A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

У нашому краї рибалили ще в часи мамонтів. І в Коропі колись були навіть рибальські церкви

Дата: 16.07.2019 17:37
Кількість переглядів: 1322

  Фото без опису Минулої неділі так зване «професійне» свято відзначали рибалки, яких немало в нашому краю, багатому на річки, озера і ставки. Багато хто, не маємо сумніву, день рибалки зустрів саме на березі водойми із вудкою, тобто, відсвяткував «на практиці». А напередодні, 12 липня, в Коропі біля регіонального історико-археологічного музею провели пізнавально-розважальне й музичне свято на тему рибальства для широкого кола учасників. Захід відвідали і діти, і дорослі.

   Ведучими свята були працівники музею. Окрім них, «рибальський» вечір для коропчан організовували відділ культури та туризму Коропської селищної ради (керівник Людмила Самойловська) та сектор сім’ї, дітей, молоді та спорту (завідувач Оксана Нестеренко).

   Чимало розваг та конкурсів із призами було для дітей та дорослих: і рибу за фотографіями вгадували, і процес збирання на риболовлю показували, й іграшкову рибку ловили, і призи із зав’язаними очима ножицями зрізали. Найактивніших учасників ігор відзначили подяками. Все це поєднувалося із цікавинками та гуморесками, які зачитували директор музею Тамара Гриценко та екскурсовод Ангеліна Журба.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

   Талановиті дівчата із риботинського гурту «Норд леді» подарували публіці кілька пісень.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

   Охочі могли сфотографуватися в цікавій фотозоні й переглянути виставку світлин «А ми рибку так ловили».

  Дуже цікаво було всім послухати історичний екскурс наукового співробітника музею Григорія Касьяненка про те, як рибалили в нашому краї за «сивої» давнини.

  − Рибу в нас ловили дуже й дуже давно, коли ще нашими полями ходили мамонти. У прильодовиковій тундрі, що схожа на луки, було багато річечок, озерець, невеличких струмків,  і риби там аж кишіло, − розповів Григорій Володимирович.

Фото без опису

   У руках у древнього рибалки були кістяні острога, на зразок остей, з якими і зараз ходять рибалити взимку.

  У давнину наші предки ловили і їли коропів, карасів, судаків, стерлядь та осетрів, які водилися колись у Дніпрі і навіть у Десні.  Цікаво, що щука вважалася «сміттєвою» рибою, її викидали. Рибу ловили на здоровенні гачки і нитку із льону, або білий кінський волос, чи частіше – сітями, до речі, з великими вічками, щоб маленька риба залишалася. На столі у відомих уродженців Коропа гетьмана Дем’яна Ігнатовича, у сотника Феська Химича були і карасі в сметані, і смажена стерлядь, і фарширована щука.

  Свого часу в Коропі був цех рибалок. У давнину із дев’яти коропських церков дві, що знаходилися біля Плавучого мосту, були рибальськими. Навіть більше – тут була благочестива картина «Явлення Богородиці рибалкам». За радянських часів рибалки об’єдналися в артіль. Із технічним прогресом рибу почали ловити вже не на волосінь, а на синтетичну ліску, гачки не кувалися в кузні, а купували фабричні. Ось таку цікаву розповідь можна було почути під час цього заходу.

  Допомогу в проведенні дійства надали підприємці Микола Гриценко та Олександр Пацюк.

  Була і смачна юшка від Олександра Касьяненка. Спонсором святкової страви виступив знаний коропський рибалка Юрій Лаврик.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

  Дуже доречним за прохолодної погоди видався запашний вітамінний карпатський чай на джерельній воді. Дорослі й діти із задоволенням пригощалися гарячим напоєм та печивом.

  Завершилося свято дружніми посиденьками біля вогнища із піснями під гітару. Тепле, душевне, навіть романтичне святкування тривало допізна… Гості свята дякували організаторам і говорили про те, що обов’язково б відвідали схожий такий захід знову.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 Сектор інформаційної діяльності, програмного забезпечення
та комунікацій з громадськістю
виконавчого апарату Коропської селищної ради
 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь