A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Сергій Таровик: У строк до 1 місяця завершено розслідування 13% випадків інфікування медиків COVID-19

Дата: 28.12.2020 10:58
Кількість переглядів: 250

Фото без описуРозслідування гострого професійного захворювання медичних і інших працівників на коронавірусну хворобу завершено по 31% повідомлень. З них завершити розслідування у строк до 1 місяця комісія мала можливість лише у 13% випадків. Про це начальник управління профілактики страхових випадків виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Сергій Таровик повідомив під час пресконференції в інформаційному агентстві «Інтерфакс-Україна» 21 грудня.

«Станом на понеділок Фонд отримав повідомлення про більш ніж 33 тис. потерпілих через профхворобу на COVID-19. З них розслідування ще триває по понад 25 тис. потерпілих, з яких по 17,5 тис. потерпілих, це 69%, розслідування комісії не закінчено у зв’язку із тим, що відсутні матеріали епідеміологічного розслідування», – зазначив Сергій Таровик.

Фонд соціального страхування України направив уже близько 100 млн гривень на страхові виплати медичним працівникам і їх родинам. Виключною підставою для їх здійснення є акт розслідування гострого професійного захворювання медичного працівника, яким нещасний випадок визначено пов’язаним із виробництвом. Його складає комісія із розслідування, що створюється територіальними органами Держпраці (у випадку смерті) та роботодавцем (у інших випадках). У випадку гострого професійного захворювання, комісія має право скласти акт за наявності матеріалів епідеміологічного розслідування та висновку профпатолога, які здійснюються установами або відповідними посадовими особами, підпорядкованими Міністерству охорони здоров’я України.

 «Відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» стосовно всіх випадків інфікування працівників  на робочому місці в обов’язковому порядку відповідними закладами охорони здоров’я проводить епідеміологічне розслідування. Мета цих розслідувань – виявити джерело інфікування, визначити межі інфікування, і головне – прийняти необхідні заходи, щоб локалізувати подальше розповсюдження цієї інфекції. Такі розслідування завершуються оформленням карти епідрозслідування, в якому зазначають наведену інформацію. На сьогоднішній день у зв’язку із тим, що у комісій відсутні такі документи (карти епідрозслідування), 69% цих комісій не можуть завершити розслідування», – говорить начальник управління профілактики страхових випадків виконавчої дирекції Фонду.

Ще 24% від усієї кількості незавершених розслідувань не закінчені через відсутність висновку профпатолога: «Друга серйозна причина затримок проведення розслідувань – відсутність діагнозів щодо гострого професійного захворювання, які встановлюють, відповідно до нормативно-правових документів, лікар-інфекціоніст і лікар-профпатолог. По цій причині сьогодні не закінчено 24% розслідувань, це 5 955 випадків», – зазначив Таровик.

Зазначені причини сьогодні призводять до суттєвого подовження строків проведення розслідувань, а отже і видачі актів потерпілим (членам їх родин), які є єдиною підставою для здійснення ФССУ страхових виплат.

«Фонд проаналізував тривалість розслідування по вже складеним актам, де розслідування на сьогодні завершено: розслідування тривало   до 1 місяця у 13% випадків, від 1 до 3 місяців – у 60% випадків, і від 3 до 5 місяців – 27%. По цій проблемі ми направляли листи, збирались з представниками Міністерства охорони здоров’я України, і на сьогодні маємо інформацію, що МОЗ готує відповідний порядок проведення епідрозслідувань. Цей порядок надасть можливість прискорити проведення епідеміологічних обстежень і, таким чином, прискорить проведення розслідувань комісій і оформлення актів», – говорить Сергій Таровик.

Крім того, Фонд соціального страхування України підготував і направив свої пропозиції щодо внесення змін до Порядку № 337 в частині визначення чіткого механізму проведення розслідування (спеціального розслідування) гострих професійних захворювань інфекційного походження. Пропозиції ФССУ направлені на прискорення проведення розслідувань, що дозволить пришвидшите отримання потерпілими та членами їх родин страхових виплат від Фонду, які можуть бути здійсненні виключено після належного оформлення акту розслідування.

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь