A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Чарував і вражав несподіванками День села в Атюші

Дата: 19.07.2019 15:40
Кількість переглядів: 5346

Фото без опису  До недавнього часу в Атюші – найбільшому селі Коропщини − не святкували День села. Говорять, що давніше така традиція була, та з часом призабулася… Торік це вирішили змінити, й відновили проведення свята, обравши його датою суботу після закінчення Петрового посту. І хоч кажуть, що перший млинець глевкий, та завдяки старанню організаторів День села красувався гостинним, смачним і гарним короваєм. Таким свято було і рік потому, минулої суботи, коли атюшани знову зібралися на День села. Тут був прекрасний концерт, щедра лотерея, смачні пригощання та розваги до світанку.  Визначною подією святкового дня стало відкриття біля школи майданчика для міні-футболу зі штучним покриттям.

 

Гостей свята вітали … аж двоє строст!

  Багато зусиль, вмінь, креативу й таланту доклали до організації та проведення свята староста Станіслав Пилипець, колектив будинку культури на чолі із директором Віктором Крупиною, його творча та завзята родина – дружина Наталія і донька Ярина, небайдужі люди із Атюші та із-за її меж.

  Ранок святкового дня село зустріло особливо причепуреним та прикрашеним. І вже ці елементи налаштовували на особливий, урочистий лад.

Фото без опису

Фото без опису

   На ганку будинку культури всіх гостей чекав сюрприз – банер для фотосесій та ростова фігура старости села із шаблею в козацькому вбранні. Кажуть, що навіть Станіслав Іванович не знав, що буде вітати всіх разом зі своїм двійником, хоч і картонним. Але і він, і багато гостей креативний задум організаторів оцінили.  І цікаві фотографії зі старостою в шароварах із шаблюкою «розлетілися» інтернетом ще в суботу.

Фото без опису

  Далі – у фойє – виставка робіт місцевих майстринь-вишивальниць. Милуєшся, і диву даєшся: як тільки все встигають працьовиті руки?

Фото без опису

  У великій глядацькій залі – аншлаг. Для тих, хто прийшов раніше, організували показ фільму про Атюшу, прем’єра якого була торік. Нарешті розпочалася концертна програма – яскрава й піднесена. Чого тільки вартував вихід на сцену старости  в оточенні святково вбраних маленьких односельців. Добре, що такі миті фіксуються не лише у пам’яті, а і на фото.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

  Мабуть, запам’яталися атюшанам і щирі вітання та побажання, які висловили того дня зі сцени представники політичних сил, а також органів влади та місцевого самоврядування – Коропський селищний голова Віктор Журавель, виконуючий обов’язки голови районної державної адміністрації  Віктор Кузуб, голова районної ради Михайло Мазуренко.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

  Не забудуться й яскраві пісенні й танцювальні миті, урочисті слова ведучих, бурхливі оплески та щирі вітання й подарунки.

Фото без опису

164 подарунки − особливим атюшанам

  Сказати, що свято було щедрим на подарунки жителям села – не сказати нічого. Тут, звісно не без допомоги спонсорів, їх вручили аж 164!

  Першими відзначили тих, хто відстоював і відстоює незалежність нашої країни на її сході – учасників антитерористичної операції та операції об’єднаних сил. Їх у Атюші 13.

Фото без опису

  На святі вклонилися Тамарі Петрівні Ковтун. Гірко, що її син Станіслав ніколи не отримає вітань та поздоровлень. Пам’ять  і шану про земляка-героя, що в зоні АТО віддав життя за Україну, атюшани берегтимуть вічно.

Фото без опису

  Пам’ятають тут і полеглого в афганській війні земляка Михайла Кравченка, і теж шанують його батьків.

  Багата Атюша на родини, де дружним хором дзвенить дитячий сміх. Для 18 багатодітних родин  і ще однієї, в якій під опікою виховується дівчинка, організатори традиційно підготували подарунки.

  Їх вручили трьом жінкам зі званнями «мати-героїня», сім’ям, де виховуються дітки із інвалідністю.

Фото без опису

Фото без опису

  Вперше на Дні села привітали переможців педагогічних конкурсів – про успіхи наших вчителів та їхніх учнів дізналися всі.

  Семеро діток народилося в Атюшівському старостинському окрузі із початку року. Їхніх щасливих батьків дружно привітали та передали для малечі подарунки.

Фото без опису

  Здоров’я й довголіття всією дружною сільською родиною побажали найстаршій жительці села Марії Филімонівні Щербині, і теж передали їй святковий презент.

  Відзначили й подружні парі, що стали на рушничок спільного сімейного життя 25, 50, 60 років тому: «срібне» весілля цьогоріч святкують Анатолій Михайлович і Тетяна Михайлівна Приходьки, «золоте» − Парасковія Харитонівна й Микола Павлович Медвідь, «діамантове» − Ганна Миколаївна та Федір Фокович Приходьки.

  Ювілейними медалями та подарунками привітали липневих іменинників, яким виповнилося до дня святкування від 5 і до 95 років. Таких ювілярів нарахували 13.

Фото без опису

  Урочисто нагородили господарів найкращих на думку оргкомітету садиб, а ще відзначили сім’ї Свистун, Попок і Щербина, які постійно, із власної ініціативи, допомагають старості в упорядкуванні рідного населеного пункту.

Фото без опису

  Перед Днем села  віряни відзначали свято Петра і Павла. А в день святкування були іменини Андрія. За ініціативи сільського керманича подарунки вручили всім володарям цих трьох імен – а їх на старостинський округ нарахували аж 43. Кожен із них отримав по рушничку.

  В Атюші є багато пасічників, рибалок, грибників та мисливців. Готуючись до свята, його організатори провели із ними бесіди-інтерв’ю, аби визначити справжніх асів серед них. Тож на Дні села нагороду кращого пасічника отримав Анатолій Чигирин, найкращим рибалкою визнали Віктора Нечая, найкращим грибником – Світлану Сушко, а найкращим мисливцем – Василя Сушка. От до кого треба звертатися за досвідом та знаннями!

   Невтомно трудилися, готуючись до свята, юні учасники художньої самодіяльності – діти протягом двох місяців ходили на репетиції. Танцювальні заняття проводила з ними хореограф Коропського будинку культури Жанна Маркачова, яка спеціально приїздила для цього в Атюшу. Діти навчалися захоплено і самовіддано – кажуть, їхнє танцювальне взуття-чешки стиралися за кілька занять. Але зусилля ці виправдалися – діти змогли подарувати односельцям прекрасні номери та гарний настрій, відчуття гордості за молоде покоління. А самі артисти не лишилися без подарунків. Тут хочемо розповісти про іншу атюшанку, талант і працьовитість якої теж вражає. Вікторія Середа – мама трьох діток, тримає чимале господарство. Але це не заважає їй займатися кондитерським мистецтвом, не побоїмося цього слова. Для юних танцюристів вона спекла 30 солодких корзинок, наповнених ласощами. Працювала, кажуть, до пізньої ночі. Пишаємось такими людьми.

   Вся вітально-концертна програма тривала кілька годин. Її учасниками були також жіночий ансамбль «Джерело», солісти будинку культури, заслужений працівник культури України Ганна Сушко. Із пісенним вітанням перед атюшанами виступила начальник відділу культури і туризму Коропської селищної ради Людмила Самойловська.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Футбольне поле для спортивних атюшівських козаків

   Літо-2019 стало особливо пам’ятним для атюшан через вагому подію. Здійснилася мрія старости села, мрія молоді та любителів спорту –  тут поблизу школи з’явилося поле для міні-футболу зі штучним покриттям. Це ще кілька років тому здавалося неймовірним. На День села відбулося його урочисте святкове відкриття – із символічним перерізанням стрічки, щирими словами вдячності всім, хто взяв участь у спорудженні майданчика, виступами гостей та художніми номерами, символічними ударами у ворота і справжнім матчем.

Фото без опису

Фото без опису

 

Фото без опису

Фото без опису

   Це  сучасне поле з’явилося в Атюші завдяки державній програмі, за якою такі  майданчики зі штучним покриттям будуються в регіонах України. Таке спортивне чудо − результат співпраці чинного депутата Верховної ради від нашого округу Анатолія Євлахова, і держави та об’єднаної громади, які профінансували спорудження поля 50% на 50%.

  − Атюша споконвіку славилася своїми спортивними досягненнями. Дивлячись на цих молодих хлопців, які будуть тренуватися і змагатися на цьому полі, думаю, що це село стане тим центром, де можна буде проводити змагання не тільки районного рівня, а й обласні, − такі сподівання висловив Коропський селищний голова Віктор Журавель, який взяв участь  у церемонії разом із іншими почесними гостями.

   Після святкового відкриття, виступів, пісенних і танцювальних номерів від юних атюшівських талантів, місцеві футболісти, які отримали крім поля ще й два набори футбольних сертифікованих м’ячів FIFA, зіграли на ньому перший матч.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

   Хай завдяки полю зростають на Атюшівській землі чемпіони!

Кому – причіп дров, кому – порося

   Після відкриття футбольного поля дійство далі продовжилося  біля будинку культури. Ох і щедрою була лотерея! Розіграли причіп дров, рулон сіна, двох поросят, мікрохвильову піч, інші призи, серед них і несподівані, наприклад, морська свинка в клітці. Лотерея була безпрограшною, а 174 квитки на неї розкупилися дуже швидко. Зауважимо, що завдяки старанням ведучих розіграш призів перетворився на справжнє шоу. Весело та цікаво було всім, навіть тим, кому пощастило в лотереї менше, ніж володарям суперпризів.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Куховаркам-господиням – браво!

   Залишитися голодним на святі було як мінімум важко: звідусіль манили до себе різноманітні пахощі смаженого, вареного й печеного… 100 літрів кулешу, 50 літрів вареної молодої картоплі, 500 млинців зі шкварками, 40 літрів чаю приготували односельцям невтомні господині Олена Курінська, Лідія Савич і Олександра Сергієнко. А до чаю на коропському хлібозаводі випекли 100 солодких булочок.

  А для того, аби охочі змогли показати вміння готувати вишукані страви, організатори придумали спеціальний конкурс. На перший раз участь у ньому взяли чотири господині: Надія Прилепа із донькою Іриною, які спекли торт «Черепаха» та приготували оригінальний салат «Їжачок», і Валентина Повторацька із сусідкою Людмилою Старченко, котрі здивували «Мішечками багатства» із млинців із начинкою. І гарно, і смачно – армія «дегустаторів» переконалася в цьому. 

Фото без опису

Фото без опису

   Протягом дня в селі працювала торгівля, були різні розваги для дітей  і дорослих. Увечері розпочалася дискотека. З’їхалося багато гостей із сусідніх сіл та Коропа. Для всіх співали  дівчата  із гурту «Норд Леді» Риботинського будинку культури, дует «ВІ-кенд» із Коропа, місцевий ВІА «Сувенір» та гості зі столиці – гурт «Червона шапочка». Опівночі небо над Атюшею засіяло яскравим святковим салютом. Але до завершення було ще далеко −  вечірні танцювальні розваги атюшан тривали до самого світанку.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

   Більше фото – на офіційній сторінці Коропської селищної ради у Facebook

 

 

 

Сектор інформаційної діяльності, програмного забезпечення
та комунікацій з громадськістю
виконавчого апарату Коропської селищної ради

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь