Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

У селах Коропської громади стартували загальні збори

Дата: 03.02.2020 16:52
Кількість переглядів: 1358

   Фото без описуПершими в неділю, 2 лютого, заслухали звіт свого сільського керманича Миколи Сальнюка  жителі Шабалинова.

   На «сходку», яка пройшла в залі Будинку народних традицій та дозвілля, зібралося близько 150 шабалинівців.

   Участь у роботі загальних зборів узяв Коропський селищний голова Віктор Журавель, начальниця земельного відділу селищної ради Лариса Дорошенко, директор територіального центру соціального обслуговування Олександр Лаврик, депутати селищної ради Віктор Варава і Анатолій Покотило, керівник районної Держпродспоживслужби Микола Максименко, старости Атюшівського, Рождественського, Риботинського, Нехаївського старостинських округів, дільничний офіцер поліції Володимир Кириченко, редактор районної газети Людмила Ковальчук, представники сільгосппідприємств, які обробляють тутешні землі, керівники місцевих організацій.

 

 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

   «Або лайте мене, або хваліть – тільки не мовчіть», − це уже стандартна фраза, якою щоразу звертається староста до своїх односельців, щойно закінчивши звіт про роботу в попередньому році. Із того, що зауважень із залу не лунає, можна зробити висновок, що роботу старости люди оцінюють високо і Микола Михайлович користується у селі великою повагою.

Чим же живе сьогодні Шабалинів?

   1142 зареєстрованих жителів налічується в селі, з них постійно проживають 952. У 2019 році народилося 6 дітей, померло 23 людини. Із 860 дворів жилих усього 474.

   У своїй доповіді Микола Сальнюк детально проаналізував різні сфери життя села, зупинившись на здобутках. Торік за сприяння селищної ради зробили ремонт дороги по вулиці Центральній, відремонтували сцену і покрівлю Будинку народних традицій і дозвілля, частково замінили вікна в місцевій школі і придбали твердопаливні котли. Наводити лад і налагоджувати вуличне освітлення допомагали комунальники із громади. Та й своїми силами зробили багато: проводили «суботники», впорядковували кладовища, робили висипку доріг, ремонт колодязів. Добре слово сказав староста в адресу орендарів землі – товариства «Гетьманське», «Черешеньки», фермерських господарств Миколи Шведа, Михайла Півня, Володимира Бочка, а також власників місцевих магазинів. Протягом року вони допомагали школі й садочку, будинку народних традицій і дозвілля, йшли назустріч і під час проведення різних свят, і під час заходів із благоустрою. Подякував староста і місцевим жителям, які брали участь в «суботниках» і допомагали своїми тракторами наводити лад.

   Тепло відгукнувся староста і про чотирьох соцпрацівниць, які обслуговують 40 людей, котрі потребують допомоги, про працівників школи, батьків учнів, депутатів селищної ради від старостинського округу, які відстоюють інтереси села... Загалом, виступ старости був багатий на подяки й добрі слова всім, хто любить свою маленьку батьківщину і дбає про неї. А зауважень до своєї роботи він, хоч і «випрошував» жартома,  у відповідь не почув.

   Звертаючись до всіх, староста попросив не викидати сміття, де заманеться, не складати під дворами сіно, не випускати собак на вулицю, не палити стерню, щоб не сталося вогняного лиха. Аж 7 пожеж довелося пережити торік Шабалинову. На жаль, в одній із них загинув односелець.

   Газ – омріяна і болюча тема для більшості шабалинівців. 27 кілометрів газопроводу по селу проклали вже давно, але топлять хати досі дровами і користуються балонним газом. Немає підвідного газопроводу до села, а постійні обіцянки побудувати його вже втомили всіх… Нарешті торік у газовій справі Шабалинова відбулися зрушення – встановлена перекачувальна станція газу і розпочате будівництво газопроводу, прокладено 200 метрів труби.

   − Сподіватимемося, що завдяки громаді, її голові Віктору Журавлю і в цьому році будуть виділені кошти і роботи продовжаться, − висловив надію Микола Сальнюк і озвучив інші плани, наприклад, покращити вуличне освітлення, висипати ґрунтові дороги, провести ремонт доріг із асфальтним покриттям.

Фото без опису

До цільового фонду збирають найбільше

   Свою повагу до старости шабалинівці демонструють не лише абсолютною підтримкою звіту про роботу, а ще і… гривнею. Бо ж такою сумою, зібраною до цільових фондів, жодне село не може похвалитися. Торік зібрали аж 41 тисячу 600 гривень, із двору по 100 гривень. Разом із невикористаною сумою ще із 2018 року сільська «казна» склала понад 56 тисяч гривень (!). Цікаво, що платять навіть ті, хто живуть за кордоном. Із 474 дворів не сплатили лише 38, прізвища тих, хто не належить до списку в більшості чемних шабалинівців, за побажанням самих учасників зборів озвучили в кінці заходу. Спільні гроші торік витратили на загальне благо – на заходи із благоустрою, утримання пожежного автомобіля тощо. Ще й залишок залишився в сумі понад 10 тисяч. На наступний рік люди вирішили збирати так само по 100 гривень.

   Про стан правопорядку в селі прозвітував дільничний офіцер поліції Володимир Кириченко.

Фото без опису

Фото без опису

  Начальник районної Держпродспоживслужби Микола Максименко нагадав про небезпеку сказу, африканської чуми свиней і пташиного грипу, розповів, як уберегти себе і своє господарство від цих хвороб.

Фото без опису
 

  Директор терцентру Олександр Лаврик розповів про роботу стаціонарного відділення в Шабалинові й систему соціального захисту в громаді, яка працює для людей.

Фото без опису

   Найбільше запитань люди адресували начальниці земельного відділу селищної ради. На них Лариса Олексіївна дала чіткі фахові відповіді.

Фото без опису

Фото без опису

   Звіт про роботу громади протягом трьох років від часу утворення селищний голова Віктор Журавель розпочав із показу презентації про головні досягнення Коропської ОТГ у 2017-2019 роках, зокрема й про те, що вдалося зробити в Шабалинові – це часткова заміна вікон в школі, ремонт даху будинку народних традицій і дозвілля, придбання котлів для школи. Це ті проблемні питання, які піднімали на минулих зборах, на які відреагувала громада і які спільними зусиллями вдалося вирішити. Але найважливіше – те, що вдалося розпочати будівництво підвідного газопроводу.

   − Ми продовжимо цю справу і будемо працювати в цьому напрямку й далі, − підсумував селищний голова.  

   Далі Віктор Журавель відповідав на запитання від учасників зборів.

Фото без опису

Фото без опису

   Які ж проблемні питання піднімали жителі Шабалинова на своїх загальних зборах? Говорили про свавілля «самогонщиків», які не бояться максимального покарання у формі штрафу від 51 до 170 гривень. Болить людям стан дороги до Коропа і при в’їзді в село, відсутність у селі банкомата. Мріють шабалинівці й про те, щоб відремонтували їхню пам’ятку – склеп першої жінки-хіміка Віри Богданівської-Попової, яка була похована в селі.

   Не могли люди не поцікавитися й долею районної лікарні, адже зараз скрізь активно говорять про те, що її будуть закривати. Голова громади  спростував ці чутки, запевнивши в тому, що нинішній формат цілодобової роботи вона збереже і надалі. Аналогічно й із бібліотеками. Шириться інформація, що в громаді вони позакриваються. Насправді ж уже у березні ОТГ створить свою публічну бібліотеку, тому люди без послуг не залишаться.

Сектор інформаційної діяльності, програмного забезпечення
та комунікацій з громадськістю
виконавчого апарату Коропської селищної ради

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь