A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Звіт старости Оболонського старостинського округу про роботу у 2019 році

Дата: 09.04.2020 15:48
Кількість переглядів: 4233

  Фото без описуШановні жителі Оболонського старостинського округу! Відповідно до Конституції України, Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»,  я маю звітувати про проведену роботу за минулий рік як староста Оболонського старостинського округу  перед жителями своїх підпорядкованих населених пунктів і разом з вами спланувати план роботи на 2020 рік. 19 березня 2020 року були заплановані загальні збори громадян в селі Оболоння. У зв’язку з запровадженням карантинних заходів представляю звіт про проведену роботу у 2019 році.                 

  Я буду старатися підтримувати всі ваші ініціативи, які по можливості тільки разом  з вами ми зможемо зробити. Основним завданням, для того щоб розвивалася громада, я бачу в створенні  нових підприємств, а відповідно і нових робочих місць. Без цього просто наша громада не  виживе і надалі буде проходити скорочення і шкіл, і будинків культури, і лікарень. І щоб наша молодь не їздила на заробітки за кордон, а могла працювати і отримувати гідну заробітну плату у нашій  державі, тоді і буде розвиватися і громада, і держава в цілому.   

  Як член виконавчого комітету об’єднаної територіальної громади беру участь у засіданнях виконавчого комітету селищної  ради, де представляю інтереси жителів села. Виконую доручення селищної ради, селищного голови та виконавчого комітету, інформую  їх про виконання доручень, здійснюю прийом громадян.

  Здійснюється моніторинг за дотриманням на  підвідомчій території старостинського округу громадського порядку, станом виконання прийнятих рішень селищної ради, правил благоустрою населеного пункту, забезпечується чистота і порядок.

Так як і раніше в старостинському окрузі здійснюється погосподарський облік, видаються довідки у межах наданих  повноважень для  оформлення субсидії, компенсації, видаються  довіреності та виконуються інші нотаріальні дії (посвідчення підпису, посвідчення копій документів, оформлення заповіту).

       Заяви на отримання дозволів на земельні ділянки, передачу в оренду, власність, оформляються в старостинському окрузі та подаються на розгляд сесії Коропської селищної ради.

Тепер дещо  зробимо аналіз динаміки населення.

      Отже, станом на 01.01.2020 року на території Оболонського старостинського округу, до складу якого входять 4 населені пункти, а саме: с. Оболоння, с. Гута, с. Поляна, селище Лиса Гора, проживає 591 житель, із них 277—чоловіки, 314 – жінок.

 

 

На 01.01.2011 рік

На     01.01.2020 рік

 

Оболоння

Гута

Поляна

Л.Гора

Оболоння

Гута

Поляна

Л.Гора

кількість жилих дворів

314

13

8

1

247

6

4

-

населення 

666

16

13

1

578

7

6

-

За віком

 

 

 

 

 

 

 

 

дітей дошкільного віку

31

-

-

-

29

-

-

-

 дітей шкільного віку

68

-

-

-

40+9

-

-

-

від 18 до 40 років

141

-

-

-

142

-

2

-

від 40 до 60 років

180

3

2

-

188

3

1

-

від  60 старші

246

13

11

1

170

4

3

-

 

  На території старостинського округу у 2019 році

                          народилось – 3 дітей.

                          померло –  14 осіб.

   На підзвітній території проживає  217 пенсіонерів, середній розмір     пенсії становить 2000,00 грн.

   Зареєстровано 29  дітей дошкільного віку.

Узагальнимо минулорічну роботу за наступними підпунктами:

  1. Місцеве самоврядування:

        Робота старостинського округу проводиться відкрито, в інтересах громади. Забезпечується  в межах повноважень та фінансової можливості  старостинського округу вирішення питань жителів, пошук методів і підходів до розв'язання назрілих, гострих, життєвих питань.

     За 2019 рік старостинським округом видано населенню всього:

  • Довідок різного характеру - 691,
  •  38-довіреностей різного характеру,
  • зареєстровано нотаріальних  дій – 45
  •   із них    заповіти –13

посвідчення підпису – 20,

 копій – 9,

дубліката заповіту –3

        Як правило всі звернення я розглядаю особисто, веду прийом громадян щоденно, незважаючи на встановлений графік. Переймаюсь проблемами виборців громади, все роблю для того, аби позитивно вирішити порушені проблеми.

Життя не стоїть на місці і вимагає від нас, особливо влади, йти в ногу з ним, роз’ясняти людям питання, які їх хвилюють та допомагати у вирішені виникаючих проблем.

Минулий рік був дуже напруженим роком нашої спільної діяльності з забезпечення життєдіяльності сільської територіальної громади.

  1. Культура:

На сьогоднішній день в закладі культури працює 4 особи. В звітному році показали себе з позитивної сторони, а саме проводили тематичні вечори, заходи до всіх державних свят. Організовували концерти до 8 Березня, Дня Перемоги,  Дня Незалежності України,  Нового року.  Взяли активну  участь  у фестивалі «Ллється пісня від душі», який проводився в с.Вишеньки та  у фестивалі  українського борщу «Варись, варись борщику», який проходив в с. Городище. Взяли  участь  у проведенні «Співочого парку» та в  щорічному  Миколаївському   ярмарку. У серпні виїздили з концертом  в с. Городище. На День Незалежності України було широко відзначено ювілейний День села (селу Оболоння виповнилося 620 років з дня  його першої згадки). Відзначено найстаршого та наймолодшого жителів села, подружні пари, ювілярів.

Фото без опису

Фото без опису

         За   рахунок виділених коштів  селищної ради та сприяння спонсорів проведені ремонтні роботи в колишньому приміщенні сільської бібліотеки, де завдяки спільним зусиллям працівників СБК та учасників художньої самодіяльності створено міні-зал на 60 глядацьких місць. Відділом культури і туризму селищної ради з Коропського будинку культури надані глядацькі крісла.

   Оскільки приміщення бібліотеки було перероблено під глядацький зал, то бібліотека і музей речей старовинного вжитку перемістилися в адмінприміщення  старостинського округу, де виділено актову залу. Працює бібліотекар  Шило Ольга Василівна тричі на тиждень (середа, четвер, п’ятниця) з 9.00-12.00 год.   

3. Оболонська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів та дитячий садок:

 Станом на 01.01.2020 року в Оболонській ЗОШ І-ІІІ ступенів навчається 81 учень, працює 22 педагогічні працівники, з них 4 − за сумісництвом  та 15 працівників  обслуговуючого персоналу, з них 4 опалювачі.

  Фінансування здійснюється з бюджету Коропської селищної ради. Поточний ремонт школи проводиться за кошти відділу освіти селищної ради. Спонсорську допомогу до дня Святого Миколая  завжди надає Пилипенко В.С., до Нового року -  ФОП Солоха О.О. магазин «Апельсин» - приватний підприємець Перепадя В.О., кафе «Аліса» - підприємець Дідевич М.Г., в придбанні шпалер – «Корюківська  фабрика шпалер», також неоціненну спонсорську допомогу  завжди надає ФГ «Гавриленко Н.П.»

   В кінці  2019 року (листопад-грудень) в школі були проведені роботи по об’єкту «Капітальний ремонт приміщень із застосуванням  енергозберігаючих технологій Оболонської ЗОШ І-ІІІ ступенів» (заміна вікон та дверей). Фінансувалися роботи коштом субвенції з державного бюджету на формування інфраструктури ОТГ. В школі стало набагато тепліше (як в коридорі, так і в класних кімнатах.)  

Фото без опису

        Також у нас функціонує при школі дошкільний навчальний заклад «Струмочок» на 14 ліжко-місць, де працює чотири працівники. Наповнюваність 100%. В середньому відвідувало садок у 2019  році 11 діток.

  Сьогодні  садочок відвідують 8 вихованців з села Оболоння, 1- з села Будище, 6 - Городище та 1 вихованець з села Вишеньки.

  Щоденна батьківська плата становить 7 грн за один дітодень.   Кількість відвідування за рік дітьми склало 1445 дітоднів. В середньому на харчування однієї дитини витрачалося 18-19 грн за день.

  Поточний ремонт класної кімнати та ігрового майданчика   проводилися за кошти  селищної ради.  

4. Сільське господарство:

   Землі на території старостинського округу обробляє 3 фермерські господарства: ФГ «Ріпка», ФГ Гавриленко Н.П., та ТОВ «Черешеньки».

    За земельні паї платилась орендна плата в сумі 9% від вартості земельного  паю, за бажанням людей  розрахунок проводиться в натуральній або грошовій формі, заборгованості по оренді земельних паїв немає.

     Станом на 01.01.2020 року на  території старостинського округу 59 господарств утримують ВРХ – у них налічується 91 голова, 24 господарства  коней – 25 голів, 17 господарств - овець.

   Більша частина громадян села виживає за рахунок підсобного  господарства, частина займається комерційною діяльністю, частина  виїжджає на заробітки в інші регіони України та за кордон.  Основні доходи жителів села складали від продажу картоплі та здачі молока.

5. Медицина:

Медичною допомогою охоплені всі жителі старостинського округу і навіть двох сусідніх   Будищенського та Городищенського. Працює тут 4 особи.

При амбулаторії на денному стаціонарі проліковано 173 хворих,  стаціонар на дому –169 хворих.

Зареєстровано хворих на прийомі за 2019 рік 3605, викликів – 1275.

Автомобіль швидкої допомоги за 2019 рік зробив 132 виїзди.

В приміщенні амбулаторії діє аптечний пункт, який обслуговує  населення нашої громади. Також в приміщенні амбулаторії працює лікар-стоматолог, який орендує один кабінет і надає медичні послуги населенню.

Для амбулаторії було передано медичну легкову машину з Нехаївської СЛА (оскільки старий автомобіль став непридатний для подальшого  використання  і  підлягає  списанню).

  6. Спорт:

     Спортивне життя нашої молоді в минулому році, як і в попередніх, було досить насичене. Постійно проводились спортивні змагання, брали активну участь у всіх районних змаганнях. Брали участь у змаганні на кубок місцевого самоврядування, де зайняли 2 місце у районі.

7. Соціальний захист:

   Найбільш незахищені верстви населення, одинокі пристарілі, вдови ветеранів війни, особи з інвалідністю внаслідок війни та учасники бойових дій ВВВ за бажанням обслуговуються соціальними працівниками служби, а саме працівницями Очкур Тетяною Олексіївною та Супрун Наталією Володимирівно. На обслуговуванні  на даний час перебуває 16 громадян. Скарг стосовно обслуговування до старостинського округу не надходило.    

8. Торгівля:

   На території села функціонують 2 приватні магазини та 2 магазини колишнього Оболонського споживчого товариства, які на сьогодні передані в оренду місцевим суб’єктам підприємницької діяльності. В усіх цих торгівельних закладах завжди є товари першої необхідності. Асортимент товарообігу відповідає всім запитам місцевих жителів і нарікань від населення про недостатнє забезпечення товарами не було.

  Як ми знаємо, в  лютому 2019 року в колишньому приміщенні господарського магазину підприємець Дідевич М.Г. відкрив кафе «Аліса». Для населення це дуже зручно. Тут є і продуктові, господарчі товари, будівельні матеріали. Кафе надає різні послуги − є можливість відсвяткувати дні народження, відзначити різні урочистості (Новий рік, 8 Березня та інші), надаються послуги з організації поминальних обідів. В господарському відділі магазину є ветеринарний аптечний пункт та відкрито відділення «Нової пошти», де можливо провести оплату комунальних послуг, зняти готівку, отримати посилки. Працевлаштовано 4 особи.

9. Організації:

  Як всі знають, в селі було закрито відділення поштового зв’язку. Тепер двічі на тиждень (середа та п’ятниця) в село приїжджає пересувне відділення поштового зв’язку№82, яке працює по дві години − з 10.00 до 12.00. Залишилися працювати на своїх місцях і дві листоноші. Це дуже добре. Людям похилого віку, особам з інвалідністю завжди вчасно доставляється періодика, пенсії, субсидії на тверде паливо. Нарікань на роботу по обслуговуванню від населення до старостинського округу не надходило.

10. Благоустрій села:

2019 рік видався досить насиченим. Хоча ми не змогли виконати всіх намічених завдань по соціально-економічному розвитку села, але загалом рік був плідним і попрацювали ми досить непогано.

        Протягом 2019 року проводились суботники по прибиранню територій населених пунктів.

        На двох  клумбах  в центрі с. Оболоння садили квіти та доглядали за ними протягом року.

        Проводили ремонт огорожі на кладовищах, своєчасно обкошували їх, вивозилось сміття.

         Пофарбували стелу на Оболонському плацдармі, проводився поточний ремонт пам’ятників на всіх кладовищах.

         Протягом 2019 року проводились роботи по впорядкуванню діючих сміттєзвалищ, які знаходяться на МТФ (захватівка), Цегельня та  за пам’ятником (захватівка). Провели підгортання діючих сміттєвих звалищ.

Завдяки тому, що у нас працює робітник  по благоустрою, проводилися роботи  на кладовищах, в центрі села (косилися бур’яни, вирубувалися кущі та паросль дерев).

        На жаль, вкрай проблемним питанням залишається наша культура та піклування про навколишнє природне середовище, коли всупереч здоровому глузду створюються стихійні сміттєзвалища та викидається сміття в річку та прибережну зону, а проводити  постійно прибирання всіх смітників практично неможливо. Недарма народна мудрість каже: «Чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять». Тому і нам потрібно додержуватись народної мудрості, тоді і у нас буде чисте і охайне село, яке було б прикрасою всього району.

       В 2019 році постійно проводилися роботи по заміні енергозберігаючих ламп  вуличного освітлення.

      Будь-які  починання  і задуми на прийдешній рік починаються  з побудови та  складання плану роботи на  поточний рік. План роботи  неабияк координує та спрямовує роботу протягом року в правильному руслі. Це  немовби годинник, який нагадує, що ще не все зроблено, час підганяє і що не потрібно зупинятися, а поспішати і досягати мети.

 Отже основними завданнями на 2020 рік є:

  • Пробити скважину для води біля ПСО для заправки пожежного автомобіля;
  • підтримання санітарного стану села на належному рівні;
  • проведення поточного ремонту пам’ятників;
  • Продовження заміни огорожі на кладовищах.

          І ще хочу сказати, що коли є бажання  щось втілити в життя - це неодмінно відбудеться. Головне, щоб за тими бажаннями крилося щось добре, щось таке, щоб зачіпало інтереси всього села, всієї громади.

   Хочу пригадати народне прислів’я − «Один в полі не воїн». Досягнуті успіхи в селі ми досягли разом з вами - хтось менше, хтось більше, кому як виходило. Завдячую працівникам  старостинського округу, друзям, жителям села за пораду і всебічну підтримку та допомогу.

Про використання коштів, які надійшли до цільових фондів у 2019 році

  В 2019 році  загальними зборами   громадян було прийнято рішення, що сума внеску становитиме  100,00 грн з двору.

Станом на 01 січня 2019 року залишок невикористаних коштів  самооподаткування за 2018 рік становив: 14000,00 гривень 

Надійшло коштів за 2019 рік  в сумі  –  23400,00 грн,

з них витрачено 23585,00 грн:

1) для роботи з  діловодства – 950.00 грн, (ремонт системного блоку, клавіатури та за програмне забезпечення)

2) за чищення громадських колодязів – 600.00 грн.

3) за ремонт громадських колодязів – 623.00 грн.

4) для сільської бібліотеки – 425.00 грн.

5) для потреб пожежної автомашини – 149.00 грн.

6) вуличне освітлення – 78.00 грн.

7) для естетичного оформлення  громадських зупинок – 372.00 грн.

8) для проведення Дня села – 1579.00 грн.

9) оплата матеріалів – 370.00 грн.

10) оплата  робіт за виконання різного роду громадських робіт – 1400.00 грн.

11) придбання матеріалів  та виконані роботи по впорядкуванню  кладовищ -17039.00 грн із них:

- придбано різні матеріали: ворота на «Гаврилівське» кладовище, штахетик на «Зайцівське»  кладовище, фарба для фарбування штахетника, цвяхи, цемент, вапно, щіточки, які були використані за призначенням.

На 01 січня 2020 року залишилось коштів на рахунку в сумі – 13815,00 грн.

Про організацію роботи пожежної  охорони на території старостинського округу

    У 2019 році пожежна охорона утримувалася за рахунок бюджетних коштів Коропської селищної ради. На утримання якої  було виділено - 182857,6  гривень. Це в основному заробітна плата з нарахуваннями. Пожежну машину обслуговує три пожежники.

       У 2019 році пожежна машина зробила  17  виїздів:

3 виїзди – с. Придеснянське;

1 виїзд – с. Бужанка;

1 виїзд – с. Вишеньки;

2 виїзди -  с.Оболоння.

І наостанок, ще раз хочу подякувати всім, хто підтримував мої ініціативи та долучався до вирішення важливих для громади питань. Без  вашої підтримки і допомоги було б важко. Завдячую працівникам старостинського округу, друзям, жителям села за пораду і всебічну  підтримку та допомогу.

  Оцінюючи досягнуте, знаючи проблеми, будемо активно вести пошук шляхів їх вирішення, щоб забезпечити прискорення позитивних зрушень. Хочу відмітити, що для вирішення деяких питань треба бажання всіх – зробити наше село кращим.

    Також хочу вас запевнити, що я і надалі братиму активну участь в громадському  житті нашого краю та буду продовжувати відстоювати інтереси громади рідного для мене села.

     Бажаю всім вам успіху та витримки, щоби дожити до кращих часів, аніж ті, які ми зараз з вами переживаємо!

        Дякую за увагу!

(фото з архівів)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь