Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Старости поділилися ідеями покращення життя в своїх селах

Дата: 17.08.2020 08:05
Кількість переглядів: 2456

  Фото без описуДнями очільники старостинських округів попрацювали у форматі Світового кафе й визначилися із найважливішими проблемами й потребами на місцях. Захід пройшов у рамках відбору нашої громади до програми DOBRE, яка спрямовує різнопланову допомогу для новостворених ОТГ.  

  Дійсно непересічний і надважливий етап проходить зараз наша громада. Вона отримала шанс стати однією зі 100 по Україні, що співпрацюватимуть із масштабним проєктом Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE). Це  унікальна програма, яка спрямовує технічну та фінансову допомогу громадам − допомагає їм краще управляти ресурсами, підвищувати якість послуг, залученість громадян, стимулювати місцеву економіку.

  Позаду – успішно подана від нашої громади заявка, співбесіда представників проєкту із керівництвом ОТГ, керівниками структурних підрозділів, депутатами, представниками бізнесу та молоді. А саме зараз триває завершальний етап відбору − опитування жителів про бачення перспектив розвитку громади.

  Такому опитуванню передувало спілкування зі старостами та депутатами. Бо ж хто, як не вони, володіють спектром проблемних питань і потреб, що є у кожному селі.

  На початку заходу селищний голова Віктор Журавель разом із начальницею відділу економіки, муніципальних ініціатив, інвестицій та енергоменеджменту Валентиною Корольовою, головою громадської організації «Майбутнє Коропщини» − начальницею відділу управління персоналом Ларисою Ващенко розповіли учасникам про можливості, які приносить громадам співпраця із програмою DOBRE.

  Сам захід пройшов у форматі Світове кафе, тобто обговорення питань у групі. Чому обрали саме цей формат? Бо він ефективний, коли учасників багато, терміни стислі, а окреслити свої позиції мають усі. Тож «озброївшись» маркерами й ватманами, присутні розбилися на групи та виклали на папері думки про розвиток своїх сіл.

  Учасники були активними, жваво обговорювали та спілкувалися. І зовсім скоро порожні аркуші заповнилися написаними ідеями, після чого кожен виступив із «захистом» потреб свого старостинського округу.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

  Проблеми наших сіл часто схожі й зазвичай глобальні – демографічна ситуація, відсутність чи мала кількість робочих місць, поганий стан доріг, стихійні звалища й неможливість переробки сміття на місці, замулені водойми тощо. Але й ідей, як покращити життя у селах, теж дуже багато.   

  Їх озвучили старости сіл:  Риботина Володимир Капиця, Карильського Наталія Хоменко, Поліського Надія Солошенко, Вільного Лариса Москальова, Оболоння Володимир Гавриленко, Лукнова Володимир Сивець, Вишеньок Володимир Дяченко, Рижок Микола Єременко, Нехаївки Сергій Саводченко, Шабалинова Микола Сальнюк, Атюші Станіслав Пилипець, Билки Іван Пупій, Рождественського Анатолій Гейко.

   У підсумку всього сказаного, сформували список основних проблем:

- ремонт дорожнього покриття;
- впорядкування кладовищ;
- ремонт будинків культури;
- розвиток «зеленого туризму»;
- роздільне збирання сміття;
- створення міні-цехів для переробки сільгосппродукції;
- вдосконалення вуличного освітлення;
- створення центру відпочинку для молоді;
- облаштування худобомогильників;
- розчищення водойм;
- будівництво газопроводу до села Шабалинів.

Фото без опису

   Озвучуючи всі ці проблеми та потреби, старости з гордістю говорили про те, що мають у своїх селах активістів, покластися на яких можуть завжди. Приміром, у Шабалинові  люди надзвичайно активні, коли йдеться про внески до цільових фондів та проведення прибирань. Атюшани дуже відповідально підходять до підготовки відзначення Дня села, жителі Риботина гуртом впорядковують територію. У Карильському дієва молодь, завдяки якій село славиться як центр спортивного туризму, і старше покоління – співочий колектив «Берегиня» прославляє село на великих і малих сценах. Ентузіасти-любителі спорту є в Билці, Рождественському – вони власними силами впорядкували поля для футболу. Жителі Вільного для краси і чистоти рідного села роблять все, ось нещодавно замітка про толоку у Вільному, коли місцеві активістки пофарбували місток через річку, потрапила на обласні сайти. І це далеко не все, такі приклади є у багатьох селах.

   Від співпраці із програмою DOBRE очільники старостинських округів сподіваються ще активніше залучати односельців до покращення життя на місцях. Старости прагнуть ознайомитися із досвідом у цій справі колег із різних регіонів, навчитися брати участь у грантових програмах та отримати досвід пошуку інвесторів. 

   Своїм баченням поділилися й депутати, присутні на заході. Приміром, обранець від округу №25 Віктор Варава наголосив на тому, що хоче, аби участь у програмі об’єднала жителів його села Шабалинів для спільної справи. Наприклад, у великому населеному пункиі зараз нема місця для відпочинку людей. «Гуртом можна зробити більше ніж комусь одному», − сказав депутат.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Сектор інформаційної діяльності, програмного забезпечення
та комунікацій з громадськістю
виконавчого апарату Коропської селищної ради

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь