A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Рівнятися на краще прагнуть у Риботині

Дата: 14.02.2020 06:57
Кількість переглядів: 1313

     Фото без описуЩороку все більше і більше жителів цього села стають учасниками щорічних зборів. 12 лютого майже 90 риботинців завітали на сходку до будинку культури. Не завадила і базарна середа в Коропі.

   Провів зібрання очільник старостинського округу Володимир Капиця. Поспілкуватися із риботинцями на сходку завітали Коропський селищний голова Віктор Журавель, депутат обласної ради Микола Мисник, депутат селищної  ради Микола Яцечко, директор терцентру Олександр Лаврик, начальниця земельного відділу селищної ради Лариса Дорошенко, представники сільгосппідприємств, які орендують місцеві землі – «Бахмач Агро», «Обрій», «Черешеньки», очільники інших старостинських округів громади.

 

 

Фото без опису

Фото без опису

    Спочатку – трохи цифр. Риботин – найближче до Коропа і одне із найбільших за населенням сіл громади. Станом на 1 січня в ньому налічувалося 895 зареєстрованих жителів. Із 500 усіх дворів  жилих більшість − 357. Порівняно із іншими населеними пунктами громади це молоде село. У структурі його населення 185 дітей від народження до 17 років, 200 молодих людей до 30 років; 490 людей працездатного віку (із них у  Коропі в різних установах і організаціях працюють 246), 240 пенсіонерів.

   Збори Володимир Олександрович розпочав із детального звіту про роботу старостинського округу за минулий рік, поділився спільними досягненнями, своїми думками і планами. На цьому зараз і зупинимося.

Фото без опису

 

   Дійсно багато було зроблено торік для благоустрою села за підтримки і допомоги небайдужих жителів і спонсорів. Продовжили впорядковувати центр. За літньою сценою місцеві майстри загородили паркан, художник Олег Качура його розмалював (фото внизу статті). Доукомплектували дитячий майданчик, загородили новий паркан по вулиці Миру, загорнули стихійне сміттєзвалище, встановили додатково 6 ліхтарів вуличного освітлення і замінили 10, відремонтували колодязь, впорядкували нічийну садибу, яка перейшла на баланс Коропської громади. Але в селі, зазначив староста, багато нежилих занедбаних дворів, а їхні господарі не реагують на зауваження й листи, не беруться наводити лад на своїй території. Особливо багато таких обійсть на вулиці Братів Шевченків, яка «презентує» Риботин усім, хто їде селом до Нехаївки й Шабалинова.

    Пізніше, взявши слово, депутат облради Микола Мисник закликав жителів об’єднатися, щоб упорядкувати цю вулицю, і запропонував свою допомогу. Свою підтримку пообіцяв надати і староста.

   Біля очисних дитячого садка випиляли й розчистили чагарники,  засадили місце фруктовими деревами, поставили паркан. Пройшов «суботник» на кладовищі, але вийшли ті самі: працівники старостинського округу, школи та будинку культури. Аж три рази на кладовищі бур’ян і акацію обробили  «Раундапом», спиляли біля школи аварійні дерева, робили ще багато чого для порядку й чистоти.

   У будинку культури за кошти з бюджету громади замінили 4 вікна. Із дорожнього фонду зробили ремонт асфальтного покриття по вулиці Миру.

   Володимир Олександрович зупинився на допомозі від спонсорів: хто, коли, скільки і для яких потреб виділяв.

   На поточний рік запланували відремонтувати колодязь, замінити решту вікон у будинку культури і відремонтувати його дах, облаштувати центр села, загородити паркан навпроти школи і розфарбувати його. А ще староста озвучив мрію  розчистити за клубом і зробити зону відпочинку з алеями і лавками.

Щоб не просто жити, а насолоджуватися життям, − поділився задумом сільський очільник, − будемо рівнятися на краще.

   Обговорення було жвавим і емоційним. Люди нарікали на «проблемну» вулицю Братів Шевченків і стан доріг, вирішували, як можна вплинути на тих, хто вивозить сміття аби куди. Після обговорень проблем благоустрою самі ж учасники зборів підняли руки за те, щоб протягом року хтось із двору за можливості виділив час для роботи на користь свого села. Довго тривала дискусія про проблеми сільського ФАПУ. Озвучене на зборах зобов’язався з’ясувати Коропський селищний голова Віктор Журавель. Скоро до цього питання ми детальніше повернемося окремо.

Фото без опису

Фото без опису

   До речі, на зборах люди заявили, що хочуть подати кандидатуру фельдшера Тетяни Єфремової на відзначення Орденом Святого Пантелеймона.

    Секретар зборів Юлія Кеда розповіла, куди використовувалися кошти, які надійшли в минулому році до цільових фондів. По 60 гривень здали зі 157 дворів, окремо власники тракторів здавали по 100 гривень за меншого, і 200 за більшого «коника». Разом у сумі вийшло 10 тисяч 820 гривень. Але участь у добровільному самооподаткуванні взяла меншість села – 45% дворів.  Зібране витратили на бензин та мастило для роботи, оплату праці за цивільно-правовими угодами, придбання господарчо-будівельних товарів та інші речі. У цьому році суму самооподаткування вирішили підвищити до 100 гривень.

Фото без опису

   Про криміногенну ситуацію в селі доповів дільничний офіцер поліції Руслан Овсієнко. А про налагоджену систему соціальної допомоги жителям громади, яка фінансується із її бюджету, розповів директор терцентру Олександр Лаврик.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

   Як і на всіх сходах, чимало  запитань лунало до начальниці земельного відділу Лариси Дорошенко. Багато із них були пов’язані із Генеральним планом Риботина, який зараз виготовляється за кошти бюджету громади. Через це людям вкотре нагадали, щоб вони поспішили приватизовувати свої польові городи, адже після затвердження містобудівної документації зробити цього ніхто вже не зможе.

Фото без опису

   Свою допомогу селу пообіцяв керівник ТОВ «Бахмач Агро» Анатолій Заєць: запевнив, що раз у місяць надаватиме техніку для підгортання звалища, допоможе із ремонтом колодязя.

Фото без опису

   Наприкінці сходів із риботинцями поспілкувався селищний голова Віктор Журавель: розповів про фінансові справи громади, про втілені проєкти і плани. Учасники зборів радо сприйняли новини про те, що в цьому році в Риботинському НВК замінять вікна, відремонтують одну із доріг і  дах БК.

   Також Віктор Іванович ознайомив із новаціями, які допоможуть вирішити актуальну скрізь проблему сміття. Незабаром у громаді працюватиме інспектор із благоустрою, який зможе складати протоколи на порушників правил благоустрою. А комунальне підприємство скоро займатиметься збором пластикових пляшок по селах.

Фото без опису

    Питання до селищного голови в Риботині були дещо нетиповими. Тут людей цікавить не лише, як і коли громада вирішуватиме проблеми, а і, приміром, на якій позиції по розвитку наша ОТГ в області й Україні.

 

    А наостанок – трішки яскравих фото. Навіть у сіру зимову пору центр Риботина радує яскравими кольорами. Це – задумка старости, підтримка небайдужих, реалізація місцевих майстрів.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Сектор інформаційної діяльності, програмного забезпечення
та комунікацій з громадськістю
виконавчого апарату Коропської селищної ради

 

 

 

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь