Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Пройшли збори в Карильському: якими знаковими справами відзначився 2019-й рік

Дата: 27.02.2020 10:46
Кількість переглядів: 1174

   Фото без описуТривають загальні збори жителів старостинських округів громади. Минулого тижня щорічне зібрання пройшло в Карильському. Захід провела староста Наталія Хоменко. На зборах зі звітом про роботу виступив Коропський селищний голова Віктор Журавель.

   Участь у зібранні небайдужих карильчан взяли депутати районної ради Василь Перепадя, селищної ради Людмила Назаренко, начальник відділу освіти Олег Курбанов, начальниця земельного відділу громади Лариса Дорошенко, представник ТОВ «Черешеньки» Сергій Нескородов, керівники організацій, які працюють у селі, дільничний Владислав Нешта.

Про село у цифрах

   На початок року в Карильському були зареєстровані 625 чоловік (рік тому − 657). Проте близько двохсот із них тут не проживають. Із 427 усіх дворів 263 жилих. За минулий рік померло 17 чоловік. Зареєстровано 6 новонароджених, хоча проживають у селі тільки двоє із цих малюків.

  У Карильському діють такі сільгоспформування: ТОВ «Черешеньки», фермерські господарства Йосипа Мештера, Василя Паська, Олексія Полив’яна. Працює амбулаторія, аптечний кіоск, загальноосвітня школа, де навчаються 64 учнів (47 із Карильського, 16 із Краснопілля, один із Коропа), дитсадок, який відвідує 16 дітей, бібліотека, ветеринарна дільниця, поштове відділення, будинок культури. Працюють 4 приватні магазини.   

Фото без опису

Фото без опису

 

Якими ж знаковими справами відзначилася робота старостинського округу у 2019 році?

   Свій звіт Наталія Іванівна розпочала із роботи зі зверненнями громадян, а їх торік надійшло 68. Жителі Карильського отримали 866 довідок.

  Торік із бюджету громади на Карильський старостинський округ  виділили 433 тисячі гривень – ця сума включає заробітну плату, оплату електроенергії, зв’язку, чищення вулиць від снігу, косіння бур’янів тощо.

  За кошти селищної ради (51 тисяча гривень) зробили ямковий ремонт по вулиці Молодіжній, встановили бетонний паркан біля пам’ятника загиблим воїнам, дерев’яну огорожу в центрі села, 6 дерев’яних лавок біля сільського будинку культури, придбали 4 столи та 6 лавок для поминальних обідів.

   В селі постійно контролювали стан вуличного освітлення, впорядковували територію, виходили на толоки прибирати кладовище. Впорядкувати місце спочинку односельців, як і в деяких інших селах, −  справжній виклик для старости. Працівникам бюджетної сфери, які традиційно беруть участь у акціях прибирання, важко осилити всю територію. Решта ж людей до чистоти на кладовищі ставляться по різному: хто прийде прибирати могили рідних, і ще 10 чи більше довкола прибере, а хто і зовсім жодного разу не навідається …

  − А це ж наше обличчя. Оце і вся наша «Європа», − журилась староста. – Хто був, чи буде за кордоном, той бачить, як у них. Та і навіщо за кордон – у Львів поїдьте. Не треба і у Львів – проїдьте по нашій громаді: у Городище, Оболоння… І порівняйте наше ставлення до нас самих.

Фото без опису

  Наталія Іванівна попросила односельців не викидати сміття, де заманеться, не смітити на вулицях, пасовищі. Людей, у кого нема можливості вивезти сміття на звалище, запросила звертатися до старостинського округу.

«Ми організуємо. І прибирайте, косіть бур’яни. Хай наше село буде найкраще і найчистіше», − просила староста.

   Торік для місцевих аматорів сцени придбали нові сценічні костюми. Карильчани успішно виступили на Миколаївському ярмарку, здобули за святкове проходження друге місце і  отримали винагороду в тисячу гривень.

  У Карильській школі частково замінили вікна на суму 412 тисяч гривень (державна субвенція, надана місцевому бюджету селищної ради).  Про успіхи й досягнення педколективу й учнів місцевої школи в навчанні, спорті, мистецтві, туристсько-краєзнавчій роботі детально розповів директор закладу Ігор Цупко.

Фото без опису

  Солідну допомогу село отримало від товариства «Черешеньки», яке обробляє дві тисячі гектарів місцевих земель. Торік товариство профінансувало на 50 тисяч ремонт дороги до амбулаторії, виділило 15 тисяч на придбання туристичного обладнання для учнів, на новорічні подарунки дітям, надало допомогу для проведення свят. Неодноразово підтримував село і депутат облради Володимир Селянський, депутати райради Василь Перепадя та Олександр Дмитренко, депутат селищної ради Людмила Назаренко, інші небайдужі люди.

   До цільових фондів карильчани торік зібрали трохи більше трьох з половиною тисяч гривень. Добровільний внесок сплатили  із половини дворів. Зібрані кошти йшли на нагальні справи – для проведення «суботників», ремонту колодязя, придбання паливно-мастильних матеріалів, запчастин до мотокоси і бензопили. На минулорічних зборах карильчани встановили внесок 30 гривень із двору, і додатково по 15 гривень за коня й корову. Цьогоріч вирішили піти іншим шляхом, і на зборах підтримали сталу суму «самооподаткування» – 50 гривень.

  Із загальної атмосфери на зборах робимо висновок, що на роботу своєї старости нарікань у карильчан немає, нею вони задоволені. І подяки лунали. Приміром, сімейна лікарка Світлана Боброва і старості  дякувала, і селищній раді, що і дров достатньо для амбулаторії завезли, і дорогу до закладу відремонтували.

Фото без опису

 

Про що мріють карильчани

   Не тільки про досягнення йшлося на зборах, а і про проблеми, які в більшості є типовими для всіх сіл. Болючим питанням є працевлаштування, через що в пошуках роботи багато людей виїздять із села. Проблеми є і з чистотою вулиць, територій біля дворів, господарств, де городи, між іншим, обробляються.

  Потребують ремонту дороги. За  кошти,  виділені на розвиток інфраструктури громади, кілька років тому вдалося відремонтувати 570 метрів вулиці Вербової. Є готовий проєкт ремонту вулиці Краснопільської, і карильчани сподіваються, що і його колись вийде реалізувати. До того ж ряд доріг потребують підсипки.  

  Говорили люди і про деякі проблеми із вуличним освітленням, про те, що в селі немає місця відпочинку, нарікали на поганий мобільний зв’язок.

  Осучаснення потребує школа – мова про реконструкцію внутрішніх туалетів, оновлення комп’ютерного класу, підключення до якіснішого інтернету.

  Про школу говорили довго. Люди непокоїлися, чи не постане скоро питання закриття закладу, бо за кількістю учнів вона одна із найменших у громаді. Як пояснив начальник відділу освіти, це питання не стоїть. Тут все залежить від дітей, бо без учнів школа функціонувати не може.

Фото без опису

  У продовження зборів про стан правопорядку доповів Владислав Нешта. Як і у Вільному, на адресу офіцера поліції лунали слова подяки за відповідальну службу.

Фото без опису

   Начальниця земельного відділу селищної ради Лариса Дорошенко проконсультувала із земельних питань.

Фото без опису

  На запитання орендарів відповів представник ТОВ «Черешеньки» Сергій Нескородов. Питань до товариства у людей виявилося чимало, а тому лунали пропозиції організувати окремі збори пайовиків.

Фото без опису

  Також із жителями села поспілкувався депутат райради Василь Перепадя.

Фото без опису

  У підсумку зборів виступив Коропський селищний голова Віктор Журавель. Він подякував за плідну роботу і старості Карильського, і депутатам, всім жителям села за правильний вибір людей, які за своїх стоять «горою». Принагідно Віктор Іванович прозвітував про роботу всієї громади, зокрема про видатки за галузями, озвучив плани, а також те, як громада працюватиме задля вирішення проблем Карильського. На кожному такому зібранні селищний голова правдиво обіцяє тільки те, що на 100% вдасться зробити найближчим часом, принципово не тішить людей марними обіцянками.  Із  початку року все вуличне освітлення  в громаді взяло на себе комунальне підприємство селищної ради «Благоустрій сервіс», тож проблем із цим у Карильському виникати більше не повинно. Також громада візьметься в цьому році за висипку найпроблемніших доріг. Туристичний гурток отримає спорядження. І над вирішенням інших проблем округу громада працюватиме.

Фото без опису

   Завершилися збори творчими піднесеними миттєвостями. Наталія Хоменко зачитала рядки поета і філософа Омара Хаяма про те, що світ довкола залежить від того, як на нього дивитися.

 

Сектор інформаційної діяльності, програмного забезпечення
та комунікацій з громадськістю
виконавчого апарату Коропської селищної ради


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь