Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

До музею в День народження

Дата: 20.01.2020 18:58
Кількість переглядів: 1675

   Фото без описуЗимової днини 60 років тому в Коропі відкрили меморіальний музей нашого видатного земляка, винахідника й революціонера, автора схеми реактивного літального апарату  Миколи Кибальчича. Із нагоди ювілею сьогодні  тут провели святкування у форматі «круглого столу». Серед гостей були люди, які свого часу присвятили музею свої вміння, талант, зусилля, і які роблять це й зараз. Згадали й земляків, які жили музеєм, але вже відійшли у засвіти…

   Організував свято колектив Коропського регіонального історико-археологічного музею на чолі із директоркою Тамарою Гриценко і науковими співробітниками Григорієм та Олександром Касьяненками.

   Розпочалося святкування із невеликої екскурсії, яку провів Григорій Володимирович. Він розповів про подружжя ентузіастів, завдяки яким і вдалося відкрити цей музей. Це скульптор і кераміст Микола Гара-Жук та його дружина, художниця Олена Лукаш. Вони  зробили неоціненний внесок у відродження й збереження пам’яті про геніального винахідника з Коропа. Завдяки ініціативі цих людей не лише відкрили музей, а ще й спорудили пам’ятник Миколі Кибальчичу.

Фото без опису

Фото без опису

   Для людини 60 років – це вже поважний вік. А ось музей живе активним, молодим життям: постійно збираються експонати, оновлюються експозиції. Ось і до ювілею в музеї створили виставку медалей і значків, присвячених творцям реактивної техніки й темі космонавтики загалом.  Із роками музей стає ошатнішим. Радує невеличкий дендропарк із різними деревами, що ростуть за музеєм. Працівники постійно проводять цікаві заходи, наприклад, «Ніч у музеї» чи свято рибалки, майстер-класи народних умільців.  Похвалитися є чим. Як і є над чим працювати.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

   До музею завітали люди, які багато років збирали та поширювали знання про рідний край, зокрема і про славетного земляка.

   Зворушливим був виступ у минулому директорки музею Неоніли Трохимівни Ольшевської. У 73-му році, коли вона прийшла сюди працювати, в музеї майже нічого не було. Завдяки вмінню й наполегливості вдалося багато чого надбати. Саме завдяки їй у Коропі з’явився унікальний музейний експонат – літак. Розповіла, як написала листа земляку, маршалу авіації Сергію Руденку, а у відповідь отримала посилку із унікальними експонатами.  

Фото без опису

   Щемливими спогадами про непересічну, але тяжку долю творця музею −  Миколи Гара-Жука і його дружини Олени Лукаш поділилася письменниця Надія Петрівна Севостянова. Миколі Михайловичу про Кибальчича розповідав дід, який знав цю видатну людину. Але ідею увічнення його пам’яті тоді не сприймали. До того ж місце в центрі Коропа, де була садиба Кибальчичів, було дуже привабливим, там хотів побудуватися І-й секретар райкому партії. І Гара-Жук, який добивався спорудженню тут музею, потрапив  у немилість.

У свої спогади про роботу в музеї запросила присутніх Тамара Михайлівна Цупко. Приємними були вітання від колег із Мезинського національного природного парку – директорки Мезинського археологічного науково-дослідного музею імені В.Є. Куриленка Наталія Сіра і заступниці начальника відділу еколого-освітньої роботи та рекреації Лариса Подоляко. На заході відзначили і вклад Василя Єлисейовича Куриленка у становлені меморіального музею Миколи Кибальчича.

Фото без опису

Фото без опису

   Хвилини естетичної насолоди подарувала учасникам свята юна сопілкарка, учениця Коропської школи мистецтв Крістіна Горбач.

Фото без опису

  Завершилося святкування цікавим спілкуванням, переглядом давніх світлин, невеличкою фотосесією на згадку і чаюванням. Всі гості побажали музею розквіту і вдячних поціновувачів.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Сектор інформаційної діяльності, програмного забезпечення
та комунікацій з громадськістю
виконавчого апарату Коропської селищної ради



Коментарі:

Анонім
2020-01-22 20:56:12

Дякую за пам'ять.

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь