A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

На сході в Атюші - про теперішнє округу і майбутнє

Дата: 19.02.2020 19:26
Кількість переглядів: 1995

   У неділю, 16 лютого, під керівництвом старости Станіслава Пилипця в Атюшівському будинку культури пройшли загальні збори жителів найбільшого в об’єднаній громаді старостинського округу. Участь у роботі зібрання взяв Коропський селищний голова Віктор Журавель, голова райради Михайло Мазуренко і в.о. голови райдержадміністрації Віктор Кузуб, представники служб району і ОТГ, депутатського корпусу громади, старости сіл Коропської ОТГ, аграрії, які орендують атюшівські землі, представник народного депутата Максима Зуєва Василь Жук, дільничний офіцер поліції Володимир Кириченко, редактор районної газети Людмила Ковальчук.

  На початку пам’ять полеглого в зоні АТО земляка Станіслава Ковтуна, героя Афганської війни Михайла Кравченка  і всіх українців, які полягли за Україну, вшанували хвилиною мовчання.

   1316 жителів налічувалося на території Атюшівського старостинського округу станом на 1 січня. Торік народилося 6 малят, за межу вічності відійшло 30 людей. Жилих дворів 907, 371 двір нежилий. Окрім Атюші, де живуть 1148 жителів, старостинський округ включає менші села −  Пусту Греблю, Лубенець, Рубаників, Кучі. В останньому селі ніхто фактично не проживає.

 

  Станіслав Пилипець відзвітував про роботу протягом минулого року, детально розповів про різні сфери життя очолюваного ним округу в цифрах і фактах, виокремив і досягнення, і проблеми.

Ліхтарики атюшанам не потрібні

   Торік у селі ремонтували дороги: був і поточний середній, і ямковий ремонт. А конкретно три КАМАЗи асфальту поклали поблизу школи. За кошти із дорожнього фонду зробили ремонт вулиці Івана Приходька (126 метрів).

   Вуличне освітлення торік доповнили ще 11-ма потужними, але економними ліхтарями. Всього ж населений пункт підсвічують 223 ліхтарі. Фактично 50 з половиною тисяч гривень спрямували торік із бюджету громади на електроенергію для округу, зокрема і вуличне освітлення. У селі фактично не лишилося темних куточків.  Робота з освітлення в останні роки проведена дуже і дуже потужна.

     У селі помітно поліпшилася криміногенна ситуація. «Проблемні» односельці виїхали, та і освітлення, на думку старости, відіграє в цьому позитивну роль. А можливо, впливає ще й інше. Серед місцевих останнім часом стала популярною вечірня скандинавська ходьба. На піші прогулянки освітленими вулицями виходять аж до півсотні жінок (!). Тож у вечірній час село під пильним контролем «пішої варти».

   Добре слово лунало на зборах в адресу працівника КП «Благоустрій», який закріплений за селом і плідно працює для його чистоти. Староста дякував і групі небайдужих активістів, які виходять на толоки на кладовища й по селу.  Окрім «суботників » торік підгребли сміттєзвалище «на піску», і на весну запланували «великий вивіз». На кладовища започатковували завезення піску для підсипання могилок. Цю ідею атюшівський староста запозичив від старост сусідніх округів.

  Староста відзвітував про те, на що були витрачені кошти цільових фондів. До спільної «копилки» потрапили торік 14 тисяч гривень. Добровільний внесок здали всього із 27% дворів. Зібране витратили для придбання світильників вуличного освітлення, бензонасоса для пожежної, бензину для пиляння дров, мастила, на матеріали для  ремонту похоронної машини, ремонт порогу в амбулаторії. На наступний рік збори затвердили ті ж самі суми самооподаткування: від атюшан – по сотні, від жителів Лубенця і Пустої Греблі – по 80 гривень.

   Звіт старости про роботу за 2019 рік атюшани сприйняли без критики.

Округ великий – роботи вдосталь

   Чим більший старостинський округ −  тим більше проблемних питань озвучують люди. Приміром, це освітлення Лубенця і Пустої Греблі. На зборах лунали й інші проблеми цих сіл. 80 пустогребельців залишилися без магазину, бо єдина тут торговельна точка Атюшівського споживчого товариства працювала збитково. Місцеві жителі піднімали проблему ремонту дороги. На зборах говорили й про те, що місцеві орендарі могли б і більше допомагати селу. Йшлося про потребу повалення аварійних дерев і про благоустрій. Із порушниками його правил Станіслав Пилипець пообіцяв надалі особливо не «церемонитися», а людей, які підкажуть, хто смітить у лісосмузі, навіть пообіцяв  «преміювати».

   Глобальною проблемою великої Атюші на сьогодні є те, що всі сільгосптовариства, які працюють на її землях – рослинницького напряму. Немає тваринництва, нема переробки, а отже немає роботи для людей. Хоча, як зазначив староста, ТОВ «Черешеньки» не покидає надії побудувати в селі ферму для ВРХ. Але питання має ряд мінусів: на місці, де хочуть будувати, вже приватизовані людські городи, а вільну землю під ферму знайти фактично неможливо. До того ж, у цьому місці проходить газопровід. А ще для ферми потрібно багато води, і її, побоюється староста, може в селі не стати зовсім.

  На зборах староста констатував проблему: село лишилося без штатного електрика, на 0,25 ставки «Укрпошта» планує скоротити листонош. Хвилюючим питанням для атюшан є чистка ставка, на що потрібні великі кошти.

А що заплановано?

Одним із пріоритетних  для Атюші питань є ремонт дороги по вулицях Івана Приходька. Посприяти в цьому сільський очільник просив на зборах селищного голову Віктора Журавля.

   У планах − продовжити роботи з вуличним освітленням, встановити паркан і ворота біля адмінприміщення, зробити  поточний ремонт пожежної машини, замінити  вікна у приміщенні пожежного депо, зробити ямковий ремонт по вулиці Московській, Першотравневій і Садовій, облаштувати клумбу в центрі села, підсипати і прогрейдерувати дороги комунальної власності, відремонтувати торгові павільйони на базарній площі, підсвітити поле для міні-футболу. Цьогоріч за кошти громади для Атюшівського БК придбали ноутбук, але потребує оновлення і музичне обладнання. Також потрібно закласти кілька вікон  в будинку культури для економії тепла.

   Від людей звучали додаткові  пропозиції: придбати мобільний телефон для пожежників, загородити центральне кладовище, окультурити і  почистити колодязь. Це теж додали до списку запланованого

  Серед планів старостинського округу – проведення Дня села під гаслом «Атюша – 370 років». Село цьогоріч зустрічає ювілей заснування.

   У продовження зборів слово мали жителі старостинського округу і запрошені.

   Наприкінці перед представниками Атюшівського старостинського округу про роботу прозвітував Коропський селищний голова Віктор Журавель.

   Від Віктора Івановича учасники зборів почули, що громада шукатиме можливості відремонтувати вулицю Івана Приходька далі, допомагатиме із подальшим освітленням старостинського округу. В робочому порядку вирішиться і питання освітлення спортивного майданчика. 

   У планах громади на цей рік є придбання телескопічної вишки. Якщо це вдасться, актуальну скрізь проблему видалення аварійних дерев можна буде вирішувати простіше і оперативніше.

    Якщо проаналізувати всі проєкти, які втілені в громаді за три  роки від часу її заснування, то Атюші як центру найбільшого старостинського округу було приділено чи не найбільше уваги. Тут відремонтували дороги (вулицю Молодіжну й Івана Приходька), відремонтували спортзал і облаштували котельню, за підтримки чинних на той час народних депутатів замінили вікна блоку молодших класів школи, збудували поле зі штучним покриттям.

   

 

Сектор інформаційної діяльності, програмного забезпечення
та комунікацій з громадськістю
виконавчого апарату Коропської селищної ради


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь