Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Важливо, коли є справжній господар у селі

Дата: 09.03.2020 09:40
Кількість переглядів: 707

   Фото без описуДаремно дуже переживає безсонними ночами перед кожною щорічною сходкою староста Нехаївки Сергій Саводченко. Як завжди без жодного зауваження і щирими оплесками прийняли звіт свого сільського очільника жителі Нехаївського старостинського округу, збори яких пройшли минулого тижня. Чистоті й благоустрою, освітленню і, що важливо, – роботі із людьми тут постійно приділяється посилена увага. Чим же жила Нехаївка у минулому році?

   Загальні збори жителів округу зібрали повну залу, навіть місць забракло.

 

 

 

Фото без опису

   Участь у роботі зборів узяв Коропський селищний голова Віктор Журавель, депутат селищної ради Олександр Шкуратов, начальниця земельного відділу селищної ради Лариса Дорошенко, директор терцентру соціального обслуговування, депутат селищної ради Олександр Лаврик, начальник районної Держпродспоживслужби Микола Максименко, редактор газети «Нові горизонти» Людмила Ковальчук, дільничний Денис Губко, аграрії, які орендують тутешні землі.

Демографія: «золота» дитинка, більше  половини села – пенсіонери

    Свій звіт Сергій Миколайович розпочав зі змалювання соціальної й  демографічної картини округу. 1114 зареєстрованих жителів налічував Нехаївський старостинський округ на початку року. З них у Нехаївці – 1012 жителів, у Лебедині – 76 жителів, в Нориці й Галичівці – 12  і 14 відповідно. Людей, які фактично проживають у цих селах, менше – 836 жителів. Решта 278 тут тільки зареєстровані, живуть же в іншій місцевості.

    У старостинському окрузі налічується 940 дворів, проте люди живуть у 448.

   Демографічна ситуація, на жаль, не радує. Торік народилася одна дитина (як сказав староста – «золота»).  Хоча ще в 2016 році лелеки відвідали Нехаївку аж 8 разів. Торік померло 36 жителів.

   Людей пенсійного віку тут 428, а це навіть більше половини всіх, хто проживає.

   У місцевій загальноосвітній школі навчаються 55 учнів, дошкільний навчальний заклад відвідують 14 дітей. У Нехаївському стаціонарному відділенні терцентру перебувають 25 мешканців (розрахований заклад на 33 людини). На території старостинського округу працює Нехаївська амбулаторія, ФАП у Лебедині, Нехаївський будинок культури, пересувне поштове відділення, бібліотека, відділення ветмедицини, пожежна частина, підрозділ Бахмацького РЕМу, 6 магазинів.

Над чим працювали торік?

Дороги. Основною вимогою до селищного голови на минулорічних зборах був ремонт вулиці Центральної. Це питання частково вирішили, ям і калюж у центрі тепер немає. Також за кошти, які надали інвестори, зробили ямковий ремонт  і грейдерування.

Будівництво. Навесні в селі за державною програмою почали споруджувати амбулаторію. На 80-85% роботи вже завершені.

Восени вийшла за ладу єдина в селі водонапірна башта. За підтримки селищної ради   у селі тепер є нова свердловина.

Благоустрій. Поставили аж 310 метрів нової огорожі − на кладовищах у Нехаївці й Лебедині, біля адмінбудівлі, пожежної частини і навпроти будинку культури. Двічі протягом року згорнули центральне сміттєзвалище, видаляли аварійні дерева, вирубали на кладовищі акацію, розчистили територію від американського клену. Окрім цього відремонтували фасад будинку культури, навесні побілили огорожу біля БК та старої і нової шкіл, стовпи. Працівники комунального підприємства селищної ради «Благоустрій» перед поминальними днями вивезли сміття із кладовища, косили траву.

Освітлення. Протягом року в селі тримали на контролі вуличне освітлення. Торік на трьох вулицях додали в загальному 600 метрів проводу і 8 ліхтарів. Староста хоче освітлити всі закутки в селі, а для цього потрібно ще 2 кілометри проводу.

Фото без опису

Фото без опису

Солідну підтримку надають аграрії

   На зборах староста дякував аграріям, які постійно надають селу допомогу. Товариство «Бахмач Агро» допомогло із грейдеруванням, виділило кошти, які спрямували на ямковий ремонт вулиць, ремонт БК, придбання матеріалів. ТОВ «Гетьманське» надало кошти для ямкового ремонту, для потреб школи, підтримку святкування Дня Перемоги, Дня села, Миколаївського ярмарку. Фермер Микола Швед надав кошти для ремонту автомобіля амбулаторії,  для вивіски на адмінбудівлі, придбання будматеріалів для ремонту БК, придбав бензопилу, надав техніку, щоб вивезти відходи від шкільної котельні. Підтримка аграріїв у Нехаївці дійсно дуже потужна.

    За підтримки кандидата у народні депутати Романа Солодаренка в селі поставили дві альтанки для відпочинку. Подяки від старости за роботу на благо села лунали і на адресу активних односельців.

На 2020 рік спланували:

  • придбати нову мотокосу;
  • придбати мотопомпу для пожежної;
  • вдосконалити вуличне освітлення;
  • догородити кладовище в Лебедині;
  • відремонтувати пам’ятник;
  • звернутися до провайдерів із проханням покращити якість інтернету;
  • підтримувати належний стан населених пунктів.

   Для виконання останнього пункту староста звернувся із проханням до односельців. Попросив під час прибирання територій біля своїх дворів приділити краплину увагу і сусідньому обійстю, якщо в ньому вже згас вогник життя. Просив не допускати утворення стихійних звалищ, і загалом дбати про своє село, про його затишок і чистоту. Півгодинний звіт свого старости зал вітав оплесками. Зауважень до роботи керманича не прозвучало.

Суму «самооподаткування» підвищили

   Ще одним із питань порядку денного зборів був звіт про надходження коштів самооподаткування та їхнє використання. У минулому році затвердили збирати по 100 гривень із двору (50 – «самооподаткування», 30 – на пожежну, 20 – за випасання худоби). Торік люди зібрали майже 28 тисяч гривень, причому здали із 52% дворів. Із цієї суми 16 з половиною тисяч витратили на роботи з освітлення, благоустрій кладовища і території, ремонт будинку культури. За зібрані кошти (7 тисяч 209 грн) купили акумулятор, стартер й інші запчастини для пожежного авто.

   На цей рік загальну суму із двору вирішили підняти на 20 гривень (замість 30 гривень на пожежну  погодилися здавати по 50).

   У проводження зборів дільничний офіцер поліції Денис Губко виступив зі звітом про стан правопорядку на території старостинського округу.  

Фото без опису

   Про санепідеміологічну, епізоотичну ситуацію розповів керівник Держпродспоживслужби району Микола Максименко. На прохання жителів дав коментар із актуальної нині теми −  розповів, як уникнути коронавірусу. Перш за все, потрібно дотримуватися правил гігієни.

Фото без опису

    Олександр Лаврик прозвітував на зборах і як депутат, і як директор територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг). Він детально зупинився на цьому закладі, який фінансується із бюджету громади (на 2020 рік передбачено 9 мільйонів гривень), і розповів про план на його майбутнє. Стаціонарне відділення у Нехаївці розміщене у приміщенні чинної амбулаторії. Коли добудується нова будівля і медики перейдуть до нього, відділення зможе розширитися, і ще прийняти додатково 12-15 підопічних.

    За повідомленням Олександра Григоровича раз у місяць приїжджатиме в село перукар територіального центру.

Фото без опису

Фото без опису

   Із земельних питань консультувала начальниця земельного відділу селищної ради Лариса Дорошенко.

Фото без опису

   На зборах зі своїми орендодавцями поспілкувалися аграрії − директор ТОВ «Бахмач Агро» Анатолій Заєць, начальник земельного відділу ТОВ «Гетьманське» Віталій Третьяков, фермер Микола  Швед. Також кожен із них запевнив у подальшій підтримці села. Наприклад, аграрії разом із територіальним центром домовилися забезпечити пальним автомобіль амбулаторії для виїзду на виклики.

Фото без опису

Фото без опису


Фото без опису

Фото без опису

    Питань на зборах із зали лунало не так багато, але всі вони – не дріб’язкові, а серйозні й болючі. Люди озвучували невдоволення через те, що транспорт агропідприємств розбиває дороги, а лісовози їздять пасовищем. Дорога із Нехаївки до Коропа – одна із найгірших у громаді, тому люди питали, коли її вдасться відремонтувати. Нехаївська школа – найменша за кількістю учнів, тож всі турбуються через долю закладу. Вчителі просили покращити якість інтернету в школі.

Дорога що Нехаївки – біль всієї громади

   У підсумку на зборах виступив Коропський селищний голова Віктор Журавель і дав відповіді на всі запитання, які звучали. Він прозвітував про трирічну роботу об’єднаної територіальної громади, зупинився на найважливіших об’єктах, які вдалося втілити як у Коропі, так і в селах ОТГ, розповів про видаткову частину бюджету ОТГ, зокрема те, що стосується Нехаївки. На утримання  старостинського округу й пожежної охорони спрямували торік 640 тисяч гривень, сільського будинку культури – 395 тисяч, школи – 3 мільйони 950 тисяч, дитсадка – 349 тисяч. Жителі округу отримали допомогу за програмами соцзахисту, що діють у громаді, на суму 10 тисяч гривень. Разом видатки на Нехаївку склали майже 5 з половиною мільйонів гривень.

Фото без опису

Фото без опису

      Всі проблеми Нехаївки селищний голова взяв до уваги і одразу ж пообіцяв те, що можна вирішити, наприклад,  придбання кілометра проводу вуличного освітлення і мотопомпи для пожежної машини. У робочому порядку з’ясують і те, як можна покращити інтернет.

   На жаль, у громаді сьогодні не все так гладко, і цього селищний голова приховувати не став.  Є незабезпеченість бюджету громади. Великі надії у цій ситуації покладаються на народних депутатів, те, що вони почують думку  жителів Чернігівщини і законодавчо визнають північ області особливим регіоном (мало населення – великі території), і під час розподілу субвенцій від держави нашій області виділятиметься особлива увага, як зараз гірським регіонам України.  Зараз же, на жаль, відповіді про долю школи дати не можна.

    З приводу дороги від Нехаївки до Риботина, яка у підпорядкуванні Служби автомобільних доріг у Чернігівській області, «боротьба» йде не один рік (на збори селищний голова привіз цілий стос звернень в різні інстанції). Відповідь одна −  коштів немає, вони в цьому році виділені тільки на центральні дороги державного значення. Тож тепер селищна рада планує офіційно звернутися до голови Укравтодору і просити створення комісії, яка б обстежила дорогу. Селищна рада боротиметься за спасіння цієї дороги. Адже те, що 3 з половиною тисячі жителів сьогодні не мають адекватного асфальтного сполучення із Коропом, Черніговом, різними інстанціями, є неприпустимим.

 

Сектор інформаційної діяльності, програмного забезпечення
та комунікацій з громадськістю
виконавчого апарату Коропської селищної ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь