Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Ретельно звикли підходити до всіх питань, які хвилюють, у Городищенському старостинському окрузі

Дата: 10.02.2020 16:42
Кількість переглядів: 817

   Фото без описуБлизько 40 тутешніх жителів вчора, 9 лютого, завітали на загальні збори старостинського округу, які провела його очільниця Наталія Антоненко. Голова Коропської громади Віктор Журавель взяв участь у цьому щорічному зібранні. Захід тривав порівняно довго − близько трьох годин. І це не дивно – бо ж і староста дуже детально звітувала про свою річну роботу, а зроблено було багато, і в обговоренні місцеві жителі були дуже активними.

  Участь у роботі зборів взяли депутат селищної ради від старостинського округу Сергій Боженок, начальниця земельного відділу селищної ради Лариса Дорошенко, представники поліції і Держпродспоживслужби, Мезинського національного природного парку, товариства «Черешеньки».

Радість – у дітях

   А розпочала Наталія Петрівна зі змалювання демографічної картини округу, який очолює.

   Городищенський старостинський округ − один із найменших у Коропській громаді. Тут  зареєстровані 363 особи, але проживають фактично 319.  З них у Городищі  − 211 людей, жилих дворів 98. У Придеснянському – 102 людей, 52 жилих двори; у Черешеньках – 6 людей.

  − Хоч ми за кількістю населення невеликі, та майбутнє, все-таки, у нас є, − із нотками позитиву сказала Наталія Петрівна. – Чому? Тому що фактично на території в нас проживає 59 дітей: в Городищі 40, у Придеснянському 18,і  в Черешеньках одна дитина. Є у нас аж 7 багатодітних родин… Приємно, що у село приїздять молоді сім’ї із дітьми. Тож ми не є вимираючими, хоч статистика і невтішна.

Фото без опису

Фото без опису

 

Рік був складним, але рук не опустили

  Нелегко жилося старостинському округу в 2019 році. Був минулий рік важким і для старости особисто, бо всі негаразди бере близько до серця. Спочатку валили липу – не так лягло дерево… Вкрали огорожу біля адмінбудівлі, винного не знайшли й досі. А тоді ще й блискавка спалила приміщення сільського клубу в Придеснянському. 

  − Словом, важкі були ситуації… Але на території округу відбулися й позитивні зміни, − проаналізувала рік минулий Наталія Петрівна.

   Які саме?

  Перше, наймасштабніше, – поточний ремонт частини дороги в 167 метрів  по вулиці Віктора Микитенка у Придеснянському. Про це люди просили на зборах у минулому році. Ремонт зробили, проєкт на роботи виконаний за кошти селищної ради.

  Була допомога для закладу культури. У БК за підтримки селищної ради і спонсорів провели косметичний ремонт. За кошти відділу культури і туризму для БК придбали ноутбук, музичну апаратуру, виділені кошти на паливно-мастильні матеріали для виїзду на концерти.

  В адмінбудівлі старостинського округу зробили ремонт системи опалення, а також огорожі. Комунальне підприємство «Вода» селищної ради почистило два колодязі в селі. Із коштів селищної ради закуплені предмети й матеріали, лампочки для вуличного освітлення, виділені кошти для Фестивалю борщу.

Фото без опису

  Працівники старостинського округу виконували всі повсякденні покладені на них обов’язки, зокрема оформили майже 100 звернень на отримання субсидії, допомагали людям заповнювати заяви й декларації.    

Турботи за порядок і чистоту

  Багато уваги приділяли чистоті й порядку, облаштуванню території. За кошти селищної ради тут працював робітник із благоустрою. Окремо зупинилася староста на толоках на кладовищах. Якщо у малесенькому Придеснянському на спільну працю вийшла 21 людина, то в більшому Городищі люди пасивніші, зголосилися працювати лише лічені активісти. Хоча ж прибирати на кладовищі – це святий обов’язок живих… Теж ж саме із порядком попід жилими дворами. Електрики як завжди звільняли лінії електропередач від гілок. Спиляне гілля прибирали і опалювач, і робітник благоустрою.

  − Але ж де житлові будинки, де живуть люди – це ж обов’язок господарів це зробити, − розмірковувала на зборах староста.

   Її обов’язки в селі, між іншим, мультифункціональні. Часом і «вантажником» доводиться бути, і «землевпорядником», і «двірником», і «електриком», і «лісорубом», і «штурманом», коли треба показувати трактористові, де в селі потрібно чистити сніг. Навіть сортуванням сміття староста займається. Тож Наталія Петрівна попросила всіх ретельніше дбати за чистоту й порядок у селі, не смітити, не викидати сміття на звалищі одразу на в’їзді тощо.

   − Яке страхіття робиться в лісі, на пасовищі від цього пластику й склотари! Хто у нас наведе порядок крім нас самих? − ділилася староста своїм обуренням і  болем.

  Крім зазначеного вище, в селі в минулому році косили пасовище від будяків, спиляли липи з омелою, клен і поросль, облаштували зупинку. Завдяки фельдшеру відремонтований колодязь. Всі люди, які допомагають селу, дбають про його чистоту, красу, культурний розвиток, всі спонсори отримали від старости щиру подяку.

   А проєкти, втілені в селі і всі проблемні питання Наталія Петрівна проілюструвала за допомогою фотографій.

Фото без опису

  На зборах вирішили збільшити суму самооподаткування на добрі справи для села із 50 гривень, як було торік, до сотні. Протягом 2019 року зібрали трішки більше 9 тисяч гривень, до того ж із позаминулого року був залишок у майже 5 тисяч гривень. Примітно, що внесок зробили майже всі, окрім 8 дворів у Городищі й 5 у Придеснянському. Витратили ж у минулому році 10 тисяч 843 гривень, за кожну гривню староста відзвітувала. Зі спільної казни закупили відра, фарбу, цвяхи, бензин, саморізи тощо, оплатили випилювання дерев, обкошування кладовища й косовицю біля будинку культури, вирубку порослі, облаштування зупинки і її перекриття, перевезення дров, обковку відер.

   Дуже ретельно у Городищі планують роботи, які потрібно виконати. Кожну пропозицію виносять на голосування просто на зборах. Так зробили й цього разу. Проголосували за оновлення містка до Десни,  за придбання бензопили, за інші плани із благоустрою.

  На зборах староста нагадала односельцям про можливість залучити для старостинського округу кошти – подати проєкт на втілення за програмою Громадського бюджету. Із цього питання вирішили зібратися окремо, щоб разом придумати проєкт.

   На сходці піднімали проблемні питання. Просили збільшити ліміти по електроенергії для будинку культури, який обігрівається електрикою. Серед піднятих проблем – те що важко зв’язатися із електриками після приєднання нашого РЕМУ до Бахмача, говорили й про те, що в центрі нема колодязя і по воду треба ходити дуже далеко, що треба полагодити зупинку. Мріють жителі старостинського округу і про дитячий майданчик для своєї малечі.

Фото без опису

 

  Кілька питань старостинського округу одразу ж на сходці знялися, тільки-но слово взяв Коропський селищний голова Віктор Журавель. Так для потреб округу за кошти селищної ради придбають бензопилу, зроблять колодязь у центрі, про що так просять люди. Надалі не буде проблем у селі із вуличним освітленням – його віднедавна взяло на себе комунальне підприємство селищної ради «Благоустрій сервіс». Також  усунуть проблеми із обігрівом БК. Щодо дитячого майданчика, тут селищна рада шукатиме можливості. Також Віктор Журавель розповів про проєкти, які втілені в громаді і над якими триває робота, відповів на запитання учасників зібрання, подякував старості за сумлінну роботу.

Фото без опису

   Відзвітувавши за криміногенну ситуації на території округу, дільничний офіцер поліції Владислав Нешта акцентував увагу на важливості дотримання правил благоустрою. Зазначив: порушників жаліти більше не буде, і вони відповідатимуть перед законом гривнею, і немалою.  

Фото без опису

   У людей накопичилося багато земельних питань. Детальні роз’яснення з них надала начальниця земельного відділу Коропської селищної ради Лариса Дорошенко. Були запитання і до представника ТОВ «Черешеньки» Сергія Нескородова, на які він також відповів.

Фото без опису

Фото без опису

   Фахові консультації зі свого боку надав учасникам зборів представник Держпродсподивслужби Юрій Литвиненко.

Фото без опису
 

   Наступні загальні збори громадян пройдуть завтра, 11 лютого, в Лукнові.

 

Сектор інформаційної діяльності, програмного забезпечення
та комунікацій з громадськістю
виконавчого апарату Коропської селищної ради


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь