Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Про фінансову ситуацію в освітній галузі йшлося на щотижневій нараді

Дата: 13.01.2020 18:37
Кількість переглядів: 925

   Фото без описуРобочу зустріч із заступниками, керівниками відділів, структурних підрозділів селищної ради і комунальних закладів провів сьогодні, 13 січня, коропський селищний голова Віктор Журавель.

   15 січня починається другий навчальний семестр. Заклади освіти до нього готові – автобуси у справності, пальне є, про що поінформував начальник профільного відділу Олег Курбанов.

   В цілому ж освітню галузь в цьому році може очікувати непроста ситуація, яку пояснила на нараді начальниця фінансового відділу Наталія Басанець. Склалася вона через недостатність освітньої субвенції з держбюджету селищному бюджету. Тому доцільно  розповісти читачам і про наслідки, і про причини.

  Станом на 1 січня цього року залишилась не виплачена заробітна плата з нарахуваннями педагогічних працівників шкіл за другу половину грудня в сумі 943 тисячі гривень (це 39,3% місячного фонду). Цей борг погашатимуть коштами субвенції, яка запланована на видатки 2020 року. Розрахована середньомісячна потреба в заробітній платі з нарахуваннями в січні - травні 2020 року становить 2 мільйони 600 тисяч гривень. Середньомісячні надходження освітньої субвенції протягом січня – квітня 2020 року складають 2 мільйони 296  тисяч. А отже, педагогічним працівникам необхідно розуміти, що в 2020 році буде незначна затримка з виплатами заробітної плати. Якщо точніше, то близько 350 тисяч гривень (13,5% місячного фонду) нарахувань звітного місяця будуть проплачуватись не 3-4 числа місяця, наступного за звітним, а 12-13-го.

   Дефіцит коштів освітньої субвенції в 2020 році становить 5,3 мільйона (це 2 місячні фонди). Така ситуація складається у зв’язку з недостатністю обсягу освітньої субвенції, що визначається на основі формули. Формулу розробляє центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері освіти, та затверджує Кабінет Міністрів України, виходячи з розрахункової кількості ставок педагогічних працівників, визначеної на підставі навчального навантаження та розрахункової кількості класів, а також середньої заробітної плати вчителя. У формулі врахована річна заробітна плата з нарахуваннями  на одну ставку вчителя −148,82 тисяч гривень, що більше на 9,4%  аналогічного показника 2019 року.

Чому субвенції недостатньо?

  У освітній мережі шкіл Коропської ОТГ 2019-2020 років 14 класів функціонують із кількістю учнів менше 5-ти, а отже діти навчаються за індивідуальним планом. Загальна врахована  кількість педагогічних ставок, що проводять уроки, у формулі – 174,6 штатних одиниць, у нас функціонують 194,3 штатні одиниці (тож 19,7 штатних одиниць не забезпечені коштами освітньої субвенції). В результаті розмір субвенції на педагогів, які читають уроки, передбачено у сумі 25 мільйонів 981 тисяча 460 грн (дефіцит – 2,9 мільйонів,  виходячи з середньої з/п з нарахуваннями −148,82 тисяч гривень). Розмір субвенції з державного бюджету на утримання ставок педагогів , що не проводять уроки (керівники, психологи, організатори, тощо) розраховується виходячи з кількості учнів, помноженої на розрахунковий коефіцієнт іншого персоналу (єдиний по державі-0,484) та нормативної бюджетної забезпеченості (1307 учнів *0,484*7655,28грн = 4 мільйони 842 тисяч 640 грн). Розрахована потреба  коштів на утримання наявних ставок цієї категорії у 2020 році становить 7 мільйонів 268 тисяч (дефіцит – 2,4 мільйона).

   На нараді привітали директора культурно-спортивного комплексу «Аполлон» Олега Білана, який вчора відсвяткував день народження. Звітуючи про роботу, Олег Іванович анонсував проведення футбольного турніру на Кубок мера Коропа  (стежте за анонсами). Він висловив побажання доповнити тренажерну залу кількома орбітреками для фітнесу й одразу ж отримав завдання вивчити ціни та потрібні тренажери. Якщо буде фінансова можливість, бажане придбають.  

   Щовечора робити об’їзд Коропом, щоб бачити проблеми з вуличним освітленням і оперативно їх ліквідовувати – таке доручення від очільника громади отримав керівник КП «Благоустрій Сервіс» Сергій Прокопенко.

  А очільнику КП «Вода» Івану Бориску доручили вивчити, скільки коштів потрібно, щоб повністю замінити трубу водогону, де не так давно сталося кілька поривів і де довелося розкопувати. Проблемну ділянку хочуть якісно відремонтувати, щоб потім покласти асфальт.

  Про роботу відзвітував загалом кожен очільник відділу. Також під час наради розглянули й інші питання, обговорили найзручніші дати для проведення майбутніх засідань виконавчого комітету та сесії.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Сектор інформаційної діяльності, програмного забезпечення
та комунікацій з громадськістю
виконавчого апарату Коропської селищної ради


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь