Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Законодавчі зміни у сфері здійснення професійної атестації управителів багатоквартирних будинків

Дата: 02.10.2020 12:57
Кількість переглядів: 399

  Фото без описуЗ 1 січня 2019 року в Україні впроваджено норму з обов’язкової професійної атестації управителів багатоквартирних будинків.

  Згідно частини 5 статті 18 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» кожен управитель - юридична особа зобов’язаний мати у штаті щонайменше одного найманого працівника, який пройшов професійну атестацію на відповідність кваліфікаційним вимогам професії «менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків)», а управитель – фізична-особа підприємець зобов’язаний самостійно пройти професійну атестацію або мати у штаті за трудовим договором щонайменше одного найманого працівника, який пройшов професійну атестацію на відповідність кваліфікаційним вимогам професії «менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків)».

  Слід зазначити, що Міністерством розвитку громад і територій України прийнято наказ від 30.10.2019 № 252 (далі - Наказ) «Про внесення зміни до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників (Випуск 87 «Житлове та комунальне господарство населених пунктів»)», яким розширено перелік осіб, які можуть пройти процедуру професійної атестації на відповідність кваліфікаційним вимогам професії «Менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків)».

  Зокрема, згідно Наказу до проходження професійної атестації можуть бути допущені наступні категорії осіб:

  1. Які мають повну вищу освіту у галузі управління та адміністрування (спеціальності: облік і оподаткування; фінанси, банківська справа та страхування; менеджмент; публічне управління та адміністрування; маркетинг; підприємництво, торгівля та біржова діяльність) без вимог до стажу роботи;

  2. Які мають повну вищу освіту (спеціаліст або магістр) та стаж роботи у галузі житлово-комунального господарства не менше 2 років;

  3. Які мають базову вищу освіту (бакалавр) та стаж роботи у галузі житлово-комунального господарства не менше 5 років;

  Крім цього, слід зазначити що наразі на розгляді Верховної Ради України знаходиться Законопроект № 2458 «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житловокомунальних послуг», у разі прийняття якого органи місцевого самоврядування, які ще не провели конкурси з призначення управителів багатоквартирних будинків для будинків, в яких самостійно не обрано форму управління (близько 50% житлового фонду країни), зобов’язані будуть до 01.04.2021 року організувати та провести зазначені конкурси.

   Разом з цим, згідно Наказу Мінрегіону від 13.06.2016 № 150 «Про затвердження Порядку проведення конкурсу з призначення управителя багатоквартирного будинку» до участі в таких конкурсах допускаються лише ті управителі, які пройшли процедуру професійної атестації та отримали відповідний кваліфікаційний сертифікат.

  Інформуємо про можливість дистанційного проходження професійної атестації на відповідність кваліфікаційним вимогам професії «Менеджер (управитель) житлового будинку (групи будинків)», яка є обов’язковою умовою роботи управителів з 01.01.2019 року.

   Подати заявку та отримати більш детальну інформацію про дати проведення професійної атестації, вартість тощо., можна по телефону: (093) 392-16-22 або шляхом надсилання листа на ел. пошту: k.oshiyko@imm.in.ua

Інститут  муніципального менеджменту


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь