A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Повернути дитину до соціуму – завдання відновного правосуддя

Дата: 25.07.2019 11:15
Кількість переглядів: 576

Фото без опису  Найпоширенішим правопорушенням серед неповнолітніх є крадіжка. Але чи є сурове покарання запорукою того, що колишні засуджені виправляться? Як свідчить практика – ні. На відміну від карального підходу, відновне правосуддя дає неповнолітньому шанс повернутися до соціуму, далі жити, не порушуючи його норми і правила.

  Пілотний проект «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину» реалізується з березня цього року на базі системи надання безоплатної правової допомоги у Донецькій, Одеській, Львівській, Луганській, Миколаївській та Харківській областях. На цей час укладена 41 медіаційна угода між потерпілими та неповнолітніми, які є учасниками програми.  

  Батьки Марини (ім’я змінено) загинули, коли вона була ще малою дитиною. Ця травма її глибоко вразила. Опікун зовсім не займався вихованням дівчини, вона росла сама по собі. Відкрита в почуттях, чуйна, життєрадісна. І водночас – імпульсивна, погано пристосована до соціуму, тяжіє до гострих вражень, демонстраційної поведінки.

  Бажання ризикувати, отримати гострі відчуття – одна з причин, що штовхнули Марину на необдуманий вчинок. У магазині дівчина взяла три футболки загальною вартістю трохи більше 400 грн., сховала їх під свою куртку та пройшла повз каси. Відразу після цього була зупинена власником магазину. На цьому «весела пригода» і обірвалася. Мовою закону це називається «умисні дії, що виразились в закінченому замаху на скоєння таємного викрадення чужого майна (крадіжку)». Тобто, кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 15 та ч. 1 ст. 185 Кримінального кодексу України. Максимальне покарання – позбавлення волі на строк до трьох років.

  Участь у програмі відновлення для неповнолітніх надала дівчині можливість обрати правильний шлях у житті. Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях отримав від прокуратури заяву потерпілого та неповнолітньої про участь у програмі відновлення. Медіатором (посередником) у справі виступив адвокат, який співпрацює із системою БПД та пройшов навчання з теми «Базові навички медіації у кримінальному процесі».

  Дівчина усвідомила свою провину, у своєму вчинку розкаялася. Заходи з її ресоціалізації рекомендували психолог та фахівці Центру спільного розвитку «Дієва громада». Це бесіди з психологом, тренінги, індивідуально-корекційні заняття. За кілька занять складно повністю «перевиховати» дитину, якою ніхто не займався роками. Але можна показати їй правильний шлях у житті, пояснити що таке «добре та погано», наскільки важливо не переступати межу закону. І головне – побачити щире бажання йти саме цим шляхом.

  Довідково. Пілотний проект «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину» реалізується на базі системи надання БПД у Донецькій, Одеській, Львівській, Луганській, Миколаївській та Харківській областях. Проект впроваджується Міністерством юстиції України, Генеральною прокуратурою України на базі системи надання безоплатної правової допомоги за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх та ГО «Платформа прав людини».

  Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах: Facebook    YouTube  

За інформацією Коропського бюро правової допомоги


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь