Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Економити, щоб жити: у громаді розмірковують над об’єднанням старостинських округів

Дата: 18.12.2020 19:04
Кількість переглядів: 1178

Фото без описуЗаощаджені на управлінні кошти можна буде, наприклад, спрямувати на життєво необхідну медичну галузь − забезпечення сільських ФАПів чи купівлю квартир для лікарів, або ж на розв’язання проблем  комунальної сфери. Для людей у селах і далі залишаться працювати діловоди.

Реалії часу вимагають застосування режиму економії. Аж 29% бюджету громади зараз займають витрати на утримання апарату. Це дуже багато. Саме тому конкретно ця стаття викликає чимало запитань і «просить» аналізу та радикальних, хоч і виважених, дій.

Вчора на робочій зустрічі селищний голова Володимир Куніцин доніс старостам своє бачення: для того, щоб громада жила, скорочення старостинських округів нам не уникнути. Сьогодні значні витрати на їхнє утримання, утримання апарату (тут теж потрібне скорочення) уподібнюють нашу громаду до слабкого човна на сильних хвилях, який не те що не може набрати потрібної швидкості, а взагалі ризикує піти на дно.

Зараз у нашій громаді 16 старостинських округів. Якщо врахувати Райгородок і Сохачі − 18. За розрахунками, укрупнювати треба приблизно до 10.

Під час розмови зі старостами, з урахуванням віддаленості сіл та їхню «розкиданість», попередньо зійшлися на варіанті у 12 старостинських округів. Поки що вирішили, що доцільно буде об’єднати їх так:

Оболоння, Будище і Городище;

Вільне і Райгородок;

Карильське і Краснопілля;

Риботин і Сохачі;

Нехаївку і Рижки;

Разом дійшли згоди, що великі старостинські округи – Атюшівський, Рождественський, Шабалинівський – варто залишити так, як і зараз. Погодилися, що і Билський та Лукнівський округи також не потрібно об’єднувати.

Це ж саме стосується Поліського і Вишеньківського старостинських округів. Причина в тому, що ці округи складаються з багатьох сіл, а Поліське ще й дуже віддалене, для його жителів з’їздити до Коропа – ціла історія на весь день. До того ж, староста Надія Солошенко запропонувала, що сама буде поєднувати роботу і старости, і діловода.

Зауважимо, що в усіх нинішніх центрах старостинських округів і далі працюватимуть діловоди, до того ж, на повну ставку.

Дивимося, яка ситуація з кількістю старостинських округів у інших громадах області. У Сосницькій ОТГ, наприклад, створено 6 старостинських округів (із 16 сільських рад). У Семенівській ОТГ старост 8 (а сільських рад було 13).

 

Крім цього на вчорашній зустрічі Володимир Миколайович обговорив зі старостами окремі плани, які дозволять наблизити деякі послуги жителям наших сіл.

По-перше, це запровадження в селах виїзної роботи Центру надання адміністративних послуг.

По-друге – наближення поліцейської послуги. Наша громада в наступному році втілюватиме проєкт «Поліцейський офіцер громади». У селах Вільне, Атюша й Нехаївка будуть створені поліцейські станції, відтак поліцейський офіцер громади працюватиме виключно заради місцевих жителів. Заробітною платою та автомобілем його забезпечить держава, а завдання громади – надати приміщення зі спеціальними вимогами.  

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Сектор інформаційної діяльності, програмного забезпечення
та комунікацій з громадськістю виконавчого апарату Коропської селищної ради.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь