A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Гостинно й колоритно - у Городищі втретє смакував фестиваль борщу

Дата: 09.07.2019 14:47
Кількість переглядів: 1088

   Фото без описуМинулої суботи Городище точно було центром борщоваріння Коропщини, і, мабуть, ще й усієї області чи навіть України! Яких варіацій цієї традиційної української страви тут тільки не було – із чорносливом, із квасом, із начиненими кашею раками, із куркою чи сушеними грибами… Все це смакувало із пампушками та млинцями під українську пісню на третьому гастрономічно-музичному фестивалі «Варись, борщику!»

  Не скаже ніхто, скільки ночей не спали колективи Городищенського будинку культури на чолі із директоркою Світланою Власенко, та старостинського округу, який очолює Наталія Антоненко, готуючись до фестивалю та продумуючи все до дрібниць.  Постаралися на славу, аби зробити свято ще смачнішим, ще яскравішим, ніж торік. Все окультурили та прикрасили, продумали до дрібниць, залучили спонсорів. І запросили учасників із Коропщини – з Краснопілля, Риботина, Лукнова, Оболоння, Будища, Сохачів, Вишеньок, Шабалинова, та Кролевеччини −  із Кролевця й Обтового.

   − Фестиваль набирає обертів: торік тут було 7 колективів, цьогоріч уже 12.  І такі свята говорять про те, що живе українське село, а село – це складова нашої держави. І в селі живуть чудові, працьовиті, талановиті  люди, − сказав заступник Коропського селищного голови Василь Кравченко, вітаючи городищан і всіх гостей фестивалю українського борщу, яких, за візуальним аналізом, теж прийшло більше, ніж торік.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

    Суть фестивалю полягала в тому, що кожен колектив привіз із собою не тільки «коронний» борщ, а ще й пісню, щоб представити  свою страву.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

  Смакові властивості борщу, як і його презентацію, оцінювало журі: житель Городища, поціновувач українських страв Сергій Лаврентьєв, начальник відділу культури та туризму Коропської селищної ради Людмила Самойловська, заступник Коропського селищного голови Василь Кравченко.

Фото без опису

   Господарі – самодіяльний колектив із Городища – участі в змаганнях борщів не брали. О окремим конкурсом були представлені ще три команди. Це чоловіки – Володимир Гавриленко та його помічник, 18-річний Богдан Кулешов; родина Магпуба (азербайджанці, які живуть у  Городищі, тож їхній борщ вийшов із яскраво вираженими східними акцентами); досвідчені куховарки Віра Капуста та Антоніна Навродська. Ці дві жіночки «чаклували» над аж 100-літровим казаном, щоб їхній борщ зі свининкою змогли скуштувати всі.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

  Не менш важлива місія була в Людмила Шостак – напекти сто пампушок до борщу. Біля плити трудилися й Антоніна Гавриленко із Людмилою Дзюбою – смажили млинці із салом.

Фото без опису

  Дуже багато людей того дня вклали душу в це свято, готувалися до нього, допомагали в організації, представляли свій талант. Всіх учасників фестивалю було більше ніж сто, кожен колектив був неповторним. Та хочеться окремо відзначити колектив із Кролевця «Чудо-яблуня», який виконав спеціально написану привітальну пісню для цього фестивалю, і вразив презентацією страви.

  Цікавим і веселим був позаконкурсний номер від киянки Марини Стрельник, чоловік якої має городищенське коріння, та її чотирилапого друга – шнауцера Ларсі.

 

  Зі звуком відмінно працювала звукорежисер Коропського будинку культури Віта Шут.

  Свою творчість представили під час фестивалю знані майстри із Мезина – подружжя Куликів. Катерина Федорівна продемонструвала свої вироби в техніці інкрустації соломкою, а також видання членів районного творчого клубу «Первоцвіти Коропщини», в якому перебуває теж, а Михайло Петрович – солом’яні капелюхи та лозяні корзини.

Фото без опису

  Цьогорічне свято доповнили ще й дитячі розваги – гірка, тир, батут.

  Тільки жаль, що нульову гостинність того дня проявила погода… Через вітер місце проведення свята лишилося без електроживлення в найголовніший момент – під час підбиття підсумків. Переможців свята оголошували без фанфарів, підспівуючи вживу. Але, мабуть, так церемонія видалася навіть родиннішою та щирішою...

  Начальник відділу культури та туризму Коропської селищної ради Людмила Самойловська від себе та від селищного голови Віктора Журавля подякувала всім учасникам свята, кожному директору будинку культури та художньому керівнику за творчу самовіддану працю, всім глядачам дійства за те, що завітали. Висловила вдячність за фінансову підтримку всім, хто долучився до організації святкування.

  То чи я ж страва видалася найсмачнішою? Їх було на святі таке розмаїття… Та все ж найсмачнішим члени журі одностайно визнали борщ, зварений лукнівськими господинями – із м'ясом, за давнім «бабусиним» рецептом, що добре упрів. Друге місце – в «Чудо-Яблуні» із Кролевця, третє – в Краснопільського будинку культури.

   Кожен колектив отримав грамоту за сприяння розвитку національної культури та активну участь у цьому гастрономічному фестивалі. Окремо був нагороджений Володимир Гавриленко – автор оригінального святкового «поминального» борщу, що, попри «чорний» гумор в назві, видався дійсно смачним.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

  Унікальне для Чернігівщини свято борщу обов’язково матиме продовження наступного року. Тож хто хотів побувати на цьому смачному дійстві, але не зміг – не засмучуйтеся, бо ж у вас ще буде така чудова нагода.

Сектор інформаційної діяльності, програмного забезпечення
та комунікацій з громадськістю
виконавчого апарату Коропської селищної ради

Більше фото на сторінці Коропської селищної ради у Фейсбук


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь