A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

За домашнє насильство - кримінальна відповідальність

Дата: 15.02.2021 17:56
Кількість переглядів: 470

Фото без описуДомашнє насильство – проблема, яку складно досліджувати. Адже фізичне, сексуальне, психологічне, економічне насильство однієї людини над іншою у сімейних відносинах може мати приховані форми. Інколи як агресор, так і потерпілий, вважають свої стосунки «нормальними». Нерідко люди навіть не розуміють, що стикаються саме з домашнім насильством.

У суспільстві панує думка, що домашнє насильство – це заподіяння тілесних ушкоджень. Однак насправді воно може бути не лише фізичним чи сексуальним. Це і  психологічний тиск – образи, залякування, заборона спілкуватися з рідними, приниження, ігнорування почуттів особи, і  економічні утиски — заборона працювати чи навчатися, контроль сімейного бюджету, позбавлення житла, їжі, одягу…

7 січня 2018 року набрав чинності  Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», яким введена кримінальна відповідальність за домашнє насильство. Так, кривдникам загрожують громадські роботи, арешт до 6 місяців, обмеження волі до 5 років або позбавлення волі до 2 років. Також внесено зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Зокрема, право на всі види безоплатної вторинної правової допомоги отримали особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі (гендерно зумовленого).

З цієї дати і до сьогодні місцеві центри з надання БВПД ухвалили  2003   рішення про надання безоплатної вторинної правової допомоги особам, що постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі.

У майже 96% випадків правової допомоги потребували  жінки. По правову допомогу звертаються переважно люди 31– 40 років.

До речі, третина таких клієнтів звертаються до нас повторно з інших супутніх питань — розподіл майна, позбавлення батьківських прав. Це свідчить про довіру до юристів системи БПД та комплексний підхід до розв’язання правових питань клієнтів.

 Читайте про правову допомогу постраждалим від домашнього насильства велику статтю на нашому сайті: https://bit.ly/3jBnHNJ

#БПД #ПравоваДопомога #LegalAid

Інформація Коропського бюро правової допомоги


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь