A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Сьогодні - Міжнародний день рідної мови: цікаві факти про українську мову

Дата: 21.02.2021 14:25
Кількість переглядів: 1527

Фото без описуЩороку 21 лютого світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Цей день був проголошений на конференції ЮНЕСКО 17 листопада 1999 року.

Єдиною державною мовою нашої країни є українська. Наша мова пройшла нелегкий шлях. Але попри всі перешкоди для  мільйонів людей вона була і є рідною, є мовою їхніх дідів, батьків. І буде також мовою їхніх дітей.

 

 

Цікаві факти про українську мову:

 

  • вчені запевняють, що найближчою генеалогічно до української є білоруська мова. А все через те, що починаючи з 9 – 11 століття обидві мови формувалися на спільній діалектній базі, а обидва народи до XVI століття мали спільну писемну книжну українсько-білоруську мову.

  • сучасна українська мова містить приблизно 256 тисяч слів. За лексичним запасом українська є найбільш спорідненою з білоруською – 84% спільної лексики, польською – 70% і сербською – 68% . А от з російською – 62%.

  • українська мова – одна з найбільш вокальних та милозвучних мов світу. Філологи кажуть, що все це – через те, що ми маємо досить велику кількість фонем — 48.

  • українська мова має свій офіційний сайт, який містить багато цікавої інформації і про історію мови, і багато корисних для справжніх гуманітаріїв практичних даних.

  • українська мова має чимало говірок: Степовий говір, Слобожанський, Середньонаддніпрянський, Підляський, Західнополіський, Середньополіський, Східнополіський.

  • українська мова є однією із найдавніших на нашому континенті.

  • найдовшим словом в українській мові є слово «дихлордифенілтрихлорметилметан». Так називається хімікат, з допомогою якого борються із шкідниками.

  • найбільше наших слів починаються з літери «п», а найчастіше використовується – «о». А от букви «ф» і «г» використовуються найрідше. Адже слова на літеру «ф» здебільшого запозичені.

  • українська мова надзвичайно багата на синоніми. Найбільшу кількість синонімів має слово «бити». Згідно із словником, їх понад 40.

  • перша згадка про українські слова датована 448 роком. Візантійський історик Пріск  Панійський перебував у таборі вождя гунів Аттіли на території сучасної України і записав у своєму нотатнику слова «мед» і «страва».

  • найстарішою українською піснею вважається балада «Дунаю, Дунаю, чому смутен течеш?»

  • найбільше перекладів серед українських творів має «Заповіт» Тараса Шевченка: його переклали 147 мовами народів світу.

За матеріала ЗМІ

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь