A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Існуючі та перспективні соціальні пільги та гарантії резервістам Збройних Сил України

Дата: 21.08.2019 15:25
Кількість переглядів: 937

Фото без опису

І. Існуючий стан нормативно-правової бази з питань служби у військовому резерві

   На сьогодні основні норми щодо служби у військовому резерві викладені у трьох Законах України «Про військовий обов'язок і військову службу», «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», а також у Положенні про проходження громадянами України служби у військовому резерві Збройних Сил України, яке затверджено Указом Президента України.

    На виконання зазначених законодавчих актів та Указу Президента України розроблено понад десять нормативно-правових та відомчих документів щодо забезпечення проходження служби в резерві.

    Згідно існуючих нормативно-правових документів резервісти (як за контрактом, так і оперативного резерву) мають наступні соціальні пільги та гарантії:

1.2.1. Резервісту за 30 діб підготовки виплачується:

   грошова виплата із розрахунку до двох мінімальних прожиткових мінімумів на місяць для працездатних осіб на 01 січня календарного року (з 01.01.2019 року - 1 921 грн.) - від 2 882 до 3 842 грн. (в залежності від військового звання). Цю норму запроваджено з 2016 року та введено її виплату одразу по закінченню зборів у військовій частині, що в цілому дозволило суттєво підвищити мотивацію до залучення резервістів на зборові заходи;

   для тимчасово не працюючих - мінімальний прожитковий мінімум для працездатних осіб на 01 січня календарного року - 1 921 грн.;

   добові (за кожен день зборів в залежності від військового звання - від 360 до 900 грн.);

   грошова винагорода в кінці року (фіксований розмір якої залежить від військового звання - від 1 600 до 3 100 грн.).

  У підсумку загальна сума грошових виплат непрацюючим резервістам у 2019 році за місяць підготовки складатиме від 5 514 до 8 035 грн., що в шість разів перевищує виплати військовозобов’язаним.

  Крім того, для працюючих резервістів компенсується виплата середньомісячної заробітної плати за місцем роботи (за весь час виконання ними обов’язків служби у військовому резерві з 01.01.2019 року) - не менше 4 173 грн.

  Так, працюючий резервіст (при мінімальній заробітній таті) за місяць зборів у 2019 році отримуватиме від 7 327 до 9 849 грн. (в залежності від військового звання).

1.2.2. Резервісту компенсується вартість проїзду або здійснюється його доставка силами військового комісаріату.

  Резервісту гарантується:

збереження місця роботи;

державне страхування на час зборів.

  Резервіст забезпечується безкоштовно: військовою формою одягу;

харчуванням, проживанням та медичним обслуговуванням під час зборів.

    Крім цього, резервіст має можливість:

   самостійно визначати тривалість проходження військової служби та укладати контракт на проходження військової служби на терміни від півроку і більше (до 3-5 років), з його подальшим продовженням на обраний термін при збереженні всіх соціальних пільг, які передбачені для мобілізованих (збереження місця роботи, посади, середнього заробітку, виплати пенсій тощо)-,

   Довідково. Методичними рекомендаціями ГШ ЗС України визначено спрощений порядок укладання контрактів на проходження військової служби та їх підписання безпосередньо в ході зборів, без збору чисельних додаткових довідок.

   укладати контракт на проходження служби в військовому резерві (зокрема і в особливий період) за спрощеним порядком у військовій частині, військовому комісаріаті;

   Довідково. Методичними рекомендаціями визначено порядок дій командирів військових частин, військових комісарів щодо спонукання резервістів до укладання контрактів на проходження служби у військовому резерві та їх підписання безпосередньо в ході зборів за спрощеною процедурою, без збору чисельних додаткових довідок. Основним мотивуючим стимулом у цьому процесі є те, що при мобілізації резервіст буде призваний виключно в ту бригаду, з якою укладений контракт; резервісти за контрактом мають преважне право просуватися по службі, отримувати чергові військові звання.

  підвищувати кваліфікацію, отримувати нову військово-облікову спеціальність, досвід на командних посадах;

  звільнитись від призову на строкову військову службу після виконання обов’язків служби у військовому резерві протягом двох контрактів.

  В агітаційній роботі щодо укладання контрактів в резерві на сьогодні використовуються наступні переваги:

   призов за мобілізацією (на збори) тільки до тієї частини, з якою укладений контракт; першочергове просування по службі; отримання чергових військових звань в резерві.

2. Заходи, які вживаються на цей час, для покращення проходження служби у військовому резерві

   Для забезпечення подальшого розвитку служби в резерві, переходу на службу у військовому резерві за контрактом передбачається суттєве вдосконалення системи соціальних гарантій і пільг резервістів з одночасним посиленням кримінальної та адміністративної відповідальності резервістів за ухилення від призову як під час мобілізації, так і на навчальні збори:

  перехід на виплату грошового забезпечення резервістам як військовослужбовцям (за дні виконання ними обов’язків служби);

  виплата резервістам одноразової грошової винагороди при укладанні контракту на проходження служби в резерві;

  забезпечення переваг резервістам за контрактом при вступі на державну службу;

  забезпечення гарантованого першочергового працевлаштування для резервістів за контрактом;

  надання безоплатної медичної допомоги у військово-медичних закладах резервістам за контрактом як під час проходження служби, так і після 25 років служби у військовому резерві;

  зарахування часу служби у військовому резерві до військової пенсії із розрахунку три роки служби у військовому резерві за один рік служби;

  падання додаткових діб до щорічної відпустки за час проходження служби в резерві - до десяти діб;

  надання позачергово місця дітям резервістів у дитячих закладах за місцем проживання;

  для роботодавців:

  зменшення податків роботодавцям на кожного працюючого резервіста (зменшення єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування з 22 до 8,41%);

   звільнення фізичних осіб підприємців, які проходять службу у військовому резерві за контрактом, від сплати за себе єдиного внеску.

За інформацією районного територіального центру
комплектування та соціальної підтримки


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь