація «Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень» в партнерстві з громадським об’єднанням «Спілка ініціатив Чернігівщини».

Онлайн презентації  нового напрямку  відбулися для кожної з 10 громад-партнерів DOBRE в Чернігівської області, а саме: Корюківської, Ніжинської, Сновської, Лосинівської, Тупичівської, Коропської, Любецької, Новгород-Сіверської, Менської та Сосницької.

 

Фото без опису

За словами керівника напряму програми DOBRE  «Голос громади в місцевому самоврядуванні в Чернігівській області» Павла Пущенка  робота проєкту триватиме до травня 2022 року та полягає   в трьох основних напрямках:    

  • Розвиток механізмів участі громадськості у вирішенні питань місцевого значення та прийнятті рішень;
  • Посилення спроможності громадських організацій та ініціативних груп громади; 
  • Підтримка молодіжної роботи.

В рамках запровадження та вдосконалення інструментів участі в громаді заплановані такі заходи: впровадження двох нових інструментів участі в громаді, навчання представників органів влади та громадськості онлайн-інструментам комунікації та партнерства, проведення інформаційних  кампаній із просування інструментів участі, надання експертної та менторської підтримки впровадженню  обраних інструментів участі, проведення публічних інтеграційних заходів, розробка дорожніх карт розвитку інструментів участі в громаді та форум “Громада участі Чернігівщини”.

 

Також одним з сегментів компоненту програми DOBRE «Голос громади в місцевому самоврядуванні» є співпраця з місцевими громадськими організаціями та ініціативними групами. Першим кроком буде оцінка спроможності громадських організацій за методикою АRC, що  надасть змогу знайти перспективи та прихований потенціал, побудувати план організаційного розвитку. Представники громадських організацій проведуть локальний аналіз з визначення потреб та пріоритетів громади. Також планується навчання для  громадських активістів та ініціативних груп, проведення Чернігівської літньої школи громадянської активності, можливість отримати грант на реалізацію проєкту/ідеї, запуск інтернет-платформи «Скринька добрих практик» для громадських активістів.

 

 Основними заходами молодіжної політики є сприяння навчанню активного громадянства. В рамках молодіжного напряму роботи відбудуться навчання молодіжних працівників та представників молодіжних рад, молодіжні обміни, моніторинг роботи депутатів, стажування молоді в органах місцевого самоврядування, розробка плану дій молодіжної політики громад та запровадження молодіжних програм.

Громадська залученість  формує довіру до влади, допомагає розуміти потреби людей та ефективно співпрацювати владі з громадою, реалізувати спільні проєкти, що знижує негативне ставлення з боку громадян. Як підкреслив під час зустрічей з громадами експерт з залучення громадськості програми DOBRE Володимир Купрій:

«Що би не робилося, зміни не можуть відбуватися, поки не залучені люди. Зміни ніколи не будуть сталими, підтримуватися в подальшому, якщо люди не розуміють, що відбувається. Якщо люди не будуть розуміти що це, для чого це, як це, то будь-яка ініціатива не буде мати успіху».

Нагадаємо, в січні 2021 року були оголошені 10 громад із Чернігівської області, відібрані для участі в Програмі Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE). Ця програма спрямована на посилення місцевого самоврядування та створення кращих умов для розвитку територіальних громад, підвищення рівня залученості громадян до прийняття рішень та забезпечення підзвітності та прозорості в громадському управлінні.

Слідкувати за  новинами та можливостями компоненту програми DOBRE «Голос громади в місцевому самоврядуванні в Чернігівській області» можна на офіційній  фейсбук-сторінці.

Програма «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) виконується міжнародною організацією Глобал Ком’юнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). В Чернігівській області виконавцем проєкту «Голос громади в місцевому самоврядуванні» є громадська організація «Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень» в партнерстві з громадським об’єднанням «Спілка ініціатив Чернігівщини»  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь