A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

«Дякую за воду. П’ ю - і молодію!» - лунало у Вишеньках на щорічних зборах

Дата: 29.02.2020 09:18
Кількість переглядів: 1303

  Фото без опису Не зовсім тихо, але в цілому конструктивно й плідно пройшли минулої суботи в будинку культури у Вишеньках збори жителів старостинського округу. Провів їх староста Володимир Дяченко.

  Участь у заході взяв Коропський селищний голова Віктор Журавель, начальниця земельного відділу селищної ради Лариса Дорошенко, директор комунального підприємства «Вода» селищної ради Іван Бориско, аграрії, дільничний офіцер поліції.

 

 

Демографічна ситуація невесела…

  На початку староста дав розгорнуту картину того, що відбувалось у старостинському окрузі протягом останнього року.

 

 

Фото без опису

Фото без опису

 Станом на початок 2020-го тут зареєстровано 497 жителів, які мешкають у 213 дворах. У розрізі сіл: Вишеньки – 376 жителів, Черешеньки – 67; Чорнявка – 35; Бужанка – 19. Торік 10 чоловік померло, народилося 3 діток, але тут вони тільки зареєстровані, не проживають.

  Мало залишилося корів у людей – на всі згадані вище села їх всього 33.

 На території старостинського округу діють три агровиробники: товариство «Черешеньки», фермерське господарство «Вишеньки» і фермер Володимир Зубов.

  Працюють чотири магазини. Тільки жителі Бужанки, що за 6 кілометрів від центру округу, не забезпечені постійно необхідними товарами. Ще до листопада місцевий приватний підприємець підвозив у село хліб та інші продукти, але зараз він цю послугу не надає. Тепер хліб завозить у село підприємець  із Коропа.

  Тутешні діти навчають в Оболонні (5 учнів і один вихованець дитсадка) і в Черешенській спеціалізованій школі-інтернаті (23 учнів, 6 вихованців дошкільної групи). Дітей підвозить автобус відділу освіти селищної ради.

   У селі діє ФАП. Добрі слова на сході лунали на адресу фельдшерки. Працює Вишеньківський будинок культури, при ньому − аматорський колектив «Вишенька», для учасниць якого торік місцевий житель  Володимир Куніцин подарував обновку − нові сценічні костюми. 

  У червні у Вишеньках за сприяння селищної ради і спонсорів втретє провели фестиваль «Ллється пісня від душі», на який завітали творчі гості із Коропщини, з-за її меж і із Сумщини.

  До фестивалю за кошти селищної ради завершили спорудження літньої сцени. А після свята ТОВ «Черешеньки» зробило закладу хороший подарунок − придбало та змонтувало вікна та двері будинку культури. Також це товариство надало дітям новорічні подарунки,  допомогу для участі в ярмарку.

  Зараз за кошти відділу культури і туризму завершуються роботи з підключення води до будинку культури.

Фото без опису

Водогін – найголовніше досягнення  року і Вишеньок, і всієї громади

  Нарешті Вишеньки із якісною водою. Хоча раніше половина села мала воду із перевищеним вмістом заліза, пити яку не можна було. На території округу діє водопровід, який із 2018 року обслуговує комунальне підприємство селищної ради «Вода». Торік у селі встановили нову башту, проклали понад 500 метрів водогону, з’єднавши дві частини Вишеньок. Будівництво фінансувалось коштом субвенції з держбюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад. 1 мільйон 339 тисяч гривень – така загальна кошторисна вартість цього потрібного Вишенькам проєкту.

  Перепон для будівництва було чимало. Село знаходиться в історичній зоні, і тому довелось отримувати багато різних погоджень. Із бюджету громади торік майже 50 тисяч гривень пішло на роботу екологів та археологів.

Хтось казав: «Не видать нам  тої води…», − пригадав на зборах староста. − Але нарешті наша «епопея» з водою закінчилася.

   Люди в залі підтвердили, що вода чиста і хороша. Щоправда, одна жінок підняла тему ціни на воду, просила пояснити, як обраховується тариф. Селищний голова Віктор Журавель доручив керівнику КП «Вода» підготувати відповідні довідки і донести інформацію до користувачів.

  − Слава богу, що вона є, зробили. Класна вода! Після тієї, яка в мене йшла рік назад…  Цю я п’ю −  танцюю,і молодію! – трохи розбавив серйозно-звітну атмосферу зібрання відгук одного із місцевих жителів.

Цільові фонди зросли. Майже вдвічі

  Окрім згаданого вище, у минулому році у Вишеньках працювали над вуличним освітленням (замінили 41 світильник), в літній період косили узбіччя доріг, весною розчистили толокою кладовище, зробили поточний ремонт пам’ятників, побілили стовпи, техніка комунального підприємства селищної ради двічі згорнула сміттєзвалище.  

 Намагалися покращити стан доріг. По перше, Олександр Нерета і керівник ТОВ «Черешеньки» Олександр Андрущенко домовилися і разом профінансували придбання асфальту для ямкового ремонту до села.

   Крім того, підсипали піском вулиці у Вишеньках і Черешеньках за бюджетні кошти. Для цих робіт у  Бужанці техніку надала сім’я Зубових, із бюджету селищної ради профінансовано бензин для машини. Продовжити ці роботи запланували і у 2020 році.

  На утримання системи вуличного освітлення і благоустрій із бюджету громади на старостинський округ витратили 54 з половиною тисячі гривень. В цілому на округ спрямували 404 тисячі 800 гривень. Місцеві жителі скористалися програмами соцзахисту, які діють в селищній раді – отримали загалом 19 тисяч 900 гривень.

  В окрузі суттєво зріс відсоток сплати коштів «самооподаткування». Позаторік зібрали 4 тисячі, в минулому році −  7 тисяч 830 гривень, а це майже подвійне зростання. По 60 гривень здав 131 двір. Значно активніше, ніж торік, здали Вишеньки – зі 134 дворів сплатили 94, хоча у 1018-му − всього 41.

  Зібрані кошти пішли на масло для бензопили, бензин, заміну лампочок, фарбу й щітки, запчастини, випилювання кущів на кладовищі в Бужанці, відро на колодязь. Словом, «самооподаткування» − це «паличка-виручалочка» тоді, коли щось не виходило зробити за бюджетні кошти.

А що спланували?

  Із запланованого торік на зборах вдалося зробити фактично все. На 2020-й накреслили новий реальний план дій. В ньому −  продовжити ремонт будинку культури (підлога в залі й фасад), підсипати комунальні дороги, особливо в Бужанці, зробити поточний ремонт пам’ятників, провести суботники, обгородити санітарну зону біля нової башти, у Черешеньках додати світильники по вулиці Шкільній.

  План доповнили пропозиціями, озвученими із зали. Приміром, люди попросили залишити в селі єдину вуличну колонку для забору води, засипати в Бужанці ями. Звучали й інші проблеми.

Про стан криміногенної ситуації доповів дільничний Владислав Нешта. На запитання відповіли представник ТОВ «Черешеньки» Сергій Нескородов і начальниця земельного відділу Лариса Дорошенко.

Фото без опису

   У підсумку зборів виступив селищний голова Віктор Журавель. Він подякував старості Володимиру Дяченку за плідну роботу на благо села, прозвітував про трирічну роботу всієї громади, акцентував увагу на видатковій частині, поділився планами, дав відповіді на всі питання, які звучали на зборах і накреслив шляхи вирішення. Приміром, питання вуличного освітлення надалі братиме на себе новостворене підприємство селищної ради «Благоустрій сервіс». Невдовзі буде огороджена санітарна зона біля башти. А керівник КП «Благоустрій» отримав доручення забезпечити роботу вуличної колонки, про що просили люди.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

  Наступні за графіком збори пройдуть 4 березня у Нехаївці

Сектор інформаційної діяльності, програмного забезпечення
та комунікацій з громадськістю
виконавчого апарату Коропської селищної ради


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь