Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Існуючі та перспективні соціальні пільги та гарантії резервістам Збройних Сил України

Дата: 21.08.2019 15:25
Кількість переглядів: 988

Фото без опису

І. Існуючий стан нормативно-правової бази з питань служби у військовому резерві

   На сьогодні основні норми щодо служби у військовому резерві викладені у трьох Законах України «Про військовий обов'язок і військову службу», «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», а також у Положенні про проходження громадянами України служби у військовому резерві Збройних Сил України, яке затверджено Указом Президента України.

    На виконання зазначених законодавчих актів та Указу Президента України розроблено понад десять нормативно-правових та відомчих документів щодо забезпечення проходження служби в резерві.

    Згідно існуючих нормативно-правових документів резервісти (як за контрактом, так і оперативного резерву) мають наступні соціальні пільги та гарантії:

1.2.1. Резервісту за 30 діб підготовки виплачується:

   грошова виплата із розрахунку до двох мінімальних прожиткових мінімумів на місяць для працездатних осіб на 01 січня календарного року (з 01.01.2019 року - 1 921 грн.) - від 2 882 до 3 842 грн. (в залежності від військового звання). Цю норму запроваджено з 2016 року та введено її виплату одразу по закінченню зборів у військовій частині, що в цілому дозволило суттєво підвищити мотивацію до залучення резервістів на зборові заходи;

   для тимчасово не працюючих - мінімальний прожитковий мінімум для працездатних осіб на 01 січня календарного року - 1 921 грн.;

   добові (за кожен день зборів в залежності від військового звання - від 360 до 900 грн.);

   грошова винагорода в кінці року (фіксований розмір якої залежить від військового звання - від 1 600 до 3 100 грн.).

  У підсумку загальна сума грошових виплат непрацюючим резервістам у 2019 році за місяць підготовки складатиме від 5 514 до 8 035 грн., що в шість разів перевищує виплати військовозобов’язаним.

  Крім того, для працюючих резервістів компенсується виплата середньомісячної заробітної плати за місцем роботи (за весь час виконання ними обов’язків служби у військовому резерві з 01.01.2019 року) - не менше 4 173 грн.

  Так, працюючий резервіст (при мінімальній заробітній таті) за місяць зборів у 2019 році отримуватиме від 7 327 до 9 849 грн. (в залежності від військового звання).

1.2.2. Резервісту компенсується вартість проїзду або здійснюється його доставка силами військового комісаріату.

  Резервісту гарантується:

збереження місця роботи;

державне страхування на час зборів.

  Резервіст забезпечується безкоштовно: військовою формою одягу;

харчуванням, проживанням та медичним обслуговуванням під час зборів.

    Крім цього, резервіст має можливість:

   самостійно визначати тривалість проходження військової служби та укладати контракт на проходження військової служби на терміни від півроку і більше (до 3-5 років), з його подальшим продовженням на обраний термін при збереженні всіх соціальних пільг, які передбачені для мобілізованих (збереження місця роботи, посади, середнього заробітку, виплати пенсій тощо)-,

   Довідково. Методичними рекомендаціями ГШ ЗС України визначено спрощений порядок укладання контрактів на проходження військової служби та їх підписання безпосередньо в ході зборів, без збору чисельних додаткових довідок.

   укладати контракт на проходження служби в військовому резерві (зокрема і в особливий період) за спрощеним порядком у військовій частині, військовому комісаріаті;

   Довідково. Методичними рекомендаціями визначено порядок дій командирів військових частин, військових комісарів щодо спонукання резервістів до укладання контрактів на проходження служби у військовому резерві та їх підписання безпосередньо в ході зборів за спрощеною процедурою, без збору чисельних додаткових довідок. Основним мотивуючим стимулом у цьому процесі є те, що при мобілізації резервіст буде призваний виключно в ту бригаду, з якою укладений контракт; резервісти за контрактом мають преважне право просуватися по службі, отримувати чергові військові звання.

  підвищувати кваліфікацію, отримувати нову військово-облікову спеціальність, досвід на командних посадах;

  звільнитись від призову на строкову військову службу після виконання обов’язків служби у військовому резерві протягом двох контрактів.

  В агітаційній роботі щодо укладання контрактів в резерві на сьогодні використовуються наступні переваги:

   призов за мобілізацією (на збори) тільки до тієї частини, з якою укладений контракт; першочергове просування по службі; отримання чергових військових звань в резерві.

2. Заходи, які вживаються на цей час, для покращення проходження служби у військовому резерві

   Для забезпечення подальшого розвитку служби в резерві, переходу на службу у військовому резерві за контрактом передбачається суттєве вдосконалення системи соціальних гарантій і пільг резервістів з одночасним посиленням кримінальної та адміністративної відповідальності резервістів за ухилення від призову як під час мобілізації, так і на навчальні збори:

  перехід на виплату грошового забезпечення резервістам як військовослужбовцям (за дні виконання ними обов’язків служби);

  виплата резервістам одноразової грошової винагороди при укладанні контракту на проходження служби в резерві;

  забезпечення переваг резервістам за контрактом при вступі на державну службу;

  забезпечення гарантованого першочергового працевлаштування для резервістів за контрактом;

  надання безоплатної медичної допомоги у військово-медичних закладах резервістам за контрактом як під час проходження служби, так і після 25 років служби у військовому резерві;

  зарахування часу служби у військовому резерві до військової пенсії із розрахунку три роки служби у військовому резерві за один рік служби;

  падання додаткових діб до щорічної відпустки за час проходження служби в резерві - до десяти діб;

  надання позачергово місця дітям резервістів у дитячих закладах за місцем проживання;

  для роботодавців:

  зменшення податків роботодавцям на кожного працюючого резервіста (зменшення єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування з 22 до 8,41%);

   звільнення фізичних осіб підприємців, які проходять службу у військовому резерві за контрактом, від сплати за себе єдиного внеску.

За інформацією районного територіального центру
комплектування та соціальної підтримки


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь