A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

В гостях  у Кибальчича

Дата: 01.11.2019 14:43
Кількість переглядів: 2056

   Фото без опису31 жовтня (19 жовтня за старим стилем) 166 років тому народився Микола Іванович Кибальчич – коропчанин, відомий  усьому світові. Революціонер-народник, винахідник, перший, хто додумався використати ракети для польоту людини в космос. Вчора за традицією коропчани зібралися до музею-садиби, де він народився, щоб вшанувати свого зоряного мрійника. Свято було цікавим і пізнавальним, подарувало нові знайомства, сюрпризи й несподіванки.

  Зранку всі охочі − і дорослі, й учнівська молодь, зібралися біля меморіального музею Миколи Кибальчича, садиби, де народився земляк. Тут гостей чекали працівники музею на чолі із директоркою Тамарою Гриценко та науковим співробітником Григорієм Касьяненком.

 

 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

  Хочеться особливо відзначити зусилля і старання, з якими музейники підійшли до підготовки святкування. За сприяння відділу культури і туризму селищної ради в музеї провели поточний ремонт і зробили грубку, пофарбували зовні будівлю й паркан – працювали все літо і половину осені.

  Про початок свята сповістив спалах холодних вогнів і слова привітань.  

Фото без опису

Фото без опису

  Приємно було бачити в гостях у Кибальчича гостей із сусідньої Сумської області – членів краєзнавчого клубу «Воронізький літописець», які досліджують рідню Кибальчича. Вперше приїхавши сюди на звичайну екскурсію, вони потрапили на святкування і були цим дуже задоволені.

Фото без опису

  Під час екскурсії гості відвідали будинок, де народився Микола Кибальчич, почули про його життя, коротке і яскраве, як спалах зірки. Народився він у родині священника, міг і сам піти стежиною духовного життя: закінчив церковно-приходську школу, Новгород-Сіверське духовне училище, навчався в Чернігівській духовній семінарії, яку залишив і вступив до Новгород-Сіверської гімназії, згодом закінчивши її зі срібною медаллю.

Фото без опису

  Після цього три курси провчився в Петербурзькому інституті інженерів шляхів сполучення, вступив до медико-хірургічної академії у цьому місті.

  Через деякий час примкнув до організації «Народна воля», діяльність якої мала терористичне спрямування. Вирішив допомагати народникам як винахідник. Ще з дитинства Кибальчича звали «Миколкою-піротехніком», а в цій організації його талант проявився сповна. Він навчився виготовляти в домашніх умовах нітрогліцерин і динаміт, взяв участь у виготовленні бомби, якою був убитий цар Олександр ІІ.   

  Миколу Кибальчича заарештували. В одиночній камері, вже знаючи про те, що на нього чекає смерть, уламком ґудзика на стіні накреслив схему реактивного двигуна для польоту в космічний простір, після цього переніс схему на папір. У свого адвоката просив одного: передати ці креслення для оформлення патенту. Але вони потрапили до архівів, пролежали там аж 36 років, і лише 1918-го вийшли друком. Після опублікування першість ідеї Кибальчича визнала світова наукова спільнота.

   На той час винахідника вже не було серед живих. У березні 1881 року суд засудив його до прилюдної страти через повішення.

Фото без опису

   Під час екскурсії гості змогли почути нові факти із життя Кибальчича. За не перевіреними, але й не запереченими даними вже будучи народовольцем Кибальчич зійшовся із революціонеркою Вірою  Фігнер, від союзу з якою народилася дочка, яка згодом стала матір’ю маршала авіації Олександра Голованова.

   Несподіванкою для всіх був вихід самого Кибальчича, в роль якого перевтілився науковий співробітник музею Олександр Касьяненко, його монолог про розвиток світу.

Фото без опису

  Мрії коропчанина Миколи Кибальчича про космос сьогодні продовжуються в юних вихованцях ракетомодельного гуртка Центру дитячої та юнацької творчості Коропської селищної ради. Вони завітали на свято разом із своїм керівником Олександром Ульянченком та директоркою Оленою Куніциною. Юрба глядачів із нетерпінням чекала, поки триває підготовка, а тоді раділа видовищним запускам моделей ракет у височінь.

Фото без опису

Фото без опису

   Від музею вирушили до оновленого пам’ятника Миколі Кибальчичу в парку його імені, аби вклонитися і покласти квіти. Спільне фото допоможе надовго зберегти пам’ять про цю зустріч.

Фото без опису

  За мить у залі засідань селищної ради розпочалася тематична конференція. Усіх учасників ще раз привітали Коропський селищний голова Віктор Журавель, начальниця відділу культури і туризму селищної ради Людмила Самойловська, директорка музею Тамара Гриценко.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

  До 166-ї річниці від народження видатного земляка працівники музею відзняли невеликий фільм: на вулицях селища запитували в перехожих, що вони знають про Кибальчича. Зйомку і монтаж відео виконала екскурсовод музею Ангеліна Журба. Відео представили на заході. На жаль, про земляка знають дуже мало… Тому популяризувати рідний край і його видатних людей мріє письменниця, журналістка і краєзнавиця Валентина Михайленко. Не лише мріє, а й активно працює над цим.

Фото без опису

  Якось ідею видати ґрунтовну книгу про Короп висловив депутат обласної ради коропчанин Микола Мисник. Сьогодні Валентина Микитівна всі свої попередні книги про Короп уже майже зібрала в одну працю. Книга потребує лише фахової обробки місцевих фахівців історії,  після чого її можна буде видати як колективну працю під грифом музею. Селищний голова Віктор Журавель зазначив, що для втілення задуму в життя місцева влада підставить своє плече.

  Далі в ході конференції науковий співробітник музею Григорій Касьяненко у своєму виступі розвіяв поширений міф про те, що Короп пережив занепад через Кибальчича, який взяв участь у  замаху на царя. Насправді ж на Короп негативно вплинув передусім розвиток промислового виробництва, через який постраждало дрібне місцеве.

   Залюбки заслухали на конференції і членкинь спілки «Воронізький літописець», до кола наукових інтересів яких входить життя Миколи Кибальчича.

Фото без опису

Фото без опису

  На тему увічнення пам’яті земляка виступив Вадим Махинько із Деснянського.

Фото без опису

  Загалом говорили багато про що… По неможливість, на жаль, вклонитися могилі земляка, не відоме місце його поховання. Про те, скільки б могла ця видатна людина зробити для світу, якби його життя не обірвалося так рано, у 28 років. Про потребу встановлення туристичних вказівників чи стендів у Коропі.

   Завершився захід підсумкам і обміном подарунками. Директорка музею Тамара Гриценко вручила учасникам конференції еко-сумки із чашками й записничком із логотипами музею, яблуками із родинного саду Кибальчичів, а також оригінальні пряники у формі ракети. Подарунок за підготовку й проведення свята отримали і працівники нашого музею.

Фото без опису

Фото без опису

Сектор інформаційної діяльності, програмного забезпечення
 та комунікацій з громадськістю
 виконавчого апарату Коропської селищної ради



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь