Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Стартувала щорічна акція «16 днів проти насильства»

Дата: 25.11.2020 17:19
Кількість переглядів: 631

Фото без описуЩорічно в Україні з 25 листопада до 10 грудня включно проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства». Її мета – привернення уваги суспільства до проблем подолання насильства у сім’ї, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок.

 

 

 

ЧОМУ САМЕ 16 ДНІВ?

Цей 16-денний період охоплює ряд ключових дат, які створюють символічний ланцюжок:

25 листопада — Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства над жінками;
1 грудня — Всесвітній день боротьби із СНІДом;
2 грудня — Міжнародний  день боротьби за скасування рабства;
6 грудня — річниця з дня «Монреальської різанини»;
10 грудня — Міжнародний день прав людини.

КІЛЬКІСТЬ ПОСТРАЖДАЛИХ ВІД НАСИЛЬСТВА ЗРОСТАЄ

До органів Національної поліції торік звернулося майже на 30 тисяч більше постраждалих від насильства, ніж у 2018-му. І за кожною такою заявою стоять конкретні постраждалі жінки, чоловіки, діти, які потребують захисту та підтримки.

НАСИЛЬСТВО БУВАЄ НЕ ТІЛЬКИ ФІЗИЧНИМ

Законодавство України у сфері протидії домашньому насильству (Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», що діє з 2018 року),закріплює чотири форми домашнього насильства: фізичне, сексуальне, психологічне, економічне.

Фізичне насильство – ляпаси, стусани, штовхання, щипання, шмагання, кусання, а також незаконне позбавлення волі, нанесення побоїв, мордування, заподіяння тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості, залишення в небезпеці, ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані, заподіяння смерті, вчинення інших правопорушень насильницького характеру.

Економічне насильство – умисне позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна, коштів чи документів або можливості користуватися ними, залишення без догляду чи піклування, перешкоджання в отриманні необхідних послуг з лікування чи реабілітації, заборону працювати, примушування до праці, заборону навчатися та інші правопорушення економічного характеру.

Сексуальне насильство – протиправне посягання одного члена сім’ї на статеву недоторканість іншого члена сім’ї , а також дії сексуального характеру по відношенню до неповнолітнього члена.

Психологічне насильство – це насильство, пов’язане з дією одного члена сім’ї на психіку іншого члена сім’ї шляхом словесних образ або погроз, у тому числі щодо третіх осіб, переслідування, залякування, інші діяння, спрямовані на обмеження волевиявлення особи, контроль у репродуктивній сфері, якщо такі дії або бездіяльність викликали у постраждалої особи побоювання за свою безпеку чи безпеку третіх осіб, якими навмисно спричиняється емоційна невпевненість, нездатність захистити себе або завдається шкода психічному здоров’ю особи.

ЯК МОЖНА ВПЛИНУТИ НА КРИВДНИКА?

Домашнє насильство карається громадськими роботами на строк від 150 до 240 годин, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до двох років. Окрім того, є можливість обмежити перебування кривдників і постраждалих на одній території.

До кривдника можуть бути застосовані такі спеціальні заходи як «терміновий заборонний припис» та «обмежувальний припис».

  • «Терміновий припис» здійснюється поліцією. Застосовується до кривдника не більше, ніж на 10 днів. Ідеться про негайне припинення домашнього насильства. Полягає в обмеженні кривдника, що вчиняє домашнє насильство, доступу до житлового приміщення, де проживає жертва.
  • «Обмежувальний припис» застосовується судом після факту насильства, коли є доказова база – зокрема звернення до поліції або складений адмінпротокол. Порівняно з терміновим приписом, цей захід триваліший.

КУДИ ЗВЕРТАТИСЯ ЯКЩО ВИ ПОСТРАЖДАЛИ,
АБО ВАМ ВІДОМІ ФАКТИ ВЧИНЕННЯ ДОМАШНЬОГО НАСИЛЬСТВА?

Поліція −  за номером 102, або до чергової частини кКоропського відділення поліції за телефоном 2-15-63 , чи звернутися із заявою.

Національна «гаряча лінія» з питань протидії насильству та захисту прав дитини 0 800 500 335 або 116 123 (з мобільного) – безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів будь-яких операторів по Україні.

Сектор по наданню соціальних послуг сім’ям з дітьми та молоді – Короп, вулиця Горького, 9, кабінет 24, телефон 2-75-62.

Центр безоплатної правової допомоги – Короп, вул. Успенська, 2, телефон  2-12-62.

 

За інформацією сектору по наданню соціальних послуг
сім’ям з дітьми та молоді

Ілюстрація з інтернету


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь