A A A K K K
для людей із порушенням зору
Коропська громада
Чернігівська область, Новгород-Сіверський район

Про протидію домашньому насильству говорили за круглим столом

Дата: 11.06.2019 12:19
Кількість переглядів: 732

 Фото без опису Круглий стіл за темою «Запобігання та протидія домашньому насильству та насильству за ознакою статі. Міжвідомча взаємодія» був проведений у залі засідань селищної ради вчора, 10 червня. 

  Організатором цього заходу був сектор сім’ї, дітей, молоді та спорту Коропської селищної ради. В заході взяли участь відділ-служба у справах дітей Коропської селищної ради, Коропський районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Коропське Бюро безоплатної правової допомоги, Коропський районний сектор з питань пробації, адже захист дітей та членів їх сімей від жорстокості, попередження злочинів проти них є надзвичайно важливим, соціально значущим і актуальним завданням, вирішення якого носить міждисциплінарний характер.

   Розпочала робочу зустріч завідувач сектору Оксана Нестеренко коротеньким екскурсом по Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», який визначає організаційно-правові засади запобігання та протидії домашньому насильству, основні напрями реалізації державної політики у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, спрямовані на захист прав та інтересів осіб, які постраждали від такого насильства. Визначили, хто є постраждалим, кривдником, види та прояви насильства, типи насильства, основні ознаки домашнього насильства, шкільне насильство та наслідки боулінгу.

Фото без опису

  Наталія Величко, начальник відділу-служби у справах дітей Коропської селищної ради, розповіла про Порядок розгляду звернень та повідомлень з приводу жорстокого поводження з дітьми або загрози його вчинення, адже координатором заходів щодо захисту дітей від жорстокого поводження або загрози його вчинення є служба. Її основними завданнями якої є: фіксація звернень та повідомлень про випадки жорстокого поводження  щодо дитини; облік дітей, які перебувають в складних життєвих обставинах у зв’язку з жорстоким поводженням; надання необхідної допомоги дитині у взаємодії з іншими суб’єктами та з урахуванням найкращих інтересів дитини; направляють дитину до закладів охорони здоров’я для обстеження стану здоров’я та надання необхідної медичної допомоги та документування фактів насильства.

Фото без опису

  Директор  Коропського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Оксана Тептюк висвітлила тему створення та завдань мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі як спеціалізовані служби підтримки осіб, постраждалих від домашнього насильства, яка надаватиме  психологічну допомогу та фахові консультаційні послуги із виїздом за місцем проживання сім’ї, де вчинено насильство, а також у телефонному режимі. Функціонування таких мобільних бригад сприятиме підвищенню спроможності територіальних громад забезпечувати доступ їх мешканців до якісних соціальних і реабілітаційних послуг та екстрене реагування на випадки насильства суб’єктами, що реалізують заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

  Заступник начальника Коропського Бюро безоплатної правової допомоги Дарини Мальцева надала інформацію про широкий спектр юридичних послуг, які можуть отримати постраждалі особи безоплатно. Вона розповіла і про те, що насильство в закладах освіти яке має різну природу і характер, проявляється як у формі одноразових насильницьких дій, так і у вигляді постійних знущань, принижень і систематичного цькування (булінг).

Фото без опису

  Часто саме в сім'ї діти отримують перший досвід насильства і згодом переносять його на однолітків. Щодо притаманних їм особистісних рис, то дослідники називають домінантність, агресивність, низький рівень емпатії, гіперактивність та імпульсивність. Завдяки поєднанню таких рис вони іноді стають лідерами агресивних угруповань, мають високий соціальний статус серед однолітків. Вони схильні проявляти агресію не лише до обраних у закладі освіти жертв, а й у спілкуванні з іншими дітьми і навіть дорослими (батьками, учителями тощо).

  Начальник Коропського районного сектору філії ДУ «Центр  пробації» в Чернігівській області Світлана Вандоляк роз’яснила порядок виконань рішень суду та  відпрацювання кривдниками громадських робіт.

   За даними міжнародних досліджень кількість дітей, які щодня потерпають від насильства в сім’ї, перевищує 10 мільйонів. Щоденно в Україні фіксують близько 348 випадків насильства в сім’ї, а близько 60% жінок страждають від домашнього насильства на постійній основі.

Фактично кожна третя жінка в Україні потерпає від домашнього насильства. Чоловіки також стають жертвами домашнього насильства. Утім, у них набагато вищий ризик зазнати насильства з боку незнайомців. Жінки та діти найчастіше стають жертвами насильства з боку тих, кого вони знають. Тому серед жертв домашнього насильства частка жінок непропорційно велика.

  Щороку поліція реєструє близько 150 тисяч заяв про факти насильства в сім’ї. Проте лише частину випадків зафіксовано, тож це число можна сміливо помножити на 10.

За інформацією сектору сім’ї, дітей, молоді та спорту
Коропської селищної ради


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь