A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Сергій Руденко: маршал авіації, який обожнював квіти і принципово пішки ходив на роботу

Дата: 20.10.2020 14:05
Кількість переглядів: 773

  Фото без опису Сьогодні – річниця від дня народження нашого земляка Сергія Гнатовича Руденка (20 жовтня 1904 року – 10 липня 1990 року) − маршала авіації, Героя Радянського Союзу, почесного громадянина селища Короп і міста Чернігів.

   Із цієї нагоди коропчани зібралися біля пам’ятника землякові в середмісті Коропа та поклали квіти до підніжжя.

  У вшануванні взяла участь невелика делегація працівників селищної ради на чолі із заступником селищного голови Василем Кравченком, голова районної організації ветеранів війни та праці Микола Заболотний, директорка регіонального історико-археологічного музею Тамара Гриценко.

  Сергій Руденко народився в Коропі у сім’ї шевця. Рано лишився без батька – чоловік помер від сухот у віці 32 роки, а дружина лишилася одна із трьома дітьми. Хоч жінці було дуже важко, але все ж вона віддала первістка до церковної школи. Пізніше хлопець закінчив двокласне училище.

  Із дитинства Сергій тягнувся до знань, намагався пізнати все нове. Тож не дивно, що обрав собі професію авіатора. 1923-го року наш земляк вступив до Київської артилерійської школи або в училище льотчиків − подав заяву, пройшов медкомісію і був зарахований курсантом. Проте з Києвом довелося попрощатися, бо це училище перевели до Ленінграда та перейменували у Військово-теоретичну школу Червоного повітряного флоту. Його Сергій Руденко закінчив 1925-го року, ще через два роки успішно випустився із Качинської військової школи льотчиків. Здібного випускника відправили до військово-повітряної академії імені Жуковського, де він закінчив спочатку командний, потім оперативний факультет, одержав призначення на посаду командира авіабригади.

   У роки Другої світової, у битві за Москву, Руденко командував спочатку дивізією, потім був призначений на посаду командира  військово-повітряними силами 61-ї армії, заступником командира і командиром Військово-повітряними силами Калінінського фронту.

   За вдале керівництво 16-ю повітряною армією у боях під Сталінградом, на Курській дузі, під час звільнення Лівобережної України, в Білорусі, Вісло-Одеській, Берлінській операціях, мужність і героїзм Руденку 1944-го року було присвоєне звання Героя Радянського Союзу. Через рік йому присвоєне військове звання маршала авіації.

   У повоєнні роки наш земляк був першим заступником Головнокомандувача ВПС Збройних Сил СРСР, керував Військово-повітряною академією імені Гагаріна. Обирався депутатом Верховної Ради СРСР, очолював Всесоюзний штаб з військово-патріотичного виховання молоді.

  Сергій Гнатович підтримував зв’язки із малою батьківщиною, зокрема допомагав в увічненні пам'яті Миколи Кибальчича, в діяльності гуртка ракетомоделістів.

  Під час сьогоднішньої зустрічі директорка музею Тамара Гриценко навела кілька маловідомих фактів із біографії Сергія Руденка, що розкривають його не як видатного льотчика з низкою нагород, а перш за все −  як просту людину. Попри високі звання, славу і широке визнання, він завжди залишався на диво простим. Сміливий і мужній льотчик мав досить несподівану віддушину – квіти. Їх він просто обожнював, і в Москві, де жив, було справжнє квіткове розмаїття. А ще, як і брат, він грав на гітарі. Обіймаючи  високі посади, Сергій Гнатович не користувався службовим авто та послугами водія −  ходив пішки, аби підтримувати фізичну форму.

  На жаль, у часі загубилися факти про те, де саме в Коропі проживав Сергій Руденко. Є свідчення, що на Михайлівці, в іншій же версії йдеться про центральну частину містечка. Зараз у Коропі, ймовірно, не залишилося його рідні чи людей, які б могли уточнити це. Проте деякі спогади його сучасників лишилися… Тамара Гриценко згадала, що один дідусь у Карильському стверджував про те, що він його хрещеник. А інший чоловік розповідав, що його бабуся колись сиділа за однією партою із Сергієм Руденком.

  Сергій Гнатович пішов із життя три десятиліття тому у віці 86 років, похований на Новодівичому кладовищі у Москві.

  До речі, з нагоди річниці від дня народження нашого земляка Коропський регіональний історико-археологічний музей підготував буклет і тематичне відео, яке поширене на сторінці музею у Facebook.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Сектор інформаційної діяльності, програмного забезпечення
 та комунікацій з громадськістю
виконавчого апарату Коропської селищної ради

(використані біографічні дані з буклету, який підготував Коропський регіональний
історико-археологічний музей)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь