A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Як живуть і про що мріють у найменшому старостинському окрузі громади

Дата: 15.02.2020 04:28
Кількість переглядів: 1104

   Фото без описуДосить легко й невимушено пройшли 14 лютого загальні збори жителів Рижок. За свою роботу односельцям звітував староста Микола Єременко. І хоч село маленьке, проте працюють тут завзято і звітувати є  про що.

    Участь у зборах взяли заступник Коропського селищного голови Василь Кравченко, начальниця земельного відділу Лариса Дорошенко, представниці сільгосптовариства «Бахмач Агро», фермер Микола Швед.

   У Рижках станом на початок року були зареєстровані 170 жителів,  але в селі постійно живе 121. Не стало протягом минулого року 8 рижцівців. Народжень не було. Жилих дворів 63 проти 155 порожніх. У багатьох господарствах ще утримують корів, їх у Рижках 46 голів,  коней  11.

 

Фото без опису

Фото без опису

   Торік у селі провели ямковий ремонт доріг за кошти благодійної допомоги та бюджету громади. В адмінприміщенні старостинського округу зробили поточний ремонт і побілку. Обкошували узбіччя, білили стовпи, обрізали дерева, зробили поточний ремонт пам’ятника полеглим у Другій світовій. Три рази толокою розчищали від чагарників кладовище, встановили нові ворота, вивозили сміття із ящиків біля магазинів, в робочому стані утримували вуличне освітлення. За кошти з бюджету громади виготовили паркан, що біля пам’ятника, а також 4 столи і 10 лавок, які використовують тепер під час поминальних заходів.

   Старостинський округ успішно виступив у цьогорічному Миколаївському ярмарку. Творча команда, яка презентувала село на щорічному дійстві в Коропі, отримала диплом і грошову премію у 800 гривень.

   Своїми силами побілили будинок культури, за кошти спонсорів поставили біля закладу паркан.

   Всебічну допомогу селу надає товариство «Бахмач Агро» − це зазначений вище ямковий ремонт,  новорічні подарунки дітям,  фінансова допомога для участі в ярмарку, допомога з розчищенням доріг від снігу. Із листопада до квітня за сприяння товариства раз на два тижні їздить до Коропа автобус, за що люди дуже вдячні.

   Фінансову підтримку селу надав фермер Микола Швед, підприємці.

   Проблемою для Рижок є те, що із селом немає регулярного рейсового автобусного сполучення. Дороги по селу і до села потребують ремонту.

   У 2020 році потрібно купити бензопилу, замінити огорожу на одному із кладовищ, хотілося б доробити ямковий ремонт асфальтного покриття, відремонтувати пам’ятник.

Із зали лунали пропозиції прибрати на віддаленому кладовищі і поставити нові ворота.

У Рижках активно здають кошти до цільових фондів. Не долучилися до  загальної справи лише 6 дворів. Представники трьох дворів за рахунок «самооподаткування» працювали на благо села. Для потреб Рижок здавали торік по 50 гривень, вийшла сума у 2 тисячі 750 гривень, які спрямували для вивезення сміття, побілку стовпів і зупинок, косіння бур’янів.

   Окремо по 30 гривень із двору складалися для пожежної бригади в сусідній Нехаївці. І хоч роботу вогнеборців фінансує громада, та відмовитися від цього внеску люди не поспішають, бо помітили такий збіг: саме у рік, коли цього внеску не зробили, в селі гуляв «червоний півень». А зібрана торік сума залишилася.

   На запитання від жителів села відповідала начальниця земвідділу Лариса Дорошенко. Поспілкувалися зі своїми орендодавцями і аграрії.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

   Наприкінці зборів із підсумковим словом виступив заступник селищного голови Василь Кравченко. Він подякував Миколі Івановичу за турботу про село, закликав сільчан допомагати своєму старості й підтримувати його.

Фото без опису

 

Сектор інформаційної діяльності, програмного забезпечення
та комунікацій з громадськістю
виконавчого апарату Коропської селищної ради


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь