A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

У дарунок атюшанам – портрет земляка-героя

Дата: 25.09.2020 18:38
Кількість переглядів: 674

  Фото без опису Почесний громадянин Коропа, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, наш земляк художник Віктор Іванович Ковтун зі щирої ініціативи увічнив у портреті пам’ять однофамільця – атюшанина Станіслава Ковтуна.  Станіслав 6 років тому поліг смертю героя в зоні АТО під час захисту східних рубежів нашої України. Безцінне полотно вчора урочисто передали школі, в якій навчався Станіслав, і яка тепер носить його ім’я.

  Станіслав Ковтун був відповідальним і освіченим, високоморальним і принциповим, чесним і справедливим. Саме таких людей звуть гордістю школи й села, майбутнім нації. Земне життя йому судилося яскраве, але надто коротке… 28-річний командир танку 25-ї окремої Дніпропетровської повітрянодесантної бригади загинув від кулі снайпера в останній день липня 2014-го року в жорстокому бою за місто Шахтарськ під час російської української війни.  Це було великим потрясінням і для Атюші, і для всього Коропського краю.

 Усі ці роки атюшани надзвичайно палко плекають пам'ять про свого героя, і будь-який захід, що пов’язаний зі Станіславом – визначна подія для села.

  На вчорашнє свято, що пройшло на шкільному подвір’ї, зібралися директор школи Микола Свердлов, вчителі, учні й почесні гості – мама Станіслава Ковтуна Тамара Петрівна, староста Станіслав Пилипець, у минулому голова місцевого колгоспу «Правда» Іван Пилипець, селищний голова Віктор Журавель,  підприємець і друг художника Михайло Півень.

   Саме Михайло Олексійович і виконав почесну місію – доставив та урочисто передав школі портрет Станіслава. Багаторічна дружба його та Івана Миколайовича із художником Віктором Ковтуном, який зріс у Покошичах, а нині живе у Харкові, і стала початком історії народження цього портрета.

   Не так давно, в один із вересневих днів, Віктор Іванович з родиною вкотре відвідав своїх друзів-земляків. Вони разом побували на екскурсії в Батурині, заїхали в Атюшу. Вклонилися меморіалам Герою Радянського союзу Василю Приходьку та кавалеру ордена «За мужність» ІІІ ступеня Станіславу Ковтуну. Завітали й до прекрасного шкільного музею, в якому  Станіславові  присвячений окремий стенд.

  Митець захотів пам’ять земляка увічнити в портреті, і подарувати його атюшанам. Віктор Іванович взяв із собою в Харків одну зі світлин Станіслава і в першу ж ніч одразу після приїзду «намалював» в уяві, яким буде портрет героя. Згодом образ мужнього й сильного Станіслава був уже на полотні, а тоді «Новою поштою» портрет був доставлений на Коропщину, на урочисту «лінійку».

  Дуже доречними й правильними на вчорашньому заході були виступи учасників різновікового учнівського об’єднання «Калиновий цвіт» про життя, силу й мужність Станіслава. Схиливши голови у хвилині мовчання, всі вшанували його світлу пам’ять…

  − Станіслав віддав своє життя, аби ми могли сьогодні жити, навчатись  і працювати під мирним небом, і наш святий обов’язок – берегти пам'ять про свого героя, − сказав у виступі селищний голова Віктор Журавель. Голова щиро подякував почесному громадянину Коропа, художнику Віктору Ковтуну за цей творчий дарунок, що розповідатиме ще не одному поколінню атюшан про земляка-героя. А у знак шани й підтримки він вручив квіти Тамарі Петрівні.

   Подяки художнику линули із вуст усіх учасників заходу. Микола Іванович, Станіслав Іванович, Михайло Олексійович, Іван Миколайович сказали багато теплих слів підтримки і вдячності метері героя за виховання такого сина.

 

   Розчулена до сліз Тамара Петрівна поділилася, що хоч їй і важко говорити в такі миті, але те, що її дорого сина поважають і пам’ятають, дарує її душі тепло. Вона щиро подякувала всім за цю пам’ять, а особливо − шановному художнику Віктору Івановичу Ковтуну за цей особливий дарунок.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Сектор інформаційної діяльності, програмного забезпечення
та комунікацій з громадськістю
виконавчого апарату Коропської селищної ради

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь