A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Освіта Коропської об’єднаної територіальної громади у цифрах. Реалії та здобутки

Дата: 01.09.2019 15:36
Кількість переглядів: 913

    Фото без описуУ День знань і в переддень Першого дзвоника розповімо вам про те, як працювала освіта Коропської селищної ради у минулому навчальному році і як підготувалася до нового. Про це говорив начальник відділу освіти Коропської селищної ради Олег Курбанов під час серпневої конференції працівників освіти, що пройшла в середу, 28 серпня, в актовій залі Коропської школи.

 

 

Освіта змінюється

  На щорічному заході дали оцінку досягненням системи освіти громади, визначили проблемні моменти, поставили нові завдання на шляху створення нової української школи. Так називають довготермінову реформу в системі шкільної освіти, яку розпочали торік.

   – Сьогодні вже немає пакету знань, які можна використовувати все життя. Людина повинна навчитися критично мислити, позиціонувати й висловлювати свою думку, а також працювати в команді, керувати своїм емоційним станом, розуміти стан іншої людини. Усьому цьому навчають в новій українській школі, − такими словами розпочав свою доповідь Олег Миколайович.

  Завдання НУШ, як зазначив очільник відділу освіти, – виховати учня цілісною особистістю, патріотом, інноватором, здатним змінювати навколишній світ, конкурувати на ринку праці і вчитися впродовж життя.

  Пріоритетами освіти в минулому навчальному році були реалізація освітянських програм, організація роботи з обдарованими дітьми, професійний розвиток педагогів, організація фізкультурно-оздоровчої та спортивно-масової роботи, комп’ютеризація та інформатизація шкіл, збереження та покращення матеріально-технічної бази навчальних закладів тощо.

Нова українська школа в Коропській ОТГ

  У минулому навчальному році педагоги 1-х класів зробили планування та дизайн класів, створили тематичні осередки.

   Цьогоріч надійшли кошти державної субвенції на нову українську школу –  458 тисяч 700 гривень разом зі співфінансуванням із бюджету громади. Закуплено меблів на 183 тисячі 182 гривні, інтерактивного обладнання на суму 160 тисяч 547 гривень. Виділено на дидактичне забезпечення 114 тисяч 676 гривень.

   2 вересня учні 1-х та 2-х класів розпочнуть навчання за новим Державним стандартом.

Все про наших учнів

   Освітня галузь Коропської ОТГ складається із 17 навчальних закладів, із них: 8 закладів дошкільної освіти, 8 загальноосвітніх шкіл І-ІІІ ступенів та 1 навчально-виховний комплекс. Окрім того є 2 заклади позашкільної освіти: Коропський центр дитячої та юнацької творчості та Коропська дитячо-юнацька спортивна школа.

   У закладах дошкільної освіти виховувалося 314 учнів, що становить 68% від усіх дітей віком від 3 до 6 років. В тому числі в сільських закладах виховувалося 153 дитини.

   Всіма формами дошкільної освіти охоплено 369 дітей (97,3 % всіх дітей віком від 3 до 6 років). Збільшити відсоток охоплення дітей дошкільною освітою вдалося завдяки соціально-педагогічному патронату і студії раннього естетичного розвитку «Малятко» при ЦДтаЮТ. 5-річні діти охоплені навчанням на 100%.

  У минулому навчальному році в 9 школах нашої громади навчалися 1300 учнів. Середня наповнюваність класів становила 12,8 учнів (обласний показник – 18,1). У сільській місцевості нашої громади наповнюваність класу склала 8,9 (область – 10,1).

   Із 9 наших шкіл 5 є малокомплектними, із контингентом учнів 100 і менше.

  У школах діяло 18 груп продовженого дня, де виховувався 531 учень.

  Охоплення профільним навчанням у нас становить 71,6% учнів 10-11 класів (обласний показник – 92,1%). Показник поглибленого вивчення предметів – 5,8% учнів (обласний 11,2%).

  На індивідуальному навчанні перебувало торік 45 учнів. За такою формою навчалися діти з наповнюваністю класів менше 5 учнів, а також діти із особливими освітніми потребами за станом здоров’я.

  Свідоцтва про повну загальну середню освіту отримали 78 учнів. Із них двоє – учні Коропської школи – отримали срібні медалі. Претендентів на медалі було троє. Державна підсумкова атестація проходить у формі зовнішнього незалежного оцінювання.

  Свідоцтва про базову середню освіту (9 класів) отримали 120 учнів, з них із відзнакою – 9.

   2 вересня, за попередніми даними, за шкільні парти сядуть 1340 учнів. До 1 класу повинні прийти 118 учнів (торік було 127 першачків).

  В новому навчальному році планується відкрити інклюзивний клас у Коропській школі, оскільки є заява батьків та підстава для інклюзивного навчання дитини.

  Серед проблем освіти, які пролунали на конференції – негативна демографічна ситуація, мала наповнюваність класів і шкіл, від цього − ситуація, коли більшість освітніх коштів іде на утримання закладів; викладання освітніх предметів нефахівцями; кадрові проблеми. Вчителів природничо-математичного напрямку бракує навіть в опорній Коропській школі. Проблема браку вчителів – комплексна, глобальна для держави.

Здобутки і плани

  Робота відділу освіти в минулому навчальному році спрямовувалася на покращення матеріально-технічної бази закладів освіти:

  - було проведено частковий ремонт всіх шкільних автобусів: автобус Шабалинівської школи пройшов капремонт;

  - введено в експлуатацію футбольне поле зі штучним покриттям в Атюші;

  - облаштовані внутрішні санвузли в Лукнівській школі;

  - в усіх школах проведено поточний ремонт приміщень завдяки батькам, спонсорам, вчителям, дирекціям шкіл; відділ освіти закупив для цього фарбу на 158 тисяч;

  - завершується капремонт покрівлі дитячого садка в Коропі;

  - у вересні планується заміна двох котлів у Шабалинівській школі;

  - встановляться дистанційні лічильники обліку газу в Карильській та Рождественській школах;

Літній відпочинок

  Із 28 травня до 12 червня на базі шкіл працювали 9 таборів із денним перебуванням. В них − 5 літніх мовних шкіл із іноземної мови. Середня вартість путівки в табори становила 463 гривні, вартість денного харчування – 28 гривень. Такі відпочинкові послуги отримали 543 дитини (44,2% від загального контингенту учнів від 1 до 10 класу, обласний показник – 33,4%).

  Залучено до відпочинку 6 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 7 дітей із інвалідністю, 128 дітей із багатодітних сімей та 51 – із малозабезпечених, 81 дитина, яка перебуває на диспансерному обліку; забезпечено відпочинок для 31 обдарованої дитини, 115 дітей працівників агропромислового комплексу та соціальної сфери села, 18 дітей учасників бойових дій.

Шкільне харчування

   Умови для організації харчування в закладах освіти назвали задовільними. Харчоблоки забезпечені проточною холодною та гарячою водою, оснащені необхідним технологічним обладнанням. У минулому навчальному році різними видами харчування було охоплено 98,5% учнів. Учні 1-4-х класів охоплені гарячим харчуванням на 100%. Середня вартість обіду становила 10 гривень.

Зовнішнє незалежне оцінювання

  У школах створили умови для організації проходження ЗНО. 11-класників організовано зареєстрували для проходження тестування. Випускників забезпечили безкоштовним підвозом до пунктів тестування.

  ЗНО з української мови складали 78 випускників (100%), із історії  − 61 випускник (78,2%), математики – 26 (33%), географії – 22 (28%), біології – 32 (41%), фізики – 3 (3,8%), англійської мови – 4 (5%), хімії – 1 учень (1,3%).

  Результати ЗНО зараховувалися як результати державної підсумкової атестації.

  Курс української мови на достатньому і високому рівні (7-12 балів) засвоїли 48,8% учнів (торік 51%), історії  − 44,2% (торік 48%), математики  − 57% (проти 18,8% торік).

  Найбільше оцінок 10-12 балів отримали випускники Коропської школи – 16 результатів високого рівня, і Карильської школи – 3 результати високого рівня.

Позашкільна діяльність

  У минулому навчальному році в закладах позашкільної освіти налічувалося 503 вихованців. 360 із них відвідували Коропський центр дитячої та юнацької творчості, 143  – Коропську дитячо-юнацьку спортивну школу.

  У ЦДтаЮТ працювало 28 гуртків, 5 груп студії раннього естетичного розвитку «Малятко». Колектив та вихованці отримали ряд перемог як обласного, так і всеукраїнського рівня.

  Із 12 до 14 червня цього року відбувся ІІ відкритий зліт туристів-краєзнавців шкіл Коропської селищної ради. В обласному етапі збірна команда ОТГ посіла 3-тє місце. З 28 липня до 3 серпня наша збірна взяла участь у ХІІ Всеукраїнському зльоті юних туристів-краєзнавців, що пройшов на Закарпатті, де посіла 9 місце.

  Вихованці ДЮСШ цьогоріч зайняли цьогоріч з місце в області в спартакіаді з настільного тенісу.    

   Із 25 до 28 вересня 2018 року школярі Коропської ОТГ брали участь в обласній військово-патріотичній грі «Я – патріот» у Гончарівському, де увійшли у першу десятку серед усіх команд.

Участь в олімпіадах

  На І рівні (шкільні) олімпіад взяли участь 1613 учнів, на ІІ (ОТГ) – 228 учнів, ІІІ (область) – 44 учнів.

  Найбільшу кількість дипломів на ІІ етапі здобули учні із Коропської, Рождественської, Нехаївської шкіл.

  В обласному етапі 3 наших учнів здобули дипломи І ступеня (1 місце), 3 – ІІІ ступеня, 12 − ІІІ ступеня. Загальнокомандне місце нашої ОТГ – 10 з 54 команд.

  Наші учні представили область на ІV етапі Всеукраїнських олімпіад. Учениця 9 класу Коропської школи Анна Міщенко виборола диплом ІІ ступеня і 7 місце на олімпіаді з української мови. Гідно виступила на Всеукраїнській олімпіаді учениця 9 класу Оболонської школи Ярина Зубок.

  Перше місце на обласному етапі олімпіади з інформаційно-комунікативних технологій  зайняла учениця Коропської школи Вікторія Пацук, але  ІV етап олімпіади саме для 9-х класів із цієї дисципліни не проводився.  

  На обласному етапі мовно-літературного конкурсу імені Тараса Шевченка учениця 6-го класу Коропської школи Христина Величко відзначена дипломом І ступеня.

 

Сектор інформаційної діяльності, програмного
забезпечення та комунікацій з громадськістю
виконавчого апарату Коропської селищної ради


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь